Editoriale, People-Passion-Performance — octombrie 5, 2019 at 14:20

Dragul meu Profesor, Mulțumesc și Te Iubesc pentru că m-ai făcut să cred în mine!

by

Ziua Mondială a Educației, sau Ziua Mondială a Profesorilor, a fost celebrată pentru prima oară în 1994, când UNESCO a desemnat prima “Zi Mondială a Educatorilor”, zi dedicată recunoaşterii importanţei muncii dascălilor. De atunci, în fiecare an, peste 100 de ţări de pe întreg mapamondul marchează această dată în diferite moduri.

Cu siguranță, toată lumea recunoaște rolul cheie pe care îl joacă profesorii. La nivel personal, cu toții putem numi cel puțin un profesor care a făcut diferența – uneori într-o asemenea măsură încât ne-a redirecționat întreaga viață. Trebuie să mărturisesc că și eu am fost atinsă de bagheta magică a unuor profesori extraordinari, care ne-au entuziasmat, care au văzut în noi acel ”ceva” pe care noi îl puteam vedea datorită vârstei fragede, care ne-au impulsionat și ne-au făcut să credem ”că putem muta munții din loc dacă ne dorim suficient de mult,  au vrut să ne facă să ne simțim speciali, ne-au iubit și ne-a făcut să vedem succesul în urma eforturilr depuse.  Pentru toți a existat și există o vârstă în care căutați cu disperare să înțelegeți și mai ales cum puteți contribui la bunul mers al acestei lumi. În cazul meu, acei profesori m-au făcut să cred că sunt specială și unică în ochii și să cred că această autenticitate pe care o avem cu toții și să înțeleg că este cel mai valoros lucru pe care îl putem oferi.

Educața are puteri transformatoare! 

Evident, caracteristicile menționate anterior, contribuie nu numai la crearea de profesori extraordinari, ci transformă orice profesionist bun într-unul excepțional. Când un profesor emană și transmite Dragoste pentru ceea ce face, te face să te simți viu și important, este contagioasă și creează un val de pasiune care îi atinge pe cei din jurul său. Funcționează pe principiul: Iubește ceea ce faci, fă ceea ce iubești și, mai ales, orice faci, fii fericit.

Un profesor are cheile ușii cunoașterii. Iar dumneavoastră, profesorii, nu dețineți doar cheile cunoașterii, ci și capacitatea de a le folosi eficient.

Profesorii răspândesc lumina înțelepciunii în societate și ne fac viața mai bună și mai înțeleaptă. De aceea, este foarte important ca toți părinții și elevii să transmită măcar o apreciere pentru un profesor. Fiecare profesor merită laude pentru munca sa. Când obțin dragostea și respectul din partea elevilor și a părinților lor, devin mai fericiți și, ulterior, vor depune eforturi înzecite pentru a se asigura că elevii lor vor reuși în viață. Știu găsirea unor cuvinte potrivite pentru a-ți arăta aprecierea este destul de dificilă uneori, dar sper ca în continuarea acestui articol să te ajut să-ți amintești ce a făcut dascălul tău pentru tine.

Cred că profesorii ar trebui să fie numiți și Paharnicii Cunoașterii, deoarece acestea completează toate lacunele și golurile în educația unui copil și este imposibil să punem o etichetă de preț pe tipul de educație pe care îl primește copilul un copil, deoarece, îndrumarea cu dragoste și înțelepciune este cu adevărat neprețuită.

Dascălii merită recunoștință pentru că ne-au ghidat, că ne-au inspirat, că ne-au ajutat să devenim ceea ce suntem astăzi, pentru că ați făcut schimbările corecte la noi și în noi, făcându-ne să nu renunțăm până când nu obținem ceea ce ar trebui.

Au făcut și fac imposibilul posibil. Inspira copiii să devină oameni buni în societate, iar generația noastră viitoare va fi mai bună, mai înțeleaptă și mai inteligentă dacă vor avea în continuare profesori buni pentru a-i ghida. Pentru noi, fostele generații și acum pentru copiii noștri, prin munca inspirată au reușit să îndrume pe calea potrivită, pe fiecare în parte.

Profesorii joacă un rol vital pentru educarea elevilor și pentru a-i ajuta să-și descopere vocația și să își construiască cariera, un rol care nu ar trebui să fie ignorat niciodată. Un profesor bun încearcă foarte mult, acordă timp și eforturi pentru a infuza toate lucrurile bune și bunele maniere într-un elev, pentru ca acesta să devină un individ fericit și bun. Contabilii, astronauții, fizicienii, programatorii, muzicienii, tehnologii, medicii, inginerii, avocații, dascălii și toate celelalte profesii care fac lumea să funcționeze au un lucru în comun – un profesor bun care a dat lumină visurilor lor.  Este de la sine înțeles că toate poveștile care implică o vocație au de obicei un ingredient comun: un profesor. Cât de des am învățat să iubim un subiect pentru că profesorul care l-a învățat a izvorât pasiune și a stârnit dorința noastră de a o duce mai departe? Reflectați!

Știu, nu toți profesorii nu egali, sunt profesori buni și profesori mari, excepționali. Este un privilegiu și o oportunitate specială atunci când întâlnim și avem un profesor minunat. Profesorii mari merg dincolo de imposibil pentru a se asigura că fiecare copil are succes. Mulți dintre noi am avut acel profesor care ne-a inspirat mai mult decât oricare altul. Profesorii mari sunt capabili să scoată l lumină tot ce este mai bun din fiecare elev.

Care este diferența dintre un profesor bun și un profesor excepțional? Profesorii extraordinari sunt capabili să apese un buton magic care trezește o vocație specială la elevii lor – interesul și dorința de a învăța mai multe. Acest tip de profesori își pregătesc orele cu o formulă specială – o rețetă câștigătoare care satisface nevoile intrinseci ale elevilor lor. Dar care sunt ingredientele intangibile care îi fac pe acești profesori să strălucească? Ce face pe cineva un profesor minunat? Nu există un singur răspuns. În schimb, există mai multe lucruri excepționale pe care profesorii mari le fac. Mulți profesori fac câteva dintre aceste lucruri, dar marii profesori le fac în mod constant pe toate. Păi, cred că ceea ce îi face unici pe acești oameni sunt:

  • DRAGOSTEA –iubesc ceea ce fac: predarea. Sunt pasionați de meseria lor. Le place să se ridice în fiecare dimineață și să meargă la sala de clasă. Sunt entuziasmați de oportunitățile pe care le au. Le plac provocările pe care le prezintă în fiecare zi. Au întotdeauna un zâmbet pe față. Rareori își lasă elevii să știe când îi deranjează ceva, deoarece se îngrijorează că îi va afecta negativ. Sunt educatori naturali pentru că s-au născut pentru a fi profesor.
  • PASIUNEA –sunt pasionați de subiectul pe care îl predau, atât de mult încât uneori se pare că și-au transformat hobby-ul în meseria lor.
  • RESPECTUL – își iau munca foarte în serios și, în acest sens, arată foarte mult respect pentru elevii lor. Respectul este câștigat în timp, nu vine ușor. Profesorii respectivi sunt capabili să maximizeze învățarea, deoarece de obicei nu au probleme de management la clasă. Atunci când au o problemă, acestea sunt tratate rapid și într-un mod respectabil. Profesorii mari înțeleg că trebuie să acorde respect înainte de a câștiga respect. Sunt considerabili și atenți pentru toată lumea, dar înțeleg că există ocazii în care trebuie să stea deoparte.
  • COMPASIUNEA – Îi doare când pe elevii lor îi doare și se bucură când se bucură elevii lor. Ei înțeleg că viața se întâmplă și că, copiii pe care îi învață nu își controlează viața de acasă. Profesorii mari cred în a doua șansă, dar folosesc greșelile pentru a preda lecții de viață . Aceștia oferă sfaturi, consiliere și îndrumare atunci când este necesar. Profesorii mari înțeleg că școala este uneori cel mai sigur loc în care poate fi un copil.
  • ÎNCREDEREA – au o încredere puternică în elevii lor
  • Lipsa PREJUDECĂȚILOR – nu sunt influențați de ce cred ceilalți despre elevii lor. Ei pornesc întotdeauna de la zero și își formează o opinie bazată pe propria experiență.
  • GENEROZITATEA – adică, depășesc ceea ce se așteaptă de la ei (dincolo de orele de clasă pentru care au fost angajați și sunt plătiți)
  • RESPONSABILITATEA – Ei sunt conștienți de impactul cuvintelor și atitudinilor lor
  • INSPIRAȚIA – sunt capabili să scoată tot ce este mai bun din fiecare elev căruia îl predă. Își inspiră elevii să devină mai buni, să își maximizeze timpul în clasă și să privească spre viitor. Un mare profesor ia interesul pe care îl are elevul și îl ajută să-l transforme într-o pasiune care face conexiuni educaționale care pot dura o viață. Înțeleg că fiecare elev este diferit și îmbrățișează aceste diferențe. Își învață elevii că aceste diferențe le fac adesea excepționale.

Și aș mai completa că un profesor minunat nu numai că îi învață pe elevi curriculum-ul necesar, dar îi învață și abilitățile de viață. El se află într-o stare constantă de predare, profitând de oportunități improvizate care pot captiva și inspira un anumit elev, sunt capabili să ia o varietate de stiluri și să le modeleze în propriul lor stil unic pentru a satisface nevoile elevilor pe care le au la un moment dat.

Profesorii sunt inovatori, comunicatori și educatori, compătimitori, încântători, fermecători și amuzanți, dar și creativi, deștepți și ambițioși, pasionați și proactivi, și se dăruiesc și dăruiesc elevilor lor sămânța cunoașterii, le luminează sufletele și mintea, fără a aștepta un simplu mulțumesc.

Poate că ar trebui să ne aducem mai des aminte de profesorii noștri mari și minunați care ne-au ajutat să devenim ceea ce suntem astăzi. A fi recunoscători este o virtute și o datorie a unui om integru.

Dar, cu toate lucrurile pe care le-am menționat anterior, această profesie este subminată. Odată, rolul profesorului era respectat și evaluat corect,  acum este contestat, profesorii fiind considerați răspunzători pentru eșecurile sistemului de învățământ. Iar această percepție negativă a acestora, poate duce, în unele cazuri, la intimidare, injurii sau chiar violență, de către elevi sau familii.

Nu este o sarcină ușoară transmiterea simultană a cunoștințelor, menținerea disciplinei clasei, stimularea curiozității, impunerea regulilor de conviețuire și formarea viitorilor cetățeni. Provocarea este cu atât mai dificil de abordat în contexte care sunt marcate – prea des – de o lipsă de resurse, de sălile de clasă supraaglomerate, chiar de riscul ca scopul inițial al profesorului să își piardă sensul.

Salariile reduse, avansarea limitată a carierei, presiunile sociale puternice și lipsa resurselor sunt factori care îi descurajează pe mulți tineri să continue această carieră.

De aceea, cred că ar trebui să ne amintim că ”Influența profesorilor se extinde dincolo de clasă și până în viitor”, și să restituim și reconstituim valoarea reală a unui profesor, care, deși este o simplă personalitate, rolul profesorilor și al educației în construirea unei națiunii nu poate fi subestimat.

În încheiere, vreau să le MULȚUMESC tuturor profesorilor pentru că există, pentru că efectul învățăturii voastre asupra noastră este magic, pentru tot ceea ce ați făcut și faceți, pentru tot ceea ce sunteți, pentru tot ceea ce ne-ați ajutat să devenim.

Te iubesc profesor al meu, nu pentru că azi trebuie să arăt dragoste profesorului, ci pentru că m-ai făcut să cred în mine!

Liliana Manea

Despre Ziua Mondială a Educației, sau Ziua Mondială a Profesorilor

În 2019, Ziua Mondială a Profesorilor are tema „Tinerii profesori: viitorul profesiei”. Ziua aceasta oferă ocazia să se sărbătorească profesia de profesor la nivel mondial, să se facă un bilanț al realizărilor și să se abordeze unele probleme centrate pe atragerea și păstrarea celor mai strălucitoare minți și talente tinere din profesie.

Mesajul comun al doamnei Audrey Azoulay, director general al UNESCO, Guy Ryder, director general Organizația Internațională a Muncii, Henrietta H. Fore director executiv UNICEF Achim Steiner administrator PNUD și David Edwards, secretar general Educație Internațională, cu ocazia Zilei Mondiale a Educației și a Profesorilor cu tema ” Profesorii tineri: viitorul profesiei ” este:

”Recunoaștem importanța critică a reafirmării valorii misiunii didactice. Solicităm guvernelor să facă profesiunea de dascăl o profesie de primă alegere pentru tineri. De asemenea, invităm sindicatele profesorilor, angajatorii din sectorul privat, directorii de școli, asociațiile de părinți-profesori, comitetele de gestionare a școlilor, oficialii educației și formatorii de cadre didactice, să împărtășească înțelepciunea și experiențele lor în promovarea apariției unei forțe didactice vibrante.

Mai presus de toate, sărbătorim munca profesorilor dedicați din întreaga lume, care continuă să depună eforturi în fiecare zi pentru a se asigura că „educația de calitate inclusivă și echitabilă” și promovarea „oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții pentru toți” devin o realitate în fiecare colț al globului. “

Ziua Mondială a Profesorilor este ținută anual la 5 octombrie, încă din 1994 și comemorează aniversarea semnării în 1966 a recomandărilor UNESCO/ILO privind statutul profesorilor. Din 1966 recomandarea a constituit principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și competențelor profesorilor, dar și a responsabilităților la scară globală.  Aceasta oferă îndrumări guvernelor, conducătorilor școlilor și profesorilor și sindicatelor, pentru a aborda statutul și condițiile de muncă ale profesorilor, pe de o parte, dar și eficiența educației lor pe de altă parte, ca factori indisociabili și interdependenți. Sunt acoperiți absolut toți profesorii, de la orice nivel școlar, de la cel preșcolar până la cel secundar, în toate instituțiile publice sau private, indiferent că oferă educație academică, tehnică, profesională sau artistică.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page