Editoriale — februarie 3, 2015 at 08:09

DNA ne scapă de corupți. De incompetenți cine se ocupă?

by

safe_image

Intensa activitate a procurorilor de la DNA sau DIICOT, concretizată prin înmiresmarea holurilor din închisori cu parfumurile scumpe ale potentaților postdecembriști, a adus un suflu de speranță peste o Românie sufocată de mizerie și a ostoit în bună măsură setea de dreptate a opiniei publice.

Am putea spune chiar că o anume notă de exuberanță se aude în surdină iar sentimentul unui nou început devine din ce în ce mai sesizabil în rândul opiniei publice. Înainte de a continua și fără a intra în teoriile comunicării, trebuie să subliniem însă un lucru foarte important: opinia publică este un organism viu, aflat în mutație permanentă, dar extrem de visceral, în condițiile în care majoritatea aspectelor care pot influența acest tiran modern țin mai mult de senzații, și mai puțin de rațiune. Opinia publică este aidoma unei mimoze. Cea mai simplă atingere o poate întoarce din drum, oferindu-i aripi și forță să decapiteze persoane adulate până mai ieri sau să exulte atunci când favoritul îi dă o replică golănească adversarului politic.

În cazul luptei anticorupție, acest mecanism funcționează perfect. Încrâncenată și alimentată de sentimentul de nedreptate, opinia publică se hrănește astăzi exclusiv din zornăitul cătușelor și privirile speriate ale celor care, până mai ieri, aruncau spre camere și microfoane zâmbete arogante. Senzația că „se face dreptate” sau că „suntem răzbunați” nu poate fi negată și nici contrazisă, motiv pentru care este exploatată la maximum de către mass-media tradiționale sau de liderii de opinie de pe Facebook. Eroul popular nu mai este un personaj, ci un acrononim: DNA.

Cuprinsă de beția vărsării de sânge de tiran, opinia publică pare a neglija însă un aspect fundamental care creionează și gestionează dezastrul în care ne aflăm: incompetența.

Ani de zile, televiziunile și ziarele au inoculat în mintea telespectatorilor teoria simplistă conform căreia din cauza corupției nu merg lucrurile în țara asta. Ei bine, nu! Corupția este doar una dintre cauze. Principalul motiv pentru care ne bălăcim în mediocritate rezidă în incompetența celor care ne conduc. Pe lângă lacrimile de fericire prilejuite de vederea lui Hrebenciuc sau Videanu cum își asortează cătușele cu ceasurile scumpe, opinia publică trebuie să-și canalizeze strigătele de nemulțumire către incompetența crasă a clasei politice.

Nu atragem MILIARDE de euro din fonduri europene din cauza corupției? Nu. Incompetența e de vină.

Stați la cozi interminabile și informatizarea în instituțiile de stat e la pământ din cauza corupției? Nu. Incompetența e de vină. Șpagă pot lua și din contractele de informatizare. Bani sunt.

Programa școlară este defazată și ineficientă din cauza corupției? Nu. Incompetența e de vină.

Avionul prăbușit în Apuseni n-a putut fi localizat de autorități din cauza corupței? Nu. Incompetența e de vină

Ne lipsește o strategie coerentă privind sportul din cauza corupției? Nu. Incompetența e de vină.

Și lista poate continua până ar prinde proporții epice.

Un foarte bun exemplu îl reprezintă telenovela Microsoft care i-a lipit pe români în aceste zile de televizoare și tastaturi. Sumele primite șpagă sunt amețitoare în orice țară din această lume, însă repercusiunile asupra nivelului nostru de trai sunt aproape inexistente. De cele mai multe ori, mita acordată oficialilor pentru a direcționa anumite contracte publice către firmele politrucilor și apropiaților puterii este un atac la valorile etice, nu la standardul vieții. Și se întâmplă în toată lumea. Faptul că acele contracte sunt executate prost sau deloc e adevărata amenințare la adresa noastră.

Aveți impresia că oficialii italieni responsabili de construcția de autostrăzi nu iau șpagă? Că mafia nu controlează responsabilii de la direcția de urbanism din New York? Că în Germania nu există primari care să reabiliteze drumul din vreun orășel cu firma unui apropiat?

Acest text nu încearcă nici pe departe să minimalizeze impactul corupției într-o societate, ci este un semnal de alarmă cu privire la efectele nedorite pe care le poate avea asupra opiniei publice impactul emoțional al cruciadei împotriva corupției. Și anume instaurarea unei false senzații de așezare pe făgaș, pe drumul cel bun. Dacă suntem onești trebuie să realizăm că, deși s-a vorbit de incompetența autorităților de multe ori, nervii noștri au fost întinși la maxim iar sentimentimentul nedreptății s-a acutizat, având în fața ochilor cuvântul corupție, și nu incompetență.

Să fim sinceri: n-am văzut niciodată vreo campanie de presă la adresa incompetenței. N-am văzut niciun top al incompetenților, iar comentariile din online se îndreaptă cu preponderență în zona can-can-ului politic, a articolelor care polarizează comentatorii în funcție de simpatiile lor, înspre textele legate de corupție. Într-un duel al percepției, al senzațiilor create, corupția conduce detașat în fața incompetenței, din simplul motiv că este mai specataculoasă.

În toate societățile există corupție. Ce-i diferențiază atunci față de noi? De ce trăim prost? Cât de mult ne afectează incompetența factorilor de decizie, și cât de mult corupția acestora? Scriem, vorbim și comentăm mai mult corupția, sau incompetența?

Acestea sunt întrebările care merită aduse măcar în discuție, dacă nu analizate cu rigoarea omului de știință. Noi putem doar să ridicăm idei la fileu, să propunem teme de dezbatere, însă opinia publică, cu ajutorul mass-media, sunt responsabile de analiză și, implicit, de crearea unei presiuni asupra politicului. Așa cum știu să o facă atunci când vin alegerile, unde corupții se rotesc la masa puterii cu ajutorul lor, așa ar trebui să facă și cu problemele fundamentale. Să lase puțin meciul dintre Mazăre și Ponta, apatia abisală a președintelui sau alte chestiuni de zi cu zi, și să dezbată mai mult idei. Acestea au mișcat și pot reașeza în continuare lumea. Adevăratele schimbări doar de acolo vin, nu de la simpla înlocuire a unui partid politic cu altul.

http://manifeste.ro/

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page