Ani de liceu, Cultură şi Educaţie — aprilie 4, 2013 at 14:48

DREPTUL LA TIMP

by

DREPTUL LA TIMP 6

,, Oamenii sunt păsări cu aripile crescute înlăuntru” (N. Stănescu)

Proiectul tradiție al Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu ” Călărași

Așa cum v-am anunțat în numerele trecute cu privire la proiectul „Dreptul la timp”, atât elevii, cât și profesorii Liceului Teoretic ,, Mihai Eminescu” în data de 2 aprilie au participat la omagierea a 80 de ani de la nașterea marelui poet Nichita Stănescu , bucurându-se de momente inedite în cadrul proiectului. A devenit deja o tradiție în cadrul LTME, ca în fiecare sa fie omagiată o altă personalitate.

Programul a început prin prezentarea proiectului, făcută de către doamnele profesoare Magda Ștefan și Maria Deculescu,continuând cu un mic discurs al domnului director,Stoian George: ”Vă felicit în mod deosebit pentru implicarea voastră în acest proiect „Dreptul la timp”-80 de ani de la nasterea poetului Nichita Stănescu.Proiectul s-a derulat și în anii trecuți ,implicați fiind și elevii care au absolvit.Doresc să le mulțumesc doamnelor Deculescu Maria și Stefan Magda pentru că în fiecare an nu ne lasă să murim din punct de vedere literar. O idee esențială a acestui proiect este nevoia de a citi! TREBUIE SĂ REVENIȚI LA CARTE! Nu vă puteți desăvârși ca intelectuali, ca oameni,  daca nu veti citi!”

DREPTUL LA TIMP 5Vorbele frumoase, spuse din inimă de doamna Magda Ștefan au pătruns în sufletul copiilor : “Cum poți sărbători mai frumos decât dând viață cuvintelor din poeziile lui Nichita Stănescu? Noi luăm cuvintele ca pe o rază de lumină, le răsfrângem în sufletele noastre  rezultând  o multitudine de culori. Culori ce sunt reprezentate în cadrul acestei sărbători de cântece, recitări de poezii, reprezentări Power Point, desene, toate acestea arătând că deși trăim într-o lume a computerului  putem trăi și cu cartea în mână. În acest proiect întâlnim creații originale ale unor copii care inraznesc să fie poeți!Încercăm să regăsim actualitatea unui poet,pentru că altfel ei ,fiind închiși în cărți sunt condamnați ca la închisoare.Dacă rămân acolo pe raftul bibliotecii,devin statui,și nimeni nu adoră statuile,toată lumea iubește oamenii vii. Următoarele etape ale proiectului vor scoate la lumină diverse etape ale creației lui Nichita și la fel diverse modalități de abordare a operei sale poetice . Proiectul ne ajută să traducem din limba de lemn în limba poetică,pentru că toate cuvintele intră în combinații inedite.”

Acțiunea organizată de către doamnele profesoare de limba și literaturara română Maria Deculescu și Magda Ștefan , a durat aproximativ o oră , timp în care elevii  au cântat, au recitat, și au prezentat desene în cinstea marelui poet.

Dornici de cunoaștere, de a pătrunde în universul plin de iubire și căldură al lui Nichita Stănescu, elevii  au fost foarte receptivi în colaborarea cu doamnele profesoare , având  ca scop păstrarea imaginii vii a poetului Nichita Stănescu prin intermediul operei acestuia.

Prin recitarea unor  poezii ale lui Nichita Stănescu: “Mit”, ,,Necuvinte” , “Evocare” și prin intermediul melodiilor cântate de o trupă formată din  elevi DREPTUL LA TIMP 4ai liceului nostru, pe versurile ,,îngerului blond” (,,Ce bine că ești”) , a fost creată o atmosferă minunată .

Copiii au venit de bunăvoie. Se vede pe fata lor că nu sunt forțați în nici un fel. Le-am dat voie să fie creativi!!Noi,profesorii liceului Eminescu,suntem norocoși pentru că avem cu ce lucra tot timpul și am început să construim tradiții aici,pentru a face dintr o școală în care ajungi întâmplător un ideal!„Vreau să ajung în Liceul Eminescu pentru că asta îmi impune un spirit!!”- dna . prof.  Magda Ștefan

DREPTUL LA TIMP 3

DREPTUL LA TIMP 2

 

 

 

 

 

 

De asemenea, atomosfera a fost creată prin intermediul cântecelor la pian, a desenelor, dar și a materialelor in Power Point în care erau redate cele mai frumoase poezii scrise de Nichita Stănescu, care au fost însoțite de imagini semnificative fiecărui vers și un scurt comentariu. În cadrul acestei minunate activități, participanții proiectului “Dreptul la timp” au reușit să îl aducă  pentru câteva clipe pe marele poet Nichita Stănescu la viață, prin intermediul creațiilor sale.

Pentru a rămâne în spiritul culturii românești, elevii ne-au bucurat cu un cântec de George Enescu. În spatele celor ce ne încântau au fost afișate desene inspirate de versurile lui Nichita Stănescu .

Șerban Corina   - „Către Pace”

“ Îmbrățișare” – “Ah,copacule!”

 

 

 

 

 

 

 

 

          Șerban Corina  – „Către Pace”                  “ Îmbrățișare” – “Ah,copacule!”

Doamnele profesoare au fost încântate de receptivitatea copiilor astfel dăruindu-le aceste vorbe frumoase: „Prin voi,elevii, liceul va rezista si isi va pastra renumele! Iată, evenimentul de astăzi este o invitație să vă apropiați și mai mult de poezia lui Nichita Stănescu și să rămaneți la fel de sensibili pentru cat mai aveți de ramas în acest liceu și mai departe. Eu va mulțumesc și vă felicit încă o dată!”, a spus cu zâmbetul pe buze doamna profesoară Deculescu Maria.

La finalul acțiunii, elevii participanți au avut parte de o surpriză : vestea că  cel mai bun material va fi premiat cu o excursie la Ploiești . Excursia a fost planificată la casa memorială ,,Nichita Stănescu” , după care se vor întoarce la București la Muzeul Literaturii Române și apoi vor viziona un spectacol la Teatrul Național.

„Îmi place la Nichita Stănescu îndrăzneala lui de a vorbi despre perfecțiune”  -dna . prof.  Magda Ștefan

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page