Lifestyle, Sănătate — decembrie 4, 2013 at 14:18

Dieta vegana modifica peste 500 de gene in corpul nostru in numai 3 luni

by

dieta-vegana

Exista multe motive pentru care oamenii aleg sa nu mai consume carne sau alte produse de origine animala.  Insa doua sunt principalele cauze pentru care oamenii devin vegetarieni. Unii o fac pur si simplu din dragoste pentru animale iar altii o fac din dragoste pentru ei insisi. Amandoua variantele sunt bune si usor de inteles, insa adevaratii vegetariani sau vegani , cei pentru car easta este un stil de viata, inteleg ca este nevoie de ambele motive. Personal ii consider cei doi piloni principali ai vegetarianismului. De ce piloni? Pentru ca daca se intampla unul sa se clatine un pic, vei avea un al doilea pilon de sustinere.

Cred ca orice om are in sufletul sau puterea de a intelege ca animalele simt si ele aceiasi durere pe care o simtim si noi oamenii. Nu cred ca mai exista nici o indoiala ca sacrificarea acestor animale si tortura in care sunt crescute pentru consum reprezinta o pata mare pe sufletul oamenilor. Insa multi inca se intreaba si exista inca multe discutii pe baza faptului daca o alimentatie vegetariana este destul de sanatoasa sau este mai sanatoasa decat cea omnivora, ca sa nu zic carnivora. Si asta desi in ultmii anicutite furculite cancer vegani au iesit la iveala adevaruri demult stiute, dar ignorate sau pur si simplu ascunse. Da, alimentatia vegetariana este mult mai sanatoasa decat cea omnivora si voi face referire in primul rand la boala care inspira cea mai mare panica in randul oamenilor atunci cand vine vorba de sanatatea si viata lor, cancerul.

O analiza facuta a tuturor celor mai bune studii de pana in 2012 a aratat ca vegetarienii au in mod semnificativ incidente mai scazute de cancer decat omnivorii. Astfel cel mai mare studiu facut care a observat legatura dintre dieta si cancer a concluzionat astfel “ incidenta tuturor cancerelor combinate este mai mica la vegetarieni”

Aceasta pare sa fie o veste buna , nu? Vreti insa o veste si mai buna? Daca vegetarienii o duc mult mai bine decat omnivorii, cum ramane cu veganii? Este posibil ca veganii sa o duca si mai bine? Acesta nu este un lucru care a fost confirmat stiintific foarte clar pana recent. Insa un studiu nou facut la Universitatea Loma Linda si finantat de Institutul National de Cancer din Statele Unite, a concluzionat ca veganii au incidente de cancer mai mici si decat omnivorii si decat vegetarienii. Femeile vegane de exemplu au cu 34%  mai putine sanse de a face cancer specific femeilor precum cancer de san, cervical sau ovarian. Iar acest procent a fost obtinut in comparatie cu un grup de omnivori care se hraneau mai sanatos, consumand carne numai de doua ori pe saptamana si care nu fumau sau consumau alcool si care nu aveau o istorie de cancer in familia lor.

dieta_vegana1

De ce au veganii un risc de cancer atat de scazut?

Este o intrebare potrivita nu ? Desi sunt sigur ca raspunsul implica mult mai multi factori, un factor anume trebuie precizat fiind un lucru fascinant. S-au facut in acest sens o  serie de experimente pe oameni care au fost pusi pe diferite diete. Sangele acestora a fost apoi recoltat si picurat pe celule umane canceroase crescute in vase petri , pentru a se vedea care dieta poate rezista mai bine cancerul. Sangele femeilor care au consumat o dieta de plante pentru numai doua saptamani a reusit sa suprime cresterea a trei tipuri diferite de cancer. Doua saptamani! Ganditi-va ce ar insemna un an sau zece ani? Rezultate similare au fost inregistrate si pentru barbati cu rezultate foarte  bune in cazul cancerului de prostata.

Ce lucru minunat, cum o simpla schimbare in alimentatia noastra poate face sangele atat de lipsit de ospitabilitate pentru cancer in numai cateva zile.

Schimbarea dramatica a sangelui pare insa sa fie legata cu modificarile hormonului IGF-1. Acest hormon este bine cunoscut pentru faptul ca incurajeaza cresterea si dezvolatarea cancerului. Proteinele de provenienta animala cresc nivelele de IGF-1 din corpul nostru insa o data ce schimbam dieta catre una pe baza de plante, in numai doua saptamani aceste nivele scad in mod semnificativ astfel incat se incetineste cresterea si proliferarea celulelor canceroase.

Si atunci se pune bineinteles intrebarea : Cate plante este nevoie sa consumam?

Studiile care au comparat nivelele de IGF-1 la vegetarieni vs omnivori sugereaza ca ar trebui treptat sa eliminam total produsele de provenienta animala din dieta noastra. Acest lucru este sustinut si de ultimul studiu facut in care s-a observat ca veganii americani nu numai ca au o incidenta mult mai scazuta a obezitatii, dar si a diabetului, hipertensiunii si mai ales a cencerului decat omnivorii.

Acest lucru este din ce in ce mai logic si mai evident, mai ales luand in considerare munca de cercetare dusa de oameni precum Dr. Colin Campbel, Dr. Caldwel Esselstyn, Dr. Dean Ornish sau castigatoarea premiului Nobel Elizabeth Blackburn. Acestia au descoperit ca exista o stransa legatura intre declansarea si proliferarea cancerului si proteina de origine animala.  Pe langa asta acestia au descoperit faptul ca o dieta vegana determina schimbarea a mai mult de 500 de gene in numai trei luni in corpul uman. Dieta vegana porneste astfel genele care previn boli precum cancerul de san, bolile de inima, cancerul de prostata si altele.

vegetarian

Acestea sunt vesti imbucuratoare avand in vedere ca majoritatea oamenilor se considera a fi victimile genelor si astfel incapabili sa reziste anumitor boli crunte.

Nu suntem deloc neajutorati, de fapt puterea sta in mare parte in mainile noastre . De fapt se afla chiar in farfuriile noastre. Exista o vorba care spune “ de fiecare data cand iei in mana cutitul si furculita decizi cine traieste si cine moare” iar aceasta vorba nu se refera numai la oameni.

Sursa:viataverdeviu.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page