Cultură şi Educaţie, Educaţie — decembrie 10, 2015 at 11:38

Ei sunt MOȘTENITORII

by

„ Folclorul nostru… nu numai că este sublim, dar te face să înţelegi totul. E mai savant decât toată muzica aşa-zis savantă. Şi asta într-un fel cu totul inconştient. E mai melodic decât orice melodie, dar asta fără să vrea. E duios, ironic, trist, vesel şi grav.” George Enescu

mostenitoriiAstazi, 09 decembrie 2015,  a avut loc spectacolul “MOŞTENITORII”, realizat la initiativa Inspectoratului Școlar al  Județului Călărași si Centrului Cultural Județean Călărași si prezentat de preşcolarii din  gradinitele  de pe raza municipiului Călăraşi.

In Sala de spectacole “Barbu Ştirbei” au fost  copii, parinti, bunici, cadre didactice, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean, C.J.R.A.E. si multi alti invitati.

mostenitorii2Au fost prezenti domnul prefect George Iacob si domnul primar Daniel Stefan Dragulin, care au apreciat ideea desfasurarii unui asemenea spectacol, deoarece reprezinta o ocazie eficientă de valorificare a tradiţiilor populare şi a obiceiurilor româneşti in randul prescolarilor.

mostenitorii3Si, pentru ca sensul unui spectacol depinde atat de calitatea lui, cat si de folosirea adecvată a costumaţiilor şi decorurilor, dar si de participarea afectivă a copiilor, putem sa va spunem ca toate au fost la SUPERLATIV!

Astfel, atmosfera de sărbatoare din sala de festivităţi, prin ornarea şi decorarea cu elemente specifice sărbătorilor, a constituit un   prilej de bucurie pentru copii , ei descoperind, simtind si pretuind frumusetea, tradiţiile şi obiceiurile practicate în timpul sărbătorilor de iarnă.

Costumele populare, ia şi catrinţa, brâiele şi opincile, camaşa şi iţarii, mastile si instrumentele muzicale,  au fost primenite din vreme si pregătite pentru spectacolul mult aşteptat.

mostenitorii15In aceasta atmosfera, dansurile populare, melodiile interpretate, povestile spuse, au pus in rezonanta corzile sufletesti ale tuturor celor din sala.

Cu pasi mici… pe scena mare, au dansat copiii de la ansamblurile:

 • “Brâuleţul vesel” – GPP Aricel
 •  “Voiniceii” – GPP Voinicel
 •  “Cununiţa grâului” – GPP Brotăcel – Modelu
 •  “Muguraşi de Bărăgan” – GPP Rostogol
 •  “Muguraşii Munteniei” – GPN 1
 • “Muguraşii” – GPN 10
 •  “Florile Bărăganului” – GPP Amicii
 • ”Macii Bărăganului” – GPP Ţara copilăriei
 • “Mladiţe de campie” – GPN 2
 • ”Ghiocelul” – GPN 7
 • – Românaşii” – GPP  Step by Step

Cei care ne-au incantat cu vocea lor minunata, au fost solistii:

 • Larisa Oprea – GPN 1
 • Adelina Coman – GPN Prâslea
 • Sofia Mălinici  si Veronica Căşaru – GPP Voinicel
 • Sofia Gâtan si  Denisa Ilie – GPP Brotăcel – Modelu
 • Annely Boitan,  Lavinia Dedu,  Lucian Dumitroiu – GPP Aricel
 • Ioana Stoiculescu – GPP Amicii

Povestitorii, au depanat povestile obiectelor din strabuni care sunt o comoara pentru fiecare dintre noi:

 • Ed. Maricica Vârban – GPN 3 – Ciocăneşti
 • Tania Sofia Rogoz si  Daria Bărcaru – GPN 11
 • Ioana Stoiculescu – GPP Amicii

Sa ne mearga bine tot anul, ne-am lasat colindati de Grupul de colindători ,,Voinicii Bărăganului’’- GPP Rostogol, precum si de ,,Dansul măștilor’’ si ,,Căiuții’’ – GPN nr. 11

Si, ca sa arate tuturor cat sunt ei de frumosi, de talentati si de minunati, in finalul spectacolului, au umplut scena, si-au strans mainile si au cantat impreuna cu cei din sala “La multi ani!”

Acum, nu au mai stat cu emotii in culise si au urcat pe scena si cele care au pregatit minunatiile de copii:   Stoia Camelia, Păpurică Mariana, Fenghea Ionica, Romilă Rodica, Petrescu Carmina, Culea Laurenţia,  Stan Liane, Bunea Elisabeta, Popa Valeria, Chiru Mariana, Dobre Mihaela, Porumbel Paula, Luminiţa Nicolae, Sesovici Angela, Mardale Olga, Creţu Daniela, Mateescu Ioana, Dulgheru Georgiana, Dinu Viorica, Filip Nela, Cuțăr Gherghina, Ștefan Ștefana, Chirea Lucica,alaturi de cele care au fost responsabilele acestui spectacol Călin Marcela, Duţu Vasilica, Cojocaru Daniela, Draghici Maria, Ivanciu Romelia, Soare Daniela, Simion Alina.

Ca orice gazda care se respecta, dupa atatea cantece, dansuri si colinde, organizatorii au rasplatit fiecare copil cu covrigi, mere si nuci, asa cum se obisnuieste in traditia noastra populara, de Sarbatorile de Craciun!

Cultura noastră asimileaza, în mod creator, tot ceea ce este valoros în cadrul moştenirii culturale. Imensul tezaur folcloric al poporului nostru, constituie o componentă valoroasă a acestei moşteniri.

Asa ca,  sa fim mandri de copiii nostri care sunt...  M O S T E N I T O R I I !

[wzslider autoplay=”true”]

MULTUMIM DOAMNEI GEORGICA OLTEANU… pentru initiativa

MULTUMIM DOAMNEI ALINA JIPA… pentru implicare si sustinere

MULTUMIM DOAMNELOR EDUCATOARE … pentru  promovarea respectului şi interesului faţă de tradiţiile culturale în rândul preşcolarilor

MULTUMIM ECHIPEI DE PROFESIONISTI de la C.C.J.Calarasi… pentru daruire

MULTUMIM PARINTILOR… pentru ca au asa copii talentati

MULTUMIM COPIILOR PENTRU CA EXISTA si pentru ca sunt cea mai mare bogatie a noastra

MULTUMIM!

VA MULTUMIM!

Mariana Ionescu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page