Dezvoltare durabilă, Economie — iulie 11, 2014 at 11:46

Discuţiile despre construcţia celui de-al treilea pod peste Dunăre între România şi Bulgaria continuă

by

În data de 10 iulie 2014 a avut loc cea de-a doua reuniune privind “Construirea unui al treilea pod peste Dunăre între România și Bulgaria”, la Ruse. Reuniunea s-a constituit la  iniţiativa Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, lider de proiect “Strategia generală de dezvoltare teritorială durabilă a regiunii România – Bulgaria”, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră  România- Bulgaria 2007-2013.

ruse2Prima reuniune a fost în urmă cu două săptămâni, în orașul Turnu Măgurele unde din discuţiile purtate au înaintate 4 sugestii privind cel de-al treilea pod pe Dunăre între cele două țări. Printre acestea o opțiune era facilitatea în Regiunea Silistra-Călăraşi, împreună cu un al doilea pod la Ruse – Giurgiu, apoi Turnu Magurele- Nicopol sau  Rahova-Bechet.  La reuniune, “podul Silistra” a fost susținut de echipa guvernatorului districtului și de către echipa primarului Silistrei Dr. Iulian Naidenov însoţiţi şi de o echipă a primăriei oraşului Călăraşi.

În contextul ordinei de zi a reuniunii de la Ruse au fost raportate un total de 11 opţiuni pentru pod, în patru locaţii (2 în Silistra-Călăraşi) şi trei pentru celelalte trei perechi de oraşe. Aceste opţiuni sunt judecate pe cinci criterii -de la preţul de facilitate prin importanţa socio-economică până la evaluarea de mediu a locaţiei Euroregiunii. Pentru regiunea Silistra – Călăraşi opțiunea este un pod de 1200m lungime, care pe partea bulgară este plasat între Silistra și Aydemir, unde există oconexiune de feribot între cele două părți. Această variantă are sprijinul ambelor autorităţi bulgare şi române, atât regionale cât şi municipale, exprimate public la întâlnirea de la Ruse.

ruse“Administrația Regională de Silistra, împreună cu administrația municipală, ONG-uri și structurile de afaceri din regiune, sprijină opțiunea selectată pentru podul peste Dunăre de la Silistra – Călăraşi prevăzute în planul orașului”, a declarat guvernatorul regional al Silistrei Vladimir Yankov în discuție.

Potrivit acestuia, “Opțiunea 1, Silistra – Călăraşi este, fără îndoială, cea mai bune opțiune luate în considerare în cadrul proiectului”. Opinie similară a prezentat şi primaria din Silistra, care “exprimă un aviz pozitiv pentru opțiunea 1, care are o valoare economică ridicată atât pentru regiune cât și pe plan internațional.”

A  fost reamintit faptul că de ani de zile autoritățile din Silistra luptă pentru a construi un pod în apropierea Silistra – Călăraşi şi, prin urmare, au fost  luate în calcul diferitele activități de studiu privind:

  • cercetarea traficul de călători;
  • opinii ale Ministerului Transporturilor și Institutului pentru Studiul a drumurilor;
  • existenţa unui acord semnat între autoritățile primăriilor Silistra şi Călăraşi, în prezenţa președintelui Rosen Plevneliev și comisarului Comisiei Europene, și altor oficialităţi.
  • contextul Strategiei Dunării.

În discuție a fost clar faptul că impactul socio-economic  viitor al celui de-al treilea pod între Bulgaria și România este un punct extrem de important, menţionat  în documentul Programului de Coperare Transfontalieră pentru perioada 2014-2020, luând în considerare  dorința Comisiei Europene de a stimula convergența economică dintre țări și regiuni.

ruse1Cel mai probabil, la sfârșitul lunii iulie a acestui an, va avea loc o conferință internațională în capitala României, București, în prezența miniștrilor responsabili pentru dezvoltarea regională în Bulgaria și România, unde vor fi prezentate rezultatele finale ale proiectului pentru cel de-al treilea pod de pe Dunăre. Pe baza acestor rezultate un expert va face propunerea ca următoarea etapă care va sta în atenția reprezentanților politici ai celor două țări și UE, să decidă locul podului care leagă Bulgaria și România.

Sursa:jordansilistra.blogspot.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page