Evenimente, Ultimile Știri — ianuarie 18, 2017 at 16:56

În doar o oră 4 cutremure puternice au zguduit centrul Italiei

by

Pământul încă tremură în centrul Italiei.  patru cutremure puternice cu magnitudinea de până la 5,4. Patru cutremure puternice cu o magnitudine de 5, produse într-o oră, de la 10:25 – 11:25. Primul ns-a produs la 10.25, cu o magnitudine de 5,1, atunci al doilea, chiar mai violent decât al doilea: 5.4. Apoi, un al treilea la fel de puternic, iar ultimul după 14.30. Toate s-au simțit distinct în zonele afectate de cutremurele din august și octombrie, dar, de asemenea, la Roma și Florența.

cutremur italia2Primul cutremur de 5,4 grade pe scara Richter a fost resimțit în jurul orei 10.25 , la o adâncime de 9,2 kilometri, între L’Aquila și Rieti, încă mai aproape de Amatrice. Cutremurul al cărui epicentrul a fost localizat  în zona Montereale (AQ), a  fost, de asemenea, simțit în Roma. Alte municipalități învecinate (la aproximativ 10 km) sunt Capitignano, Campotosto și Cagnano Amiterno. Un al doilea și cel mai puternic cutremur zguduie tot centrul Italiei 5.4 magnitudine. Un al treilea cutremur a fost înregistrat la 11:26. În cele din urmă, puțin timp în urmă, la 14:34 replicarea puternică a evaluat ultima 5.1 grade pe scara Richter (date INGV).

cutremur italiaNu au existat victime, dar s-a prăbușit ce mai rămăsese din turnul cu clopot al bisericii Sf Augustin. In zona de epicentru, sau inregistat prăbușiri de clădiri în Campotosto, Laringo și Poggio Cancelli. Prim – ministrul Paolo Gentiloni, a cerut ministrului Pinotti să implice masiv forțele armate în locurile afectate de cutremur. Multe clădiri prăbușite, școli evacuate în capitală și în multe dintre centre zonale afectate de șocul cutremurelor, iar mâine instituțiile din Marche și în Perugia sunt închise. În școlile Rieti acestea vor fi închise toată săptămâna.

CAMPANILE“Deși este încă devreme să se știe care a fost exact falia ce a generat aceste cutremure, este probabil ca, din nou să fie vorba de un fenomen de “contaminare seismică” între faliile adiacente, de asemenea, efect cunoscut ca “domino” sau “în cascadă”, a explicat Andrea Billi, de la Institutul de geologie de mediu și geoinginerie CNR (IGAG-cnr). ”Aceste cutremure vor fi sigur urmate în orele următoare de multe replici, a căror intensitate este dificil de prezis”, conchide Billi.

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page