Ani de liceu, Cultură şi Educaţie — aprilie 8, 2015 at 20:17

Elevii din Călăraşi au experimentat o zi la un loc de muncă în programul Job Shadow Day

by

Marţi, 7 aprilie 2015, 30 de elevi de la Colegiul Agricol „Sandu Aldea” din clasele a IX –a C,  a X-a C şi a X –a F, alături de prof. Stăncescu  Mihaela, Cârjilă Raluca şi Budu Laura  au petrecut o zi de lucru la Direcţia Silvică Călăraşi, Aleea IAS Mircea Vodă, nr. 2, trei elevi de la acelaşi liceu, clasa a X- a B, alături de prof. Danciu Daniela au petrecut o zi de lucru la Redacţia Jurnalului de Călăraşi. Tot în cadrul programului Job Shadow Day, miercuri, 8 aprilie a.c., 5 elevi de la Liceul Tehnologic Transporturi Auto, alături de prof. Budu Ionel au aflat o parte din tainele profesiei de psiholog.

Job Shadow DayElevii au experimentat cum e să fii angajat şi au aflat mai multe informaţii despre profesii direct de la cei care le practică. Ei au fost ajutați să stea în “umbra” unor persoane care au meseriile pe care tinerii și le doresc în cadrul programului internațional Job Shadow Day, derulat de Junior Achievement România și școlile partenere.

La Direcţia Silvică Călăraşi, Geambazu Ciprian le-a prezentat elevilor plantele şi copacii din curtea instituţiei, dar şi ce presupune să lucrezi in domeniu, la Redacţia Jurnalului Călăraşi, directorul Sorin Danciu le-a explicat şi arătat elevilor ce implică profesia de jurnalist, iar la Cabinetul psihologic, Stancu Florica, psiholog, i-a ajutat pe elevi să afle dacă li se potriveşte profesia de psiholog, ce trebuie să înveţe pentru a ajunge psihologi, cum se pot cunoaşte pe ei şi pe semenii lor.

În anul şcolar 2014 -2015, la nivel local, programul internaţional de orientare profesională Job Shadow Day (J.S.D) este coordonat de Budu Laura, folosind materialele şi formatul furnizate de organizaţia Junior Achievement Romania.

Programul le-a oferit elevilor de la Colegiul Agricol “Sandu Aldea” şi de la Liceul Tehnologic Transporturi Auto oportunitatea de a intra în contact cu mediul unui loc de muncă pentru a înţelege mai bine meseria, atribuţiile, abilităţile şi competenţele de care au nevoie pentru profesia respectivă. De asemenea, elevii au aflat cum arată o zi de lucru obişnuită şi cum trebuie să se pregătească pentru acea meserie.

Tinerii au descoperit noi opţiuni de carieră şi au aflat cum pot răspunde la unele dintre cele mai grele întrebări: “Ce vreau să devin după ce termin şcoala? Unde vreau să lucrez? Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?”

Programul educaţional se compune dintr-o serie de evenimente locale şi naţionale, desfaşurate în săptămâna “Şcoala Altfel” (6-10 aprilie).

Programul Job Shadow Day este implementat de 13 ani în România şi are o tradiţie de 17 ani în lume.

Managerul programului Job Shadow Day este Alice Duţu, iar furnizorul programului este organizaţia non-profit Junior Achievement Romania.

Nicoleta Laura Budu

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page