Familie, Lifestyle — iunie 18, 2014 at 13:00

Efectele psihologice ale caniculei

by

Atunci cand temperatura ajunge la 45 de grade Celsius, organismul uman suporta destul de greu. In plus, in mediul urban din cauza poluarii, care mareste efectul de sera, si din cauza radiatiei emanate de asfalt, temperatura creste cu inca 5-10 grade. Asa ca in loc de 45 grade, putem afirma ca avem 50-55 de grade. Daca luam in considerare si faptul ca la peste 54 de grade corpul intra in colaps, ne explicam de ce canicula poate sa ne “ia mintile”.

caniculaCand temperaturile sunt foarte ridicate creste gradul de agresivitate. Oamenii sunt mai irascibili, iar tendintele negative tind sa se accentueze. In anotimpul cald creste numarul sinuciderilor, iar pe vreme de canicula cu atat mai mult. Psihiatrii afirma ca pe timp de canicula numarul crizelor celor cu probleme de natura psihiatrica creste foarte mult. Si aceasta pentru ca psihicul se decompenseaza si nu mai are resurse sa functioneze la parametrii normali.

Canicula excesiva determina un stres la nivel psihologic. Astfel ne este afectat randamentul la locul de munca. La unele persoane caldura poate duce la un comportament violent. Tot in perioada de canicula creste rata infractionalitatii.

Din cauza caldurii apar insomniile care duc la scaderea melatoninei din creier. Acest lucru favorizeaza aparitia unei stari de apatie si nervozitate. De asemenea creste concentratia hormonilor tiroidieni din cauza caldurii, si astfel se accentueaza starea de agitatie si iritabilitate pe care o resimtim acut pe timp de canicula.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page