Politica, Politică regională — mai 12, 2016 at 22:27

Deputatul Vasile Iliuţă: De 20 ani o comunitate de peste 1000 de romi, trăiesc în clandestinitate la Dragoş Vodă

by

Nelu Bălașa: Care a fost scopul vizitei de azi în comuna Dragoș Vodă împreună cu primarul Ion Radu Aurel? 

Vasile Iliuță: Ne-am deplasat la Dragoș Vodă pentru că, comunitatea de romi din această comună are o mare problemă.  Am decis că e nevoie să am un consilier pe probleme lor chiar din rândul lor, deoarece am considerat că trebuie să fiu informat de problemele lor care de mai bine 20 de ani nu au fost încă rezolvate.

După apariția Legii nr.18 în 1991, se putea constitui dreptul de proprietate al celor care aveau case construite pe terenul islazului comunal, al primăriei de atunci. Azi, am rămas șocat când am constatat cu stupoare că de atâta timp, nimeni nu s-a implicat să cunoască și să înțeleagă necazurile acestor oameni.

Totul a plecat de la un cetățean care reclama că are taxe și impozite mari și cu penalități foarte mari de asemenea. Am cerut dosarul și fișa fiscală al acestuia și spre surprinderea mea, mi s-a spus că nu există acel dosar în cadrul primăriei. După aceea am cerut la Registrul Agricol să mi se dea documentele acelei proprietăți și înregistrarea aferentă acesteia, dar cum la registru este o formă declarativă care în baza căreia cetățeanul declară că locuiește pe strada X, la nr. X, figura doar declarația cetățeanului în baza căreia ce-i de la taxe și impozite locale i-au stabilit sumele de plată. În concluzie, acest cetățean avea de plată impozite și taxe, dar nu avea o proprietate.

iliuta1Nelu Bălașa: Câte persoane sunt în situația asta?

Peste 300 case, aproximativ 1000 de persoane, sunt în situația în care nu le-a fost constituit dreptul de proprietate asupra caselor în care locuiesc.

Nelu Bălașa: Considerați că d-voastră ca deputat și primăria ca reprezentant al autorității statului, ar fi necesar și mai concret, puteți face ceva pentru a rezolva aceste probleme?

Vasile Iliuță: În urma constatărilor pe care le-am făcut, și mai ales că am văzut cât sunt de mari necazurile acestor oameni care trăiesc în casele lor ”clandestin”, pentru că din punct de vedere al urbanismului acele case nu există, acei oameni sunt doar locuitorii acelor case care nu se află în proprietatea lor. Cum primăria nu are identificate aceste case în domeniul public al localității, avem o situație nemaiîntâlnită, care cere ca legea nr. 18 să fie modificată.

Nelu Bălașa: O sa aveți o inițiativă?

Vasile Iliuță: Da, voi avea o inițiativă pentru a modifica legea nr.18, în sensul de a putea să modific legea pentru a permite acelor oameni, a acestor 300 de case din Dragoș Vodă, de fapt, de a le reda dreptul acestor oameni să depună și ei cererea pentru constituirea dreptului de proprietate asupra locuințelor.

Nelu Bălașa: Din acest motiv nu au electricitate, drumuri, etc?

Vasile Iliuță: La momentul acesta există drumuri în Satul nou, sunt drumuri pietruite, pe domeniul public există iluminat pe străzi, dar casele nu pot fi racordate la curent electric pentru că nu au documente de proprietate asupra imobilului. Dacă nu au proprietate nici asupra terenului, nici asupra casei, cine să te racordeze?

Nelu Bălașa: Faptul că aveți un consilier acolo, este un prim pas, mai rămâne să vă implicați și din punct de vedere legislativ.

Vasile Iliuță: Și din punct de vedere organizatoric, al depunerii cererilor și al monitorizării perioadei de depunere. Clar, voi face front comun cu primarul Ion Radu Aurel, pentru că el este cel care m-a dus să văd necazurile acestor oameni. Chiar dacă la primul mandat nu a avut experiență, mi-a dat mie puterea să pot înțelege mecanismul și să îl ajut ca împreună cu mine să găsească rezolvările problemelor.

Nelu Bălașa: Aceasta este o situație rară chiar și în județul Călărași?

Vasile Iliuță: Eu cred că mai sunt și în alte comunități astfel de probleme. Din păcate, administrația din 1991 nu a încercat să înțeleagă legea în esența ei. Acolo unde erau case construite, erau obligați să constituie dreptul de proprietate. Această scăpare la Dragoș Vodă cred că a fost în mandatul dl primar Popa, 1990-1994, când primarul a avut o problemă cu legea și a fost înlocuit printr-un ordin al prefectului, iar Marius Moldoveanu a preluat administrația. Acesta din urmă, la preluarea mandatului a uitat de problemele cetățeanului și s-a preocupat de altceva.

Nelu Bălașa: Datorită faptului că d-voastră ați creat deja un model de dezvoltare și de comunitate la Vîlcelele, vă gândiți să creați și un model de soluționare al unei situații excepționale pentru un grup defavorizat la Dragoș Vodă?

Vasile Iliuță: Da, cred că la ora actuală există premisele să ne putem gândi să creăm un ONG prin care să putem monitoriza respectarea legii și rezolvarea problemelor celor din Dragoș Vodă. Putem crea niște proiecte prin care să îi putem aduce în legalitate și să îi punem în posesie pe cetățenii onești și drepți ai comunității.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page