Cultură şi Educaţie, Educaţie — ianuarie 10, 2015 at 12:15

Din 2015 încă o materie nouă pentru elevi

by

Elevii din invatamantul preuniversitar vor avea o noua materie din anul scolar 2014-2015, care sa ii ajute sa ofere primul ajutor in caz de accidente.

scoalaIncepand cu anul scolar urmator, elevii ar putea participa la scoala la cursuri de resuscitare cardiorespiratorie, orele urmand sa fie organizate in cadrul unui program realizat de Societatea Romana de Cardiologie (SRC), in colaborare cu medicina de urgenta, Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei Nationale.

Cursurile de resuscitare cardiorespiratorie ar fi necesare pentru elevi, care vor invata notiunile de baza, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si ar putea fi urmate doar de cateva ori pe an.

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Sanatatii Dorel Sandesc, acest curs ar putea fi implementat in cadrul saptamanii “Scoala Altfel”.

Declaratiile au fost facute la anuntarea proiectelor SRC pentru urmatorii trei ani, acestea urmand sa aiba ca obiectiv prioritar prevenirea bolilor cardiovasculare.

“Strategia noastra pentru urmatorii trei ani va fi de tip cardiologie aplicata, prin aceasta intelegandu-se implicarea activa a Societatii de Cardiologie in deciziile de politica sanitara dedicate ameliorarii starii de sanatate cardiovasculara a populatiei”, a precizat dr. Tatu-Chitoiu.

Astfel, la initiativa SRC, de la 1 ianuarie 2015 va fi activa o aplicatie online de autodiagnostic al hipertensiunii arteriale. “Utilizand aceasta aplicatie, oricine va putea sa invete sa isi masoare singur tensiune arteriala, fara a fi nevoie sa apeleze la cadrele medicale”, au spus cei de la SRC despre unul dintre proiecte.

SRC isi propune si sa contribuie, prin expertii sai, atat la identificarea cauzelor pentru care mortalitatea cardiovasculara este mare, cat si la identificarea si implementarea solutiilor ce pot duce la ameliorarea acestei situatii. Potrivit SRC, bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru cele mai multe decese la nivel national, 60% dintre romani murind din cauza unei astfel de afectiuni, fata de media europeana de 46%.

Tot in Romania, la fiecare noua minute, un om este diagnosticat cu sindrom coronarian acut (risc mare de infarct miocardic).

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page