Comunicate de presă, Ultimile Știri — octombrie 8, 2014 at 16:28

DISCURSUL ÎNSĂRCINATULUI CU AFACERI AL SUA A.I., DEAN THOMPSON, LA CEREMONIA DE COMEMORARE A HOLOCAUSTULUI

by

logo ambasada suaDomnule preşedinte al Camerei Deputaţilor, domnilor miniştri, stimaţi diplomaţi, doamnelor şi domnilor,

Pentru început, doresc să mulţumesc Institutului Wiesel pentru invitaţia de a mă afla aici în acest moment trist, pentru a comemora 73 de ani de la deportarea evreilor români în Transnistria.

dean thompsonPe 9 octombrie 2014 se împlinesc zece ani de când autorităţile române au stabilit o zi de comemorare anuală a victimelor din România ale Holocaustului. În fiecare an, în această zi, românii şi cei care nu sunt români se întâlnesc pentru a reflecta la o crimă barbară, unică în istoria omenirii.

Graţie eforturilor neobosite ale arhivarilor internaţionali, ale cercetătorilor Holocaustului şi ale Comisiei Wiesel, cunoaştem acum rolul jucat de regimul din România în timpul mareşalului Ion Antonescu în uciderea sistematică a peste 250.000 de evrei români şi ucraineni şi a peste 11.000 de romi.

În timp ce participăm la comemorările solemne anul acesta şi în anii care vin, nu ne putem permite niciodată să simţim că atrocităţile Holocaustului sunt atât de departe în trecut, încât să le considerăm un gând de neimaginat în memoria noastră colectivă.

Trebuie să facem eforturi active pentru a învăţa, noi şi copiii noştri, despre adevărul brutal al acestui genocid fără precedent, astfel încât toate generaţiile viitoare să îşi amintească întotdeauna de puterea distructivă a urei şi intoleranţei. Trebuie să fim mereu pregătiţi să luăm atitudine împreună şi să spunem: să nu se mai repete niciodată.

Sunt încurajat de activitatea desfăşurată de Institutul Wiesel din România împreună cu Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington D.C. şi Ministerul Educaţiei Naţionale pentru a extinde educaţia despre Holocaust în şcolile româneşti.

Adevărul despre acest capitol dureros din istorie trebuie predat tuturor elevilor. Doar recunoscând în totalitate existenţa Holocaustului putem să continuăm să ne asigurăm că el nu se va repeta niciodată.

În urmă cu cinci ani, pe 8 octombrie 2009, mulţi demnitari români şi membri ai comunităţii evreieşti şi internaţionale au participat la dezvelirea acestui monument comemorativ dedicat victimelor române ale Holocaustului.

Colecţia de sculpturi realizate de artistul Peter Jacobi, expuse aici, simbolizează o mare tragedie, care sfidează logica. Colecţia creează un loc important de reflecţie pentru generaţiile următoare.

Numărul de evrei din România, peste 700.000 în perioada de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial, a scăzut astăzi la mai puţin de 4.000. Este important ca semnificativele contribuţii aduse de evrei la dezvoltarea României să nu se piardă peste ani.

Încercând să înţelegem istoria care ne leagă, sperăm să prezentăm o poziţie unită împotriva tipului de ură şi intoleranţă care a distrus cândva atâtea vieţi şi ne-a schimbat lumea pentru totdeauna. Doar prin speranţă şi acţiune ne putem ţine promisiunea: să nu se mai repete niciodată.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page