Evenimente, Ultimile Știri — iulie 4, 2014 at 12:00

DUANE BUTCHER: DISCURSUL CU OCAZIA ANIVERSĂRII A 238 DE ANI DE LA DECLARAŢIA DE INDEPENDENŢĂ

by

Domnule prim-ministru Victor Ponta, stimaţi ambasadori, doamnelor şi domnilor,

În numele preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, şi al poporului american, vă urez bun venit la Ambasada SUA din Bucureşti. Îmi face plăcere să găzduiesc celebrarea Zilei Indepedenţei la noul nostru sediu, în mica Americă din  marea dumneavoastră ţară. Este minunat să vedem ambasada decorată în roşu, alb şi albastru.

Duane BUTCHERPe 4 iulie 1776, fondatorii ţării noastre au semnat Declaraţia de Independenţă, dând naştere unei naţiuni întemeiate pe egalitate şi libertate. În această seară cinstim patriotismul şi sacrificiul părinţilor noştri fondatori şi ne asumăm încă o dată angajamentul de a ne ridica la înălţimea idealurilor şi valorilor lor democratice. Suntem mândri de istoria noastră şi onoraţi să o sărbătorim în această seară alături de dumneavoastră.

Pentru a ne pune în lumină istoria, am ales drept temă a recepţiei din acest an, cântecul „Frumoasa Americă, scris de Katharine Lee Bates în 1913. Imaginile frapante sugerate de versuri şi linia melodică înălţătoare au determinat unele persoane să spună că ar trebui să devină imnul naţional. Versurile sale, care laudă frumuseţea fizică a Americii, exprimă de asemenea, cu tărie, temele patriotismului, libertăţii şi frăţiei.

În această seară ne gândim la frumuseţea extraordinară a Americii, de la dunele de nisip de la Cape Cod, la zgârie-norii strălucitori din New York, traversând „valurile de grâne de culoarea chihlimbarului” ale Marilor Câmpii, maiestuoşii Munţi Stâncoşi, până la ţărmul auriu al Californiei. Ne gândim la frumuseţea Marelui Canion şi a altor comori naturale incluse în circuitul parcurilor naţionale, care îţi taie răsuflarea.

Aceia dintre noi care au fost suficient de norocoşi să locuiască şi să lucreze în România au ajuns să-i aprecieze frumuseţea izbitoare, de la plajele aurii de pe ţărmul Mării Negre (de unde tocmai m-am întors), la culmile pline de inspiraţie ale Carpaţilor (unde au învăţat fiii mei să schieze), frumuseţea naturală neatinsă a Deltei Dunării, satele istorice din Transilvania şi renumitele mânăstiri pictate din Bucovina.

Însă oamenii şi valorile pe care le susţin ei sunt cele ce fac într-adevăr America frumoasă. Noi, americanii, suntem liberi să ne exprimăm opiniile, liberi să ne urmăm convingerile religioase şi liberi să îi alegem pe cei care ne vor conduce. Noi, americanii, suntem uniţi de convingerea că aceste libertăţi trebuie apărate pentru fiecare dintre noi şi că nimeni nu este mai presus de lege.

Democraţia noastră este o operă în lucru. Fiecare generaţie trebuie să se străduiască să perfecţioneze valorile menţionate în Declaraţia de Independenţă şi în Constituţie. Cu fiecare generaţie ne-am apropiat mai mult de punerea în aplicare a viziunii democratice a părinţilor noştri fondatori, odată cu acordarea de drepturi egale muncitorilor, femeilor şi minorităţilor. Îmbrăţişarea diversităţii şi toleranţa ne-au făcut mai puternici.

În decursul generaţiei noastre, am făcut progrese extraordinare către asigurarea egalităţii pentru comunitatea LGBT. Recunoaşterea drepturilor lor echivalează cu recunoaşterea drepturilor omului. Eforturile lor constituie o nouă mişcare pentru drepturi civile în SUA şi în întreaga lume.

În ultimele două luni, vicepreşedintele Joe Biden, secretarul apărării Chuck Hagel, secretarul forţelor navale ale SUA, Ray Mabus şi două delegaţii ale Congresului SUA au vizitat România. Aceste vizite demonstrează cât mult preţuiesc Statele Unite parteneriatul strategic cu România.

În centrul parteneriatului nostru stau valorile democratice pe care le împărtăşesc România şi SUA. România a înregistrat progrese extraordinare în lupta împotriva corupţiei, în asigurarea existenţei unor instituţii independente şi crearea unei societăţi în care toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii. Vrem să ajutăm România să susţină aceste progrese.

Mai presus de orice, Statele Unite ale Americii vor ca România să obţină succese. Ne dorim ca România să prospere, ca economia sa să înflorească, iar schimburile comerciale şi investiţiile să crească. Transparenţa, stabilitatea şi previzibilitatea sunt elemente cheie în valorificarea potenţialului economic al României şi creşterea bogăţiei şi prosperităţii. SUA şi România au deja un strâns parteneriat economic. Am investit miliarde de doari în România din 1990 până în prezent, conducând la crearea a mii de locuri de muncă. Odată cu adoptarea Acordului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii dintre SUA şi Uniunea Europeană, schimburile comerciale dintre ţările noastre se vor putea realiza chiar mai uşor decât până acum.

Angajamentul nostru reciproc în cadrul NATO continuă să devină mai puternic. Lucrările de construcţie la amplasamentul sistemului antirachetă de la Deveselu se desfăşoară conform calendarului şi bugetului şi urmează să fie finalizat în 2015. Numărul exerciţiilor marine, aeriene şi terestre comune a crescut ca urmare a ocupării ilegale a Crimeii de către Rusia. Aşa cum a spus vicepreşedintele Biden în cursul vizitei sale în România, respectăm angajamentul sacru de a ne apăra aliaţii NATO. În cei 10 ani de la aderarea la NATO, aţi avut contribuţii valoroase la alianţă. În data de 29 iunie, România şi-a încheiat misiunea de luptă de 12 ani din Afganistan. România a fost cu adevărat aliatul nostru în Kandahar, iar curajoşii săi soldaţi sunt camarazii noştri de arme. Am fost mândru să-l însoţesc pe prim-ministrul Ponta în vizita din Afganistan de weekendul trecut, pentru a-i felicita pe soldaţi. SUA apreciază profund eroismul, sacrificiul şi altruismul cu care şi-au îndeplinit misiunea femeile şi bărbaţii curajoşi din Armata Română. Aproximativ 25.000 de soldaţi şi peste 250 de jandarmi şi-au îndeplinit cu nobleţe misiunea în Afganistan. Costurile au fost mari: 23 de soldaţi români au plătit preţul suprem, iar 129 au fost răniţi în misiune. America recunoaşte şi preţuiesc sacrificiile făcute de ei şi de familiile lor în decursul unui deceniu de război.

Am avut norocul de a avea două mandate pline de satisfacţii în România şi am ajuns să cunosc această frumoasă ţară şi pe poporul ei. Sunt încurajat de ceea ce am văzut şi am descoperit. Deşi mai există provocări care trebuie depăşite, România ar trebui să fie mândră de ceea ce a realizat în cei 25 de ani de la Revoluţie.

Sunt trist că voi pleca în câteva zile, dar succesorul meu este deja aici. Dean Thompson este un diplomat cu experienţă, care a primit numeroase distincţii. Vă las pe mâini foarte bune. Ştiu că şi pentru el misiunea de la Bucureşti va fi la fel de satisfăcătoare cum a fost pentru mine.

Desigur, România este o ţară de o frumuseţe fizică incredibilă. Dar, spun din nou, oamenii şi valorile unei ţări o fac cu adevărat frumoasă. Am avut privilegiul de a lucra cu mulţi români extraordinari. Printre ei se numără soldaţi dedicaţi, funcţionari publici talentaţi, poliţişti, procurori şi judecători neînfricaţi, jurnalişti curajoşi şi activişti sociali neobosiţi, care luptă pentru dreptate, caută adevărul şi promovează schimbările în bine. Împreună cu tinerii extraordinar de talentaţi din România, ei construiesc o societate activă şi o democraţie prosperă.

În încheiere, voi spune că viitorul României este foarte promiţător. Parcursul ei democratic, parteneriatul ei cu Statele Unite ale Americii şi locul ei în Europa sunt platforma perfectă pentru patriotismul, munca susţinută şi hotărârea poporului său. Forţa, stabilitatea şi prosperitatea României vor fi în continuare un model pentru ţările din regiune.

Vă mulţumesc pentru atenţie şi vă urez La Mulţi Ani de Ziua Independenţei! 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page