Comunicate de presă, Ultimile Știri — aprilie 17, 2014 at 18:23

DISCURSUL ÎNSĂRCINATULUI CU AFACERI AL SUA, DUANE BUTCHER, CU OCAZIA EXERCIŢIILOR„DACIAN VIPER” CÂMPIA TURZII, ROMÂNIA

by

Vă mulţumesc pentru ocazia de a mă afla astăzi aici. De asemenea, îi felicit pe toţi cei care s-au ocupat de organizarea şi efectuarea exerciţiilor „Dacian Viper”.

f 16Avioanele F-16 sunt unele dintre cele mai bune din lume. În curând, România se va alătura clubului de elită al ţărilor care folosesc aceste avioane extraordinare. Statele Unite ale Americii vor continua să vă ajute pe măsură ce vă pregătiţi să integraţi avioanele F-16 achiziţionate în forţele aeriene române.

Aceste exerciţii oferă ocazia forţelor noastre aeriene să se cunoască mai bine. Ele generează lucru în echipă şi ne cresc capacitatea de a acţiona eficient împreună. Piloţii şi personalul tehnic român şi american au ocazia de a exersa situaţii de luptă aer-aer şi aer-sol împotriva unor avioane de luptă diferite, o ocazie extraordinară de a învăţa lucruri noi.

Desfăşurarea de exerciţii comune e acum mai importantă decât oricând pentru relaţia noastră bilaterală şi pentru parteneriatul nostru NATO, date fiind evenimentele din regiune.

Weekendul trecut am fost martorii preluării armate a controlului asupra clădirilor guvernamentale din estul Ucrainei. Dovezile sprijinului Rusiei în aceste evenimente sunt vizibile, aşa cum au fost vizibile săptămâna trecută în Crimeea şi în capitalele regionale Doneţk, Harkov şi Luhansk.

Intervenţia militară a Rusiei în Ucraina, ocuparea ilegală a Crimeei de către Rusia şi eforturile sale continue de a destabiliza guvernarea ucraineană sunt încălcări ale suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Ele reprezintă o încălcare a obligaţiilor esenţiale ale Rusiei conform dreptului internaţional. Acţiunile Rusiei sunt o ameninţare la adresa păcii şi stabilităţii internaţionale.

Aşa cum sper că aţi văzut odată cu vizitele efectuate de navele USS Truxtun şi USS Donald Cook, cu numărul suplimentar de infanterişti marini de la baza Mihail Kogălniceanu şi cu sosirea avioanelor americane F-16, Statele Unite ale Americii rămân neclintite alături de România şi toţi aliaţii săi membri ai NATO în acest moment de criză. Sunteţi un aliat cheie în regiunea Mării Negre. România este o ţară care se află în prima linie în această criză. Suntem alături de dumnevoastră şi anticipăm şi alte angajamente diplomatice şi vizite ale forţelor militare americane.

Îi felicit din nou pentru colaborare pe bărbaţii şi femeile care fac parte din forţele aeriene ale ţărilor noastre. Ei sunt un exemplu concret al angajamentului nostru reciproc.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page