Dezvoltare personală — septembrie 6, 2015 at 20:00

ELIBERAREA de VICTIMIZARE

by

Intr-o situatie grea… pare intotdeauna mai usor sa gasesti vinovatul in alta parte.

Neplacuta…  dar comoda uneori…  postura de victima ne impiedica sa ne asumam schimbarile pozitive de care avem nevoie.

VICTIMA

Poate o sa vi se para bizara afirmatia ca manifestam nu doar o atitudine de victimizare… ci ca o percepem ca pe o nevoie a fiintei noastre.

Postura de victima nu ne onoreaza… nici nu ne ofera vreun avantaj… insa foarte multi oameni se comporta… simt si gandesc ca niste victime ale destinului… ale societatii… ale semenilor… sefilor etc.

Se poate ca unii dintre noi… sa ne intrebam “ Ce anume sta la baza acestei nevoi”?

Si… sa ne dam si  raspunsul… si anume… nevoia de atentie din partea celorlalti.

Stim cu totii cum este sa te simti vic­tima… Fie­care dintre noi a trecut.. mai mult sau mai putin… prin aceasta situatie in familie… la job sau in alte contexte sociale.

Consider ca o persoana care se bucura de sustinere din partea familiei… prietenilor… colegilor nu are tendinta de a se plange mereu… de a se considera o victima.

 

victimizarea

Paradoxul victimei este acela ca… desi situatia ei este una neplacuta… ea ii poate conferi… totodata… o stare stranie… aparent nejustificata… de confort. La urma urmei… victimele nu sunt niciodata vinovate si, prin urmare, nici responsabile.

De foarte multe ori am auzit afirmatii de genul: Ce rau ma simt, ma doare… de nu mai pot, sufar de boala… si nu-mi mai trece, ma supara copilul ca nu invata, ma critica seful, nu sunt apreciat/a cat merit, nimeni nu ma intelege, rezolv singur/a toate problemele, nu sunt sustinut/a, nu am bani sa…etc.

Acesta este pericolul cel mai mare al re­fu­zului de a rupe de pe noi aceasta eticheta: nu putem progresa… nu putem lasa in urma o trauma… fara a avea curajul sa ne asumam responsabilitati.

Acest lucru nu presupune un act absurd de eroism care ne-ar transforma din victime in vinovati pentru ceea ce ni s-a intamplat. Dar daca am suferit o experienta nefericita… acesta nu este un motiv sa nu mergem mai departe. Responsabilizarea…inseamna depasirea conditiei de victima.

Celorlalti… nu ne e bine… si nu ne simtim confortabil in preajma acestor indivizi… De aceea… de fiecare data ne retragem politicos… sau  schimbam discutia abordand alt subiect… deoarece nu ne dorim sa  preluam energiile negative emise de persoanele bolnave… nemultumite… anxioase… care se instaleaza in campul nostru energetic.

In final… va recomand sa fiti optimisti… sa ganditi pozitiv… si astfel…veti deveni mai constienti de realitate… veti inceta sa va mai lamentati… si ii veti evita pe cei care o fac. 

Mariana Ionescu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page