Editoriale, People-Passion-Performance — martie 25, 2016 at 10:32

Dr. Zorela Adriana Sgarbură răspunde la întrebările puse în cadrul sesiunii de informare și dezbatere privind Fibromul Uterin de la Călărași. Partea 2

by

Partea a 2-a a sesiunii de întrebări ale femeilor prezente la prima sesiune din cele ce vor urma să se desfășoare pe parcursul întregului an 2016, în cadrul proiectului  ”FEMEIA : O  PRIORITATE!”, ce a avut ca primă temă de informare și dezbatere: Fibromul Uterin. Prevenire. Complicații. Tratament. Mituri.

Dezbaterile interactive cu publicul prezent în sală, au fost susținute și au beneficiat de experiența, de informațiile și sfaturile utile ale Dr. Zorela Adriana Sgarbură, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, supraspecializare în oncoginecologie și fertilizare in vitro și competențe în chirurgie laparoscopică, endoscopie ginecologică, ecografie ginecologică, colposcopie, deci experiența și informațiile oferite de dumneaei au fost mai mult decât avizate.

Canon Inc

Întrebare: La contactul sexual se poate sângera, dacă ai suferit o histerectomie?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Da, poate apărea o sângerare pe un motiv minor, că să spun aşa. De multe ori depinde şi de materialul de sutură folosit la inchiderea polului superior al vaginului, care de obicei este un material resorbabil. Sunt spitale şi spitale, sunt chirurgi şi chirurgi, sunt obiceiuri şi obiceiuri, şi dotări diferite. Uneori se pun fire care nu se resorb şi atunci, aceste fire pot fi cauze de granulom, un polip care apare la nivelul firului şi care sângerează. Când mergi la doctorul care te-a operat (la 1 lună, la 2, la 3, la 6 luni şi la an), el va vedea că au apărut nişte granuloame şi le va trata foarte simplu.

Da, aceste granuloame pot da nişte sângerări postoperator şi de obicei apar în primul an de la operaţie. Nu sunt normale sângerările, deci trebuie să mergeţi la doctor! De asemenea, în timp, la distanţă de la operaţie, poţi face orice altă patologie a vaginului sau a vulvei. De aceea, chiar dacă ai avut o histerectomie in antecedente, testul Babeș-Papanicolau tot trebuie făcut o dată pe an, pentru că au mai rămas organe de testat.

Întrebare: Există tratament medicamentos pentru fibromul uterin?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Da. Există un tratament medicamentos foarte nou, care se ia în cure de 3 luni, o tabletă/zi, administrare orală, şi care are capacitatea de a scădea în dimensiuni fibromul uterin. Dacă ai un fibrom de 6 cm şi a scăzut 2,5 cm, deja îţi poate permite să obţii o sarcina şi îţi pemite să amâni intervenţia chirurgicală până după naşterea copiilor. Acest medicament este o resursă terapeutică extraordinară, de care eu sunt foarte încântată pentru că mi-a oferit satisfacţii profesionale foarte mari.

Acest tratament a fost introdus în România cu promptitudine, l-am administrat şi am obţinut o scădere de volum a fibromului uterin şi am amânat intervenţia chirurgicală, sau pur şi simplu a scăzut fibromul şi nu a mai trebuit să fie operat. Este foarte important ca toţi medicii să cunoască şi să recomande acest tratament, dar pe de altă parte, iar revin la ce v-am spus la început, nici acest tratament nu e voie să-l administrezi dacă nu ai făcut investigaţiile complete.

Întrebare: Este scump tratamentul? Este suportat de casa de sănătate?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Nu este foarte scump, dar depinde de cum priveşti lucrurile. Nu era suportat de casa de sănătate, nu era compensat, dar era depus la ministerul sănătăţii un dosar în sensul acesta. Preţul medicamentului era de 400 – 500 ron/lună şi trebuie administrat 3 luni. Acest tratament poate fi foarte bun şi trebuie încercat. Sigur, nu toată lumea răspunde la tratament, dar procentul neresponsiv este foarte mic, să zicem 2-5% nu răspund la tratament.

Cercetările au continuat de la momentul apariţiei lui, de acum 8 ani, şi în prezent am aflat că putem repeta curele. Am scăzut după o cură dimensiunile fibromului, se face pauză 2,5 – 3 luni şi după aceea, reluăm cura pentru a-l scădea în continuare. Fibromul nu va dispărea, dar se va reduce in dimensiuni;medicamentul nu-l suprimă, nu este un gest chirurgical.

Întrebare: Cu ani în urmă, primeam în farmacii reţete de la medicii ginecologi, și nu doar de la noi din oraş, cu foarte multe antiinflamatoare pentru fibromul uterin.

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Antiinflamatorul nu are nici un efect asupra fibromului, dar mă gândesc că, în afară de fibrom pacienta avea şi o boală inflamatorie, şi atunci era normal să trateze cu antiinflamator.

Întrebare: Nu mai există menstră, nu mai faci fibrom? Îl poţi face şi la menopauză?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Nu mai există uter, nu mai faci fibrom. Dacă ai avut un fibrom şi ai intrat la menopauză, nu mai există hormonii care să-l crească. Poţi face alte complicaţii pe el, dar el nu va mai creşte în volum, va rămâne staţionar. Asta nu înseamnă că trebuie să te culci pe o ureche! În afară de fibromul acela care şi-a pierdut din importanţă, pot apărea alte patologii de col, de endometru, poţi face lucruri mult mai grave, cum este cancerul genital.

Întrebare: Avem un fibrom şi este benign, ne putem linişti? Există şi fibroame maligne?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Există un procent mic de fibroame care se pot canceriza, se pot transforma în sarcom, care este un tip de cancer foarte agresiv.

Întrebare: Cum este cu doctorii și diagnosticele?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Un mare profesor de-al meu avea un dicton: ”Pacientul are doctorul pe care îl merită!” Vă rog să mă credeţi că avea dreptate. Este important ca înainte de a merge la doctor să ne interesăm  şi cel mai important, să mergem şi să cerem o a două opinie, sau o a treia opinie dacă dorim. În România nu prea există această mentalitate, dar în ţările din vest este foarte firesc să mergi şi să ceri o a doua opinie. In momentul in care ai avut norocul sa nimeresti un bun ginecolog, nu-l mai lasi.

Întrebare: Dacă ai probleme endocrine, de tiroidă, este musai să ai şi afecţiuni ginecologice?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Nu este obligatoriu, dar tiroida este o glandă care este într-o relaţie de interdependenţă cu celelalte glande din corp, inclusiv cu ovarul. De fapt, ”şeful tuturor glandelor” din corp, este glanda hipofiză pe care noi o avem în cap şi care, este un fel de dirijor al celorlalte glande. Deci, acest dirijor, comandă ovarul să secrete, comandă ovarul să ovuleze, comandă tiroida să funcţioneze normal. Dar, în momentul când ai o disfunctie tiroidiană, survin si tulburari ale ciclului menstrual. Nu înseamnă că ai o afecţiune ginecologică, ci consecinţă a insuficientei tiroidiene care nu e bine compensata. Asta înseamnă că nu vei mai fi menstruată regulat, apare o spațiere a menstrelor, nu e o cauza ginecologică este o cauza endocrină si trebuie să mergi la doctor pentru a face investigaţiile necesare si a remedia simptomatologia.

Întrebare: Ce se întâmplă când ai noduli tiroidieni care nu au mai evoluat de foarte mult timp, şi totuşi ai un fibrom uterin sau ai un uter fibromatos? Medicul endocrinolog mi-a spus că nu mai am nici o problemă, pentru că nodulii nu au mai evoluat de 10 ani.

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Uterul fibromatos aşa cum am mai spus trebuie investigat complet şi dacă nu are altă patologie, trebuie doar monitorizat. Cât despre fibrom, acela trebuie să-şi urmeze tratamentul lui, indiferent că tu ai sau nu ai noduli tiroidieni.  Endocrinologul nu are competenta de a trata fibromul, asa cum ginecologul nu are competenta de a trata tiroida!

Trebuie să mergeţi la un medic endocrinolog bun şi să urmaţi indicaţiile lui, eu nu dau indicatii terapeutice pentru nodulii tiroidieni.

Întrebare:  Ce înseamnă ovare micropolichistice?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Ovarul micropolichistic nu înseamnă că ai un chist pe ovar, el este un ovar care nu prea ovulează. La o femeie activă hormonal, deci la vârstă fertilă, în fiecare lună se selectează un folicul, adică în ovarul ei apare un chist, care are cca 1,5 cm şi creşte până la 2,5 cm, după care face ”poc”. În felul acesta se produce ovulaţia, este un fenomen absolut fiziologic, normal. În momentul când nu ai ovulaţie în fiecare lună, aceşti foliculi se acumuleaza, nu se mai sparg, ovarul creşte în volum şi este plin că un fagure de aceşti foliculi egali in dimensiune caracteristici ovarului polichistic.

De obicei se tratatează prin punerea în repaus a ovarului, prin contracepţie dacă nu se doreşte o sarcină, că să nu mai adune si alti foliculi. Sigur, sindromul ovarelor polichistice poate fi tratat şi chirurgical, printr-o operaţie care se face laparoscopic.

Întrebare: Există posibilitatea operaţiei laparoscopice a unui fibrom, sau opţiunea este doar operaţia clasică?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Bineînţeles că da, dar depinde de fibrom. Dacă fibromul este în cavitatea uterină există posibilitatea operării lui histeroscopice. Adică intram cu o camera de luat vederi în interiorul cavităţii uterine şi scoatem fibromul fără să taiem uterul sau peretele abdominal.  Anumite  fibroame  se pot opera laparoscopic, se face o miomectomie laparoscopică. Dar nu orice fibrom se poate opera laparoscopic pentru că poate să fie foarte mare, poate să fie într-o zona anatomică complicată, o zonă de risc vital şi atunci este necesară operaţia clasică, prin deschiderea abdomenului.

Apropo de incizii, în ceea ce mă priveşte, in calitate de chirurg ginecolog dar şi de femeie, ţin foarte mult la estetica operaţiilor mele. Se pot face operaţii foarte frumoase, cu incizii joase, ca la o operaţie de cezariană cu incizie mică. Totul ţine de abilitatea chirurgicală a medicului şi de mentalitatea acestuia de a lucra curat şi estetic, şi spun asta pentru că în chirurgie există acea concepţie, ”Chirurg mare, incizie mare”, concepţie pe care n-o agreez.

Întrebare:  Îmi puteţi explică legătura dintre hipotiroidie şi infertilitate şi la cât timp de la punerea unui diagnostic de hipotiroidism declanşat de o boală autoimună ne putem îngrijora de infertilitate? Şi, dacă ai hipotiroidism ce se întâmplă pe timpul sarcinii?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: În primul rând hipotiroidia trebuie tratată, indiferent că vrei sau nu o sarcină, că eşti simptomatic sau nu. Hipotiroidia înseamnă că nu ai cantitatea suficientă de hormoni care îţi trebuie pentru o stare de bine a organismului şi pentru îndeplinirea sarcinilor zilnice.

În momentul când ne dorim o sarcină, dacă am obţinut-o şi dacă avem hipotiroidie, este obligatorie supleerea cu hormoni tiroidieni în timpul sarcinii, pentru că, altfel, copilul face cretinism. În ceea ce mă priveşte, eu mă lupt şi pentru educaţia medicală a pacientelor mele, care trebuie să înţeleagă că este nevoie obligatoriu de investigaţii complete când doreşti o sarcină sau eşti deja însărcinată, inclusiv cele pentru tiroidă. Eu trebuie să ştiu dacă ea are nevoie sau nu pe timpul sarcinii de supleere cu hormoni tiroidieni. Deci, dacă pacienta are deja un diagnostic de hipotiroidie, este obligatoriu să facă tratamentul endocrin pe timpul sarcinii. Nu numai că nu este contraindicat, este obligatoriu pentru copilul ei.

În ceea ce priveşte infertilitatea, indiferent că avem o problema tiroidiană sau nu, dacă am încercat să procreem un an de zile şi nu am reuşit, trebuie să mergem obligatoriu la ginecologul cu competenta în infertilitate.

Întrebare:  Există un mit, am auzit foarte multe femei care se plâng că sunt balonate şi cred că au un fibrom. Este adevărat?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Dacă ne balonăm, ne umflăm în burtă şi ne deranjează, sigur ca  trebuie să mergem la doctor pentru că sunt atatea alte lucruri care pot contribui la aceasta senzatie si se impune un diagnostic diferential.

Întrebare:  Termenul de celule endocervicale prezente, îmi arată că testul papanicolau a fost recoltat corespunzător?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Da, asta înseamnă că a fost recoltat de unde trebuie, nu a fost recoltat numai din vagin. Rezultatele acestui test sunt importante pentru că pot indica sau nu o leziune canceroasă, precum şi stadiul de boală cervicală, astfel încât eu, ca medic ginecolog, depind de medicul anatomopatolog care lucreaza Pap testul, pentru o atitudine terapeutica adecvată.Parerile emise de persoane fara pregatire de specialitate pot întârzia un act medical corect. Şi când vorbim de cancer, această întârziere este fundamentală, pentru că există cancere care în anumite stadii nu mai pot fi operate. Iar tu, că pacient, dacă tot ai cerut păreri şi te-ai tot îndopat cu ”naturisme” şi nu ai mers să îţi fie depistat cancerul într-un stadiu precoce, practic eşti condamnat la moarte. De exemplu cancerul de col poate fi operat până la stadiul 2 cel mult, după care stadiul 3 şi 4 sunt inoperabile. Nu este o bucurie că nu mai trebuie să te operezi, este o mare drama, pentru că ai depasit stadiul de boala curabila.

Întrebare: Sunt foarte multe femei care spun ”da, este operabil, scoatem tot şi am scăpat de grijă. Pot să mai aştept un an”, dar încă întârzie să meargă la doctor. Cum este?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Da, dar dacă este stadiul 3 şi 4 nu mai poţi fi operată, degeaba vrei să scoţi tot.

Diagnosticul precoce este extraordinar de benefic. Unu, este o condiţie a curabilităţii unei boli şi doi, chiar si bolile care nu sunt canceroase dacă nu le tratezi la timp, se vor croniciza.  Vă dau un exemplu banal: boală inflamatorie pelvină. Toate femeile fac boli inflamatorii pelvine. Nu o tratezi, ea se cronicizează, îţi înfundă trompele şi va fi o cauză de infertilitate în următorii ani. Deci, orice boală trebuie tratată prompt.

Dacă eşti sănătoasă din punct de vedere ginecologic înseamnă că ai o viaţă sexuală normală, ai o viaţă de familie calmă, ai o viaţă profesională optimă.

Întrebare: Multe femei spun ”am făcut fibrom şi nu înţeleg de ce. Mănânc sănătos, am o igienă bună, mă tratez, am un singur partener”. De ce?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Am avut şi paciente virgine care au făcut cancer de col. E foarte bine că ai un singur partener, dar asta nu înseamnă că te protejează de orice boală pe care poţi să o faci. Are o foarte mare importanță şi atitudinea faţă de mâncare, şi atitudinea faţă de famile, de profesie, etc, dar nu este fundamental. Ne putem îmbolnăvi chiar şi mâncând corect, chiar şi nestresaţi fiind, chiar având un regim de viaţă impecabil.

Întrebare: Menopauza apare la diferite vârste. Am prietene care au intrată la menopauză de 40 şi puţin de ani fără să aibă histerectomie şi altele, la 50 şi ceva care încă mai au menstruaţie.

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Ţine de constituţie, este normal şi într-un caz şi în altul, bine, nu e chiar normal la 40 de ani pentru că este foarte devreme. Menopauza târzie este foarte avantajoasă, nu faci osteoporoză, îţi menţii vigoarea, tinereţea, dar poate să fie şi un factor predispozant sau chiar să ascundă un cancer de ovar. De aceea, nu trebuie să neglijăm acel control ginecologic periodic despre care am tot vorbit;  la menopauză este bine să facem şi o ecografie transvaginală, pentru că ea permite măsurarea grosimii endometrului care nu trebuie sa depaseasca 4 mm..

Întrebare: E obligatoriu ca la menopauză să ai anumite simptome cum ar fi: bufeuri, călduri. Şi cât durează acestea?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Depinde de foarte multe lucruri şi depinde şi de conformaţia psihologică a pacientei. Dar, există şi foarte multe femei care suferă de flash-urile de căldură. Durata simptomelor este tot în funcţie de persoană. Există şi femei care nu au nici un fel de problemă.

Întrebare: Este adevărat că o femeie căreia i-a venit menstruaţia mai devreme, la 12 ani, este mai predispusă la fibrom, la cancer, la chisturi, decât o altă căreia i-a venit menstruaţia mai târziu?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Nu este adevărat. Dimpotrivă, este o problemă cu cele cărora le vine mai târziu, la 17-18 ani, pentru că pot fi nişte anomalii, nişte malformaţii, nişte probleme endocrinologice, şi de aceea este bine să meargă la medicul ginecolog cand sesizeaza o neregula.

Întrebare: Ce părere aveţi despre testul ROMA, ce evidenţiază el şi la ce vârstă este bine să îl faci?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Scorul ROMA care presupune CA125 şi HE4, îl indicăm şi de fapt, este obligatoriu sa il indicam când diagnosticam un chist ovarian. Nu ştii care e gravitatea chistului de ovar până nu ai rezultatul scorului ROMA. Un scor suspect creste probabilitatea de a fi un cancer ovarian. Endometrioză  poate să modifice  scorul, dar diagnosticul de certitudine este pus la examenul anatomopatologic al piesei operatorii, deci dupa interventia chirurgicala;

Ai un scor bun, ai caractere ecografice benigne ale chistului, nu-l operezi ca prima intentie ci încerci întâi cu diverse tratamente. Ginecologul trebuie să ştie de acest test şi să îl recomande  atunci când descoperă un chist.

Atunci când în familie strămoşii, bunicile, mătuşile, mamele, au avut un cancer genital, un cancer de colon sau un cancer de sân, este indicat să faci un test care să determine gena BRCA. Există posibilitatea că atunci când ai aceşti factori de risc din familie, să fii predispus la risc mai mare de cancer, de aceea este bine să mergi şi să faci această analiză. Nu costă foarte mult, este în jur de 600 lei şi îţi permite să ştii dacă ai sau nu acea genă predispozanta.

Întrebare: Multe femei spun că fibromul le dădea dureri de cap, cefalee, şi anemia, dar după operaţie durerile de cap au dispărut.

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Nenumărate paciente mi-au spus că au renăscut după operaţia de fibrom pentru că nu mai au sângerări, nu mai au durerile de cap, congestia aceea oribilă , anemia.

Vreau să vă mulţumesc pentru receptivitate, şi aş dori să închei cu îndemnul să mergeţi la medicul ginecolog măcar o dată pe an, pentru un control periodic şi testul Babeş-Papanicolau!

Liliana Manea

Femeia: O Prioritate! Dr. Zorela Adriana Sgarbură răspunde la întrebările puse în cadrul sesiunii de informare și dezbatere privind Fibromul Uterin de la Călărași. Partea 1

1 Comment

    Leave a Comment

    You must be logged in to post a comment.

    You cannot copy content of this page