Cultură şi Educaţie, Educaţie — mai 12, 2016 at 10:13

Educaţie şi cultură în comuna Ciocăneşti: Primul spectacol cu public al Ansamblului Folcloric ”Macii Bărăganului”

by

Miercuri 11 mai 2016, am luat parte la evenimentele culturale şi educative desfășurate în comuna Ciocănești, la invitaţia cunoscutului coregraf și instructor de dansuri populare Aurel Mailat şi a primarului comunei Ciocănești Petre Pavel. Evenimentele au fost susținute de elevii și profesorii Școlii gimnaziale nr.1 Ciocănești și de către membrii ansamblului folcloric ”Macii Bărăganului”. Sala căminului cultural a fost neîncăpătoare, iar audiența a fost formată din cadrele didactice care au asistat la lecția deschisă susținută de prof. Dan Melente, elevi, părinți și bunici, membri ai comunității comunei Ciocănești.

macii baraganului (7)Primarul Petre Pavel, vizibil emoționat și mândru de aceste evenimente desfășurate prezentate într-o formulă inedită şi foarte plăcută, a declarat: ”Ansamblul folcloric ”Macii Bărăganului” din comuna Ciocănești s-a înființat la propunerea consilierilor locali Tudoriţa Bogdan și Dan Melente, care au prezentat un proiect de hotărâre privind formarea acestuia. Ceilalți consilieri au fost de acord cu propunerea dânșilor. La începutul anului s-a alocat suma de 49.000 de lei, bani necesari pentru costume, plata instructorului și echipamente necesare desfășurării acestui proiect de promovare, conservare și perpetuare a tradițiilor și obiceiurilor populare din zona Ciocănești.

În momentul de faţă căutăm sponsori pentru deplasarea în Grecia a ansamblului, preconizată pentru luna septembrie. Au toată susținerea Consiliului Local și este foarte bine că ne reprezintă și că duc peste hotare folclorul românesc și în mod special dansurile și tradițiile românești din zona noastră. Sunt bucuros și mândru că am reușit să avem și noi un ansamblu folcloric aici, în comuna Ciocănești, un ansamblu constituit din 60 de copii cu care să ne mândrim și în care ne punem speranța să ducă numele acestei localităţi mai departe.”

În cadrul Cercului Pedagogic organizat la Școală Primară nr.1 Ciocănești, profesorul Dan Melente a susținut o lecție deschisă la disciplina ”Arte vizuale și abilități practice” la clasa a II-a. Stimularea învăţării prin joc, trezirea curiozităţii copilului şi dezvoltarea încrederii în sine, au fost esența activităților copiilor coordonați de învățător, care i-a îndemnat să îmbine domeniul artistic şi cultural prin realizarea unor produse, jucându-se totodată. Aceste activități expuse și desfășurate în cadrul cercului pedagogic, prin creativitatea și competitivitatea dovedită de copii, au demonstrat colegilor învățători și profesori că ele au drept consecinţă creşterea sensibilităţii pentru frumos a copilului, îi sporește îndemânarea şi încrederea, îi consolidează respectul pentru valori, tradiţii şi semeni.

Referitor la copii care fac parte din Ansamblul Folcloric ”Macii Bărăganului”, Dan Melente a declarat: „Consider că acest proiect este o reușită fiind antrenată 20% din populația școlară a comunei. Am reușit să bugetăm acest proiect prin implicarea domnului primar și a consilierilor locali. Astfel, am reușit să adunăm în echipa noastră copii de la clasa a II-a, chiar și clasa I și până la clasa a VIII-a. Faptul că elevii vin cu interes și dăruire atesta ideea că folclorul și cultură sunt domenii încă atractive pentru ținerii localității.”

macii baraganului (1)După încheierea Cercului Pedagogic a urmat spectacol folcloric susținut în sala Căminului Cultural din Ciocănești de către Ansamblul Folcloric ”Macii Bărăganului”. Coordonatorii ansamblului sunt prof. Melente Silvia, prof. Melente Dan. Coregraful lor Aurel Mailat, face aceste lucruri pentru bucuria promovării adevăratelor valori. Este un om cu o mare dragoste pentru tot ceea ce înseamnă suflet românesc și mai presus de orice are o inimă mare în care încap toți copiii pe care îi îndrumă și îi conduce prin lumea străveche și extraordinară a folclorului românesc.  Copii  ansamblului ”Macii Bărăganului” cu emoție, pasiune și dăruire au adus în fața publicului dansuri, tradiții și obiceiuri din zona Ciocănești și din județul Călărași.

Pentru că folclorul este sufletul neamului românesc și rădăcina acestui neam, reprezentația susținută de Ansamblul Folcloric ”Macii Bărăganului” a umplut sala de bucurie  și emoție.

”Sunt bucuros că, după zecile de ore de repetiţii, copii din  Ciocăneşti au reușit să ofere un spectacol frumos la debutul ansamblului. Este o satisfacţie să văd cum membrii ansamblului pe care îi instruiesc prind mare drag de dansul popular și își dau toată silinţa să înveţe cât mai repede pașii. Ne pregătim în continuare intens, pentru că în luna august a acestui an, ansamblul va participa la Festivalul ”Hora Mare” de la Călărași, iar în luna septembrie va pleca la un festival internaţional în Grecia”, a menţionat maestrul coregraf, Aurel Mailat.

macii baraganului (14) ”Numele de ”Macii Bărăganului” l-am ales pentru că geografic, suntem situați în Câmpia Bărăganului iar o floare reprezentativă a acestor ținuturi este macul. Mă bucur că acest ansamblu a prins contur, proiectul fiind unul de suflet pentru mine. Ca iubitoare a tradițiilor populare îmi doresc că prin acesta să se perpetueze folclorul autohton”, a declarat prof. coordonator, Silvia Melente.

Portul naţional, cântecele şi dansurile populare au fost dintotdeauna o modalitate de exprimare şi trăire a poporului nostru. Au evoluat în faţa publicului tineri cu vârstele între 7 şi 15 ani, dansatori tineri, toţi copiii Ciocăneștilor! Eu însumi am fost copleşit de emoţie privind zâmbetele copiilor și privirile care oglindeau freamătul din inimile micuţilor artişti, care păreau să caute în ochii publicului o încurajare pentru a-şi învinge emoţiile.

macii baraganului (13)Spectacolul s-a încheiat cu participarea publicului la o suită de dansuri populare. Felicitări primarului Petre Pavel, coregrafului Aurel Mailat, coordonatorilor Silvia Melente și Dan Melente, consilierilor comunali și mai ales copiilor, pentru că toți sunt iubitori adevărați ai folclorului și tradițiilor românești autentice, promovând identitatea culturală şi spirituală a românilor prin cântece şi dansuri populare.

Nelu Bălașa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page