Sănătate — noiembrie 28, 2016 at 12:08

E-urile și coloranții artificiali

by

15211705_785863228218728_139166794_n  In acest articol dorim sa discutam despre E-uri (care sunt E-urile cele mai toxice si cum sa le ocolim) cat si despre colorantii artificiali din comert.

Inainte de a incepe sa le enumar si sa le clasific dupa gradul de nocivitate, trebuie sa stim ce sunt ele:

E-urile sunt aditivi alimentari care nu sunt consumati ca alimente in sine sau ca si ingrediente alimentare, avand sau nu valoare nutritiva, sunt adaugate in mod intentionat in alimente pentru diferite scopuri tehnologice in procesul de fabricatie, ambalare, preparare sau tratare. Rolul lor in alimente este de: indulcitori, coloranti, emulgatori si conservanti.

Partea care trebuie sa ne ingrijoreze este ca in Romania nu exista aparatura care sa controleze cantitatile aditivilor adaugati in alimente, ceea ce inseamna ca trebuie sa cunoastem E-urile nocive si sa ne orientam catre alimentele care nu le contin. Iar multe dintre E-urile introduse in cantitati mari in alimentele din tara noastra sunt strict interzise in alte tari.

Care sunt cele mai nocive?

Nr.1

Monoglutamatul de sodiu (E 621).

Acesta nu este cel mai toxic, dar ocupa prima pozitie pentru simplu fapt ca este foarte foarte raspandit in cam toate alimentele: condimente, mezeluri, carnuri, semi-preparate, supe la pic, patiserie, lactate, cipsuri, pufuleti etc. si de asemenea se poate ascunde in etichete cu peste 25 de denumiri: bulion, cazeina, hidrolizat, autolizad, aroma de fum, potentator de aroma sau gust, gelatina, extract de drojdie, proteina vegetala hidrolizata, cazeinat de sodiu sau potasiu, proteina texturata, gelatina, sirop de orez sau de orez brun şi multe altele, ceea ce il face extrem de dificil de identificat.

Ce este Monoglutamatul de sodiu?

Numit si “sarea chinezeasca”, “umami” sau “al cincilea gust: deliciosul” este un ingredient sintetizat dintr-un aminoacid, este o excitotoina, care la randul ei suprasolicita celulele pana la punctul de degradare actionand ca o otrava asupra corpului.

Nr. 2

Amarantul (E 123)

Acesta este de departe cel mai toxic si cancerigen aditiv alimentar, interzis in SUA si Rusia, este un colorant rosu care se adauga in principal la: vinurile rosii, jeleuri, dulciuri, icre pana si branza topita si licioruri.

Nr. 3

Nitritul si nitratul de sodiu (E 250 si E 251)

Sunt aditivi prezenti în produsele care contin carne (conserve, mezeluri, afumaturi), inhiba dezvoltarea toxinei botulinice şi dau produselor o culoare apetisantă. Este un aditiv cu mare potential cancerigen.

Nr. 4

Aspartamul (E 951)

Este un indulcitor artificial prezent în guma de mestecat, deserturi, bauturi carbogazoase dulci. Poate conduce la scaderi ale activitatii sistemului imunitar şi, potrivit studiilor, este o substanta cancerigena.

Nr. 5

Poliricinoleat de poliglicerol (E 476)

Se adaugă în deserturile care contin cacao sau ciocolata. Ingerat constant, poate conduce la aparitia alergiilor, la dereglari hormonale, tulburari nervoase şi la cresterea nivelului de colesterol. De aici apar dereglarile hormonale si scaderea imunitatii la copii si la adulti.

   Nr. 6

Pe locul 6 am inclus mai multe E-uri deoarece consideram ca toate acestea sunt in egala masura toxice.

Tartrazina (E 102 si E 110)

Sunt coloranti artificiali prezenti în prajituri, cereale filmate cu glazura, lactate cu diverse arome, icre de peste, sosuri, sucuri acidulate. Consumati constant, pun în pericol functiile ficatului şi rinichilor.
Bromatul de potasiu (E 924)  

Este prezent în produsele de panificatie şi consumat constant poate conduce la tulburari digestive: greata, varsaturi, diaree etc.
Galben de chinolină (E 104)  

Este prezent in anumite sucuri şi poate fi responsabil de agravarea crizelor de astm bronsic şi de aparitia ADHD la copii.
Dioxidul de sulf (E 220) 

Este întalnit în bere şi vin. Prin ingerare constanta, acest aditiv alimentar poate provoaca dureri de cap, senzatie de ameteala şi tulburari digestive.

Tudor Tanase

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.