De prin lume adunate — martie 21, 2014 at 14:37

Detalii inedite din trecutul lui Vladimir Putin. Informaţii mai puţin cunoscute despre liderul rus

by

Unul dintre cei mai importanţi oameni ai momentului, Vladimir Putin, a devenit cunoscut pe plan mondial în 1999, când a fost numit prim-ministrul Rusiei, în timpul mandatului lui Boris Elţîn. Viaţa sa de dinaintea acestui moment nu s-a aflat, însă, sub lumina reflectoarelor, iar trecutul preşedintelui e presărat cu detalii surprinzătoare.

Russia Regional Elections

  • A copilărit într-un apartament comun

Vladimir Vladimirovici Putin s-a născut în 1952, la Leningrad, în prezent, Sankt Petersburg. Preşedintele rus a copilărit într-o clădire cu aparatamente de lux, constuită în secolul al XIX-lea. După Revoluţia din 1917 însă, imobilul a fost naţionalizat şi apartamentele au fost oferite muncitorilor de la fabricile din oraş. Părinţii lui Putin s-au mutat acolo în 1944 şi au împărţit apartamentul de la etajul al cincilea cu încă două familii. Nu exista lift, chiuveta şi aragazul erau pe coridor şi, de cele mai multe ori, apa caldă lipsea. Tânărul Vladimir şi alţi băieţi de vârsta lui obişnuiau să vâneze şobolanii de pe casa scării.

  • Bunicul său a gătit pentru Lenin şi pentru Stalin

Spiridon Ivanovici Putin, bunicul actualului lider rus, a fost bucătar şi a lucrat la casa de vacanţă Gorki, unde Vladimir Lenin şi-a petrecut ultima parte a vieţii, relatează Huffington Post. După moartea lui Lenin, Spiridon Ivanovici a continuat să găteasca pentru soţia acestuia, Nadejda Krupskaia. Ulterior, a lucrat în mai multe ocazii pentru un alt lider sovietic, Iosif Stalin. Datele despre genealogia lui Putin sunt incomplete, neexistând prea multe informaţii despre bunica sa paternă sau despre vreunul dintre străbunici. Vladimir a avut doi fraţi mai mari, pe care nu i-a cunoscut niciodată. Unul dintre ei a murit la scurt timp după naştere, în timp ce al doilea a decedat în timpul asediului Leningradului, răpus de difterie.

  • Deţine centura neagră la judo, de la 18 ani

PutinJudoTânărul Putin a început să practice sambo, (n.r. apărare fără arme, în rusă) o formă de arte marţiale, la vârsta de 14 ani. La scurt timp s-a alăturat unui club unde se preda şi se practica judo, unde l-a cunoscut pe Anatoli Rakhlin, antrenorul şi mentorul său, care avea să-i fie aproape toată viaţa. Putin a obţinut centura neagră la judo la vârsta de 18 ani şi a ajuns Maestru al Sportului în ambele discipline. A fost campion regional atât la sambo, cât şi la judo şi, în prezent, deţine centura neagră 6 dan la karate kyokushin şi la judo. “Dacă nu mă apucam de sport, cine ştie ce aş fi ajuns. Judo este o filozofie. Te învaţă să-i respecţi pe cei mai în vârstă decât tine şi să-ţie respecţii adversarii. Nu e pentru cei slabi“, spunea preşedintele rus.

  • Era fascinat de cărţile şi filmele cu spioni

Putin citeşte cu plăcere clasicii ruşi, în special Tolstoi, Cehov şi Gogol. Apreciază, în schimb, şi romanele şi filmele despre spionaj. Pelicula sa preferată rămâne “Shchit i mech” (n.r.Sabie şi scut), o ecranizare a romanului cu acelaşi nume, cu Vladimir Basov şi Stanislav Lyubshin în rolurile principale. Putin era un fan al personajului Max Otto von Stirlitz, erou principal al romanelor lui Iulian Semionov şi al ecranizărilor ulterioare. Stirlitz a fost interpretat de Viaceslav Tihonov în celebrul serial 17 clipe ale unei primăveri, o miniserie TV în douăsprezece părţi. “Ce mă uimeşte cel mai mult [la spionaj] este felul în care efortul unui om poate să obţină mai mult decât poate realiza o armată întreagă“, spunea Putin.

putin cu delfini

  • Voia să lucreze în KGB încă de la 16 ani

În 1968, la 16 ani, tânărul Putin s-a prezentat la sediul KGB-ului din Leningrad/Sankt Petersburg, cu dorinţa de a se înrola. A fost refuzat, din cauză că serviciul nu accepta voluntari şi nu angaja decât persoane cu studii superioare sau care şi-au satisfăcut stagiul militar. La sugestia ofiţerului cu care a discutat, Vladimir Putin a urmat cursurile Facultăţii de Drept din Leningrad, după absolvire înrolându-se în KGB. A fost iniţial repartizat la departamentul Contraspionaj şi informaţii interne, după care a fost mutat la Contrainformaţii externe, fiind detaşat la Dresda, în Germania de Est. Putin s-a retras din activitate în 1991, cu gradul de locotenent-colonel, după aproape 17 ani petrecuţi în KGB.

  • Iubeşte animalele şi îşi ia câinii la întâlniri

putin si merkelPutin deţine o femelă de labrador retriever negru, pe nume Koni, pe care a primit-o de la Serghei Şoigu, ministrul pentru situaţii de urgenţă şi un ciobănesc sărăcăcian, numit Buffy, un cadou din partea fostului prim-ministru bulgar, Boiko Borisov. Koni a devenit faimoasă după ce o editură rusească a publicat o carte de poveşti pentru copii cu numele ei, dar, mai ales, după ce Vladimir Putin a luat-o la o întâlnire cu Angela Merkel, despre care se ştie că se teme de câini, după ce a fost muşcată în copilărie. Preşedintele i-a dăruit cancelarului Germaniei un câine de jucărie, alb cu negru, care are o lesă scurtă legată de gât.

  • Vorbeşte fluent limba germană

Putin a început să studieze germană, în 1964, la 12 ani, după orele de curs de la şcoală. După spusele profesoarei sale, Vera Gurevici, care a devenit şi o prietenă de familie a soţilor Putin, tânărul Vladimir avea aptitudini înnăscute pentru limbi străine. Şi-a continuat studiile la şcoala secundară numărul 281, diriginta sa, Mina Iudiţkaia, spunând despre el că avea o înclinaţie către ştiinţele umaniste. Putin a continuat să-şi perfecţioneze cunoştinţele în cadrul KGB, iar anii petrecuţi în RDG şi faptul că fosta lui soţie, Liudmila, a fost profesoară de germană, după 1990, l-au ajutat să vorbească fluent această limbă. Preşedintele rus vorbeşte şi engleză, dar şi suedeză, după spusele lui Serghei Ivanov, şeful administraţiei prezidenţiale. “Deşi nu este un filolog, apreciază lingviştii şi limbile străine“, spune Ivanov.

  • Şi-a anunţat divorţul în timpul unui spectacol de balet

Vladimir Putin şi-a anulat prima logodnă, din motive necunoscute, cu puţin timp înaintea nunţii, când toate aranjamentele erau pregătite, inclusiv inelele, rochia şi costumul. “A fost una dintre cele mai dificile decizii din viaţa mea“, a spus Putin, “dar era mai bine să sufăr atunci, decât să suferim amândoi după aceea“.

putin-pravoslavnicul1

A cunoscut-o pe Liudmila Shkrebneva, studentă la Facultatea de Filologie din Leningrad/Sankt Petersburg, unde studia spaniolă şi franceză, în 1980. S-au căsătorit în 1983 şi au locuit împreună, în Germania, din 1985 până în 1990. Liudmila Putina a devenit, ulterior, profesoară de limba germană. După ascensiunea profesională a lui Vladimir Putin, relaţia lor s-a deteriorat şi, în 2013, într-un interviu pe care l-au dat după primul act al baletului La Esmeralda, la care asistau, au anunţat că divorţează. “Este o decizie comună. Practic, nu ne vedem niciodată. Fiecare are viaţa lui“, spunea atunci preşedintele. Liderului rus i-au fost atribuite de către presă diverse relaţii, după despărţirea de soţia sa, de la o aventură cu fosta spioană Anna Chapman, până la o presupusă căsătorie cu gimnasta Alina Kabaieva, însă Putin nu a confirmat niciunul dintre zvonuri.

putin at hochey

sursa:mediafax.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page