Femei şi Bărbaţi, Plăcerile vieţii — aprilie 29, 2013 at 20:33

Despre prejudecăţile sexuale şi cum le putem depăşi

by

prejudecati sexualeAproape toti oamenii din culturile occidentale moderne au ganduri negative, credinte, prejudecati si “cunostinte despre corp” in ceea ce priveste sexul si sexualitatea. Aceste credinte sunt adanc inradacinate in mintile si corpurile noastre. Pentru a avea succes in Cultivarea Duala, trebuie sa fim pregatiti sa inlocuim aceste credinte negative cu unele pozitive.

Acest lucru este usor de spus, dar mai greu de facut, de vreme ce multe din credintele noastre interioare sunt foarte puternice. Un punct bun de a incepe acest proces este de a vedea care ne sunt credintele legate de sex si sa vedem daca suntem deschisi sa le inlocuim pe cele negative sau depasite cu altele noi, pozitive si moderne.

Invataturile care formeaza principiile centrale ale Cultivarii Duale sunt bazate pe urmatorul fapt: Qi-ul Sexual este in mod fundamental o forta neutra care poate fi folosita in multe feluri. Asa cum electricitatea poate fi folosita pentru a lumina o casa sau a electrocuta pe cineva, totul se rezuma la utilizarea ei intr-un mod intelept. Multe culturi au descoperit in urma cu mii de ani ca Qi-ul sexual poate fi utilizat pentru a permite o dezvoltare armonioasa fizica, emotionala si spirituala. Din pacate, aceste cunostinte au fost suprimate in mod activ de multe religii organizate, precum si de alte organizatii anti-sex care le-au inlocuit cu deviza “Sexul este ceva malefic”. Pentru majoritatea oamenilor din tarile dezvoltate de azi, sexualitatea este vazuta in cel mai bun caz drept ceva confuz si in cel mai rau caz drept ceva dezgustator si conflictual. Asa ca in cele din urma am ajuns sa fim proprii nostri dusmani cand vine vorba sa incercam sa ne confruntam intr-un mod pozitiv si deschis cu sexualitatea noastra. Demonii sunt cuadevarat bine instalati in interiorul nostru.

Realitatea este ca majoritatea oamenilor au un set de imagini si credinte destul de ambigue cand este vorba despre sexualitatea lor. Aceasta confuzie a fost adesea creata in timpul copilariei lor si este constant mentinuta de catre media. Nu este de mirare atunci ca multi oameni care participa la un curs de tantra de un weekend, se simt foarte bine, se intorc acasa si apoi descopera ca totul se termina printr-un esec. Nu este atat de simplu sa inlocuiesti ceva negativ cu ceva pozitiv. Doar prin aprinderea catorva lumanari si practicarea unor pozitii sexuale noi nu se vor produce mari efecte daca tu ai credinte interioare precum “sexul este ceva murdar” sau “baietilor/fetelor cuminti nu le place sexul” ori “sexul nu este ceva spiritual”. Asa cum spun atat de multe invataturi spirituale: “Inainte ca noul sa-si faca simtita prezenta trebuie sa scapi de ceea ce este vechi”. In cazul Sexualitatii Sacre, acest lucru presupune ca la acest prim pas important sa te analizezi indelung si fara prejudecati si sa intelegi plin de compasiune de unde trebuie sa incepi. O data ce ai constientizat care iti sunt demonii, ai sanse mult mai mari sa te confrunti cu ei si sa ii invingi.

prejudecati sexuale 1Exercitiul constientizarii credintelor
Teluri
•Sa dezvolti o capacitate mai mare de constientizare a principalelor tale convingeri si prejudecati sexuale.
•Sa inveti sa observi cum aceste credinte si prejudecati iti influenteaza deciziile legate de sexualitate.
•Sa afli mai mult despre credintele sexuale ale persoanei iubite.

Durata
In jur de 30 de minute.

Descrierea
Acest exercitiu descrie o activitate care se practica in doi, dar o poti practica si singur daca doresti. Luati amandoi doua foi albe de hartie si un stilou. Puneti a doua foaie deoparte momentan.
Pe prima foaie de hartie scrie o lista care sa reflecte ceea ce ai fost invatat sau ceea ce ai invatat despre sex in timpul copilariei pana la varsta adolescentei. Ceea ce te intereseaza sunt informatiile pe care le-ai capatat de la altii, nu cele pe care le-ai descoperit singur. Acestea sunt niste intrebari care sa te ajute pentru inceput:
•Ce mi-au spus parintii despre corpul meu si despre sex?
•Ce am invatat la scoala despre sex?
•Ce mi-au spus prietenii despre sex? (sau ce am intuit ca vor sa-mi spuna?)
•Ce am invatat despre barbati si sex?
•Ce am invatat despre femei si sex?
si, cel mai important,
•Ce lucruri am invatat despre sex pe care nimeni nu mi le-a spus in mod explicit?

Continua lista si scrie raspunsurile la cate intrebari crezi de cuviinta…
Cand ai terminat, uita-te inapoi peste lista si intreaba-te daca inca mai esti de acord din punct de vedere intelectual cu fiecare credinta. Apoi intreaba-te daca si corpul tau este de acord cu credinta respectiva.

Ce inseamna “daca si corpul tau este de acord cu credinta respectiva” ? Este foarte simplu in realitate. Cand Mieke si cu mine am inceput sa utilizam practicile Cultivarii Duale, mi s-a intamplat adesea sa citesc despre ceva anume, sa discut despre acest lucru, sa-l incerc si apoi sa descopar ca nu functioneaza. Acest lucru era o mare dilema si era si putin descurajant de vreme ce eram sigur ca intelesesem instructiunile. Dupa un timp mi-am dat seama ca doar pentru ca mintea mea intelesese ceva, nu insemna ca si corpul meu intelesese lucrul respectiv sau ca “era in mod necesar de acord” cu aceasta. Avand un intelect puternic, acest lucru a fost mereu putin frustrant, dar pana sa incep sa practic Cultivarea Duala, de obicei reuseam tot ce imi propuneam pur si simplu prin puterea mintii.
Bineinteles ca am descoperit in curand ca nu poti face acest lucru cand lucrezi cu Qi-ul sexual.
Nu poti sa ai o erectie doar daca ai vointa si cu siguranta nu poti forta un orgasm.
In schimb poti invata un dans delicat, gratios care implica si crearea conditiilor necesare pentru catrupul tau sa se dezvete de anumite obiceiuri si sa invete din nou altele. Acest lucru presupune sa devii mult mai constient si mai sensibil la ceea ce iti spune corpul tau intr-un anumit moment si sa accepti ca “fiinta ta fizica” uneori este mai inerta decat mintea ta. Pentru multi oameni, acest lucru este destul de evident; pentru altii acesta este o revelatie. Poti avea intr-adevar o revelatie atunci cand descoperi ca trupul tau gandeste singur sau are propriul sau sistem de credinte.

Cum verifici ce credinta are corpul tau? O modalitate ar fi sa-ti amintesti prejudecati sexuale 3o situatie in care corpul tau s-a confruntat cu o credinta si care a fost reactia acestuia. De exemplu poti avea o credinta de genul “sexul este ceva bun, o distractie curata”. Daca observi insa ca de fiecare data cand faci dragoste te ridici imediat si te grabesti sa faci dus, atunci acesta ar fi un bun indiciu ca o parte din tine considera ca te-ai implicat intr-o activitate murdara. Trucul consta in observarea semnelor care iti indica automat inconsecventa intre credintele si actiunile tale, fara insa a te judeca. S-ar putea sa simti compasiune fata de tine insuti in timp ce efectuezi acest proces, la fel ca oricine care, la un moment dat, trebuie sa treaca printr-o lupta interioara intre minte si corp. Se intampla ca sexualitatea sa fie unul din domeniile majore in care se da aceasta lupta.

Un alt exemplu practic al felului diferit in care “gandesc” mintea si corpul este cel care a iesit la suprafata atunci cand Mieke a efectuat acest exercitiu si a scris pe hartie:
“Fetele cuminti nu poarta haine sexy, provocatoare.”
Cand a analizat acest lucru pentru a vedea daca acum este sau nu de acord, a descoperit ca mintea ei nu era deloc de acord cu aceasta afirmatie. Multe femei dragute, de treaba, poarta haine sexy si ea nu avut niciodata o problema cu acest lucru. Cand a examinat insa felul in care a reactionat corpul sau in aceasta situatie si-a dat seama ca uneori atunci cand poarta haine sexy o parte din ea inca se mai simte stanjenita si inca mai exista urme ale vechii rusini care i-a fost insuflata in copilarie.

Acum revino in prezent. Cu lista in fata ta:
Pune un “1”in dreptul fiecarei credinte cu care atat corpul, cat si mintea ta inca mai sunt de acord.
Pune un “2” in dreptul fiecarei credinte cu care mintea ta nu este de acord, dar corpul tau este.
Pune un “3” in dreptul fiecarei credinte cu care mintea ta inca mai este de acord, dar cu carecorpul tau nu este.
Pune un “4” in dreptul fiecarei credinte cu care atat mintea ta, cat si corpul nu sunt de acord.

Cand ai terminat ia a doua foaie de hartie. Traseaza o linie verticala pentru a crea doua coloane si intituleaza coloana din stanga cu termenul “Coerent”, iar cea din dreapta cu termenul “Incoerent”.
Acum copiati toate afirmatiile pe care le-ati notat cu “1” si cu “4” in coloana intitulata “Coerent” si toate afirmatiile pe care le-ati notat cu “2” si cu “3” in coloana intitulata “Incoerent”.

Cand ati terminat de notat si de copiat, faceti cu schimbul si cititi-va unul altuia listele. Intai cititi-va unul altuia credintele care sunt coerente si apoi cititi-le pe cele incoerente. Incercati sa evitati comentariile si discutiile in legatura cu ceea ce auziti. Ascultati pur si simplu informatiile care va sunt oferite.

Cand ati terminat, intoarceti-va si aruncati o privire asupra credintelor incoerente. Pe care dintre acestea le puteti considera ca nemaifiind folositoare sau ineficiente in dezvoltarea unei perspective pozitive asupra sexualitatii? Poti sa-ti notezi niste credinte noi cu care este posibil sa le inlocuiesti?

Scopul exercitiului nu este acela de a-ti schimba dintr-odata toate credintele. Este pur si simplu vorba de a te ajuta sa-ti deschizi mintea catre posibilitatea ca s-ar putea sa ai nevoie sa-ti inlocuiesti credintele vechi cu altele noi care sa-ti confere o intelegere noua a sexualitatii. Cand ai terminat, indosariaza-ti listele intr-un loc sigur. Poate fi interesant sa revii si sa arunci o privire asupra lor atunci cand ai terminat de efectuat exercitiile din aceasta carte si sa constati daca s-a schimbat ceva sau nu.

Extras din lucrarea “vindecare prin tehnici sexuale taoiste”

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page