Comunicate de presă, Ultimile Știri — iunie 28, 2016 at 19:22

Dezbatere publică “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” Călărași, 29 iunie 2016

by

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor organizează miercuri 29 iunie la Călărași o dezbatere publică care va avea ca temă analiza cadrului normativ referitor la reducerea poluării cu nitrați, măsurile pentru prevenirea poluării, precum și sursele de finanțare pentru investițiile care susțin aceste demersuri.

Controlul Integrat al Poluării cu NutriențiDezbaterea face parte din campania 2016 a proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, și se va desfășura la Consiliul Județean Călărași, Sala de Consiliu, între orele 10-17.

Evenimentul se adresează autorităților publice locale, autorităților cu responsabilităţi în domeniu, precum și specialiștilor, mediului academic și societății civile din județul Călărași. La dezbatere vor participa și vor avea intervenții reprezentanți ai autorităților centrale, experți din domeniul protecţiei mediului, membri ai comunității academice, reprezentanți ai diferitelor instituții implicate în implementarea, monitorizarea şi controlul Directivei Nitraţi.

Dezbaterea dorește să realizeze un dialog deschis între autorităţile locale judeţene, beneficiari şi finanţatori, în vederea creşterii accesului beneficiarilor din județul Călărași la sursele publice de finanţare a investițiilor din cadrul Directivei Nitraţi.

Proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” a finanțat în județul Călărași trei investiții care sunt finalizate în prezent – platformele comunale de depozitare pentru gunoi de grajd de la Budești, Sohatu, și Vasilați, împreună cu echipamentul necesar – încărcătoare frontale, tractoare cu remorcă, cisterne vidanjă, mașini de împrăștiat gunoi – și europubele, în valoare de 1,26 milioane de lei prima, 1,24 milioane de lei a doua, respectiv 1,35 milioane de lei cea de-a treia. De asemenea, au fost plantate perdele de protecție (136.500 de bucăți – puieți de salcâm) în localitățile Budești, Sohatu, Vasilați, Alexandru Odobescu, Independența, Lehliu, Vîlcelele, și Dragoș Vodă.

Pentru perioada 2016-2022, proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” dispune de o sumă totală de 48 de milioane de euro pentru investiții la nivelul comunităților locale pentru reducerea poluării cu nutrienți, cât și pentru măsuri de consolidare a capacității instituțiilor cu rol în monitorizarea și raportarea calității apelor.

Primul proiect împotriva poluării cu nitrați implementat de MMAP, numit “Controlul Poluării Agricole”, s-a derulat în perioada 2002-2007 la nivelul județului Călărași, și a avut o valoare de 10,8 milioane de USD, din care un ajutor financiar nerambursabil de 5,15 milioane de USD acordat de Fondul Global de Mediu (GEF), restul fiind contribuţia Guvernului României, a Consiliului Judeţean Călăraşi şi a comunelor beneficiare.

Pentru mai multe informații despre proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, vă rugăm să accesați:

www.inpcp.ro,

www.inpcp-campanie.ro

www.blog.inpcp-campanie.ro

http://www.facebook.com/CampaniaImpotrivaPoluariiCuNutrienti

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page