De pe la noi, Editoriale — mai 28, 2014 at 18:04

Dreapta a eşuat lamentabil la Călăraşi. PNL a pierdut principalele oraşe din judeţ .

by

Dreapta este utopie la Călăraşi. Un paradox şi mai ales o minciună cu partidele de dreapta la Călăraşi unul dintre cele mai sărace judeţe din România. De unde să colcăie oamenii de dreapta aici?

pnlPNL cea mai puternică şi bine structurată organizaţie politică din judeţ, a fost  îngenucheată la primul suflu al PSD-ului local. Votul pentru europarlamentare a fost un vot politic. Şi totuşi propriul narcisism şi legenda cu cei mai puternici, cei mai războinici cei mai cei, a căzut…

Am scris odată cu grandiosul miting în care PNL a vrut să-şi arate muşchii că “non multam sed multum”. Şi s-a adeverit.

Care ar fi  cauzele eşecului PNL la Călăraşi?

Lăcomia, infatuarea şi aroganţa. Narcisismul politic  dus la paroxism. Mesajele îndemnau ca totul să fie galben în judeţ. Greşeală fundamentală. Şi celelalte partide au acestă tendinţă antidemocratică, ca toul să fie în culoarea lor, totul să fie al lor, să domine totul.

Mesajele PNL sunt războinice şi revoluţionare. Pentru mentalul colectiv şi pentru individ însă o greşeală gravă de marketing politic. Publicul a înţeles că PNL este în război cu oricine îi stă în cale. De data aceasta în cale  i-a fost electoratul.

Maniera triumfalistă

PNL-ul nu trebuie să fie un partid al luptei şi revoluţiei, ci un partid al dialogului şi  evoluţiei, nu un partid al mulţimilor, aşa cum a fost la mitigul de la Călăraşi şi la  mitingurile de la Olteniţa şi din judeţ, care sa sufoce individul şi să pârjolească orice  mişcare alternativă ci un partid al indivizilor liberi, care îşi asumă destinul individual.

Subestimarea şi luare peste picior a principalului adversar PSD.

Minciuna cu USL trăieşte întreţinută şi de liderii PNL, concubinajul cu PSD pentru menţinerea statu quo-ului puterii sabilite de USL.

Aceleaşi tehnici, metode, năravuri folosite pentru seducerea mulţimii ca şi PSD –ul au fost fatale de această dată. Cântecul de lebădă al PSD -ului mai rafinat de această dată decât al  „liberalilor” a smintit mulţimile şi liderii PNL au căzut victime propriilor instrumente.

Pe liderii PNL i-au sedus mulţimile, gâdilarea amoriului propriu senzaţia de putere şi au uitat sau poate nu au ştiut sau nu au vrut niciodată să ia în considerare faptul că un partid liberal, un partid de dreapta nu este un partid de mase. Valorile liberalismului, individul, libertatea indviduală şi de intreprindere, educaţia, erudiţia, libertate de gândire şi de expresie  nu pot fi cultivate într-un partid în care mulţimile se conformează prin… forţă nu-i aşa? principalul slogan şi mesaj al liberalilor. Gândirea, spiritul, viziunea, sclipirea, excelenţa au fost înlocuite cu forţa şi scutul…

Istoria în totdeauna este scrisă de indivizi, de personalităţii, nu de mulţimi. Cu atât mai mult un partid liberal trebuie să pună în prim plan elitele.

În Europa democratică nici partidele de stânga nu mai ţintesc partidul de mase.

Marele paradox al liberalismului românesc este că cele mai puternice organizaţii PNL se află  în judeţele Călăraşi şi Giurgiu, unele dintre cele mai sărace. O anomalie. O anomalie care derivă din îndepărtarea PNL de  la valorile  liberale către aşa zisul pragmatism politic. Oamenii au nevoi de speranţă şi de vise ca să supravieţuiscă. PNL a ucis visele liberalilor autentici şi a vopsit în galben mulţimile…

Nelu Bălaşa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page