Comunicate de presă, Ultimile Știri — martie 24, 2014 at 14:32

Dr.Spiridon Dumitrescu,Manager al Programului TBC judetul Calarasi:Dacă tot s-a acceptat infinţarea unui spital TBC în Călăraşi,poate că ar fi cazul să fie şi sprijinit

by

Sarbatorim la 24 martie Zua mondiala de lupta impotriva tuberculozei.

Ziua_Mondiala_de_lupta_împotriva_TuberculozeiMai este tuberculoza o problema de sanatate publica in Romania? In ultimii 10 ani, in Romania s-au inregistrat progrese importante in controlul bolii: incidenta globală a TB (cazuri noi și recidive) a scăzut cu 48,7%, de la un maximum de 142,2%000 în anul 2002 la 73,3%000 în anul 2013, iar ceilalti indicatori de impact sau imbunatatit considerabil.

Anual, în lume mor 1,3 milioane de oameni din cauza tuberculozei. O persoană contagioasă, care nu știe acest lucru, poate transmite infecţia altor 10-15 persoane într-un an.

TB este a 7-a cauză de deces la nivel mondial, 1/3 din populaţia globului fiind infectată.

În 2012 s-au înregistrat 1,4 milioane de decese prin TB, echivalând cu 3800 de decese/zi.

Anual se apreciază că apar 8,6 milioane de cazuri noi, incidenţa globală la nivel mondial fiind de 125%000, cu cele mai multe cazuri înregistrate în Asia (59%) şi Africa (26%).

Deşi România s-a situat, din punctul de vedere al incidenţei globale a TB, pe primele locuri în Regiunea Europa OMS (locul 6 în anul 2009, după Kazakhstan, Republica Moldova,Georgia şi Kirgizstan), ocupând chiar primul loc printre ţările membre ale Uniunii Europene incă de la aderarea sa în 2007, în ultimii ani s-au înregistrat progrese importante în controlul bolii. Incidenţa globală (IG) a TB (cazuri noi și recidive) a scăzut în ultimii 10 ani cu 48,7% de la un maximum de 142,2%000 în anul 2002, la 82,6%000 în anul 2011 și 73,3%000 în anul 2013.

În vederea creșterii controlului TB în conformitate cu Strategia de țară preconizată pentru perioada 2013-2017, se urmărește a se acorda prioritate măsurilor din Programul Național de Supraveghere ,Prevenire si Control al Tuberculozei realizat sub coordonarea Ministerului Sănătății.

In judetul Calarasi , trendul descrescator fata de anii precedenti este chiar peste cel national. Judetul nostru , altadata situat in coada listei judetelor tarii , se situeaza la mijlocul clasamentului national. Cea mai multa tuberculoza in Romania este la ora aceasta in judetele Dolj si Olt.  Tendinta descrescatoare a numarului de cazuri TBC nu trebuie sa entuziasmeze in absenta scaderii numarului de cazuri care nu mai raspund la tratamentele medicale, asa numitele cazuri multidrogrezustente. Acestea apar de regula din cauza neacordarii unui prim tratament corect de regula la pacienti refractari. Este de aceea nevoie ca eforturile de constientizare , mobilizare sociala si de informare in masa sa fie continuate pentru ca mai este un drum lung pana la stapanirea acestui fenomen epidemiologic. Si nu in ultimul rand , trebuie intarit sprijinul autoritatilor locale in activitatea de monitorizare a focarelor de tuberculoza. Practic acolo unde este nevoie nu intalnesti asistenti comunitari si mediatori sanitari.Un exemplu sugestiv este zona Oborul Nou  dar mai sunt si altele. Si poate ca sugestiv este inca un alt exemplu : de jur imprejurul Spitalului TBC s-au autorizat si functioneaza hale industriale . In total dezacord cu orice norma de mediu. Desigur , autorizatii date de administratiile trecute. Dar poate ca actuala administratie ar trebui sa indrepte lucrurile. Daca tot s-a acceptat infintarea unui spital TBC in Calarasi , poate ca ar fi cazul sa fie si sprijinit .

Dr. Spiridon Dumitrescu
Manager al Programului TBC judetul Calarasi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page