Dezvoltare durabilă, Dezvoltare rurală — februarie 19, 2014 at 15:00

Deputaţii au adoptat Legea terenurilor agricole. Constantin: Cei care câştigă cu adevărat sunt cei care vor să desfăşoare activităţi agricole

by

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 256 de voturi „pentru“, 51 de voturi „împotrivă“ şi 20 de abţineri, proiectul Legii terenurilor agricole, admiţând în parte obiecţiile preşedintelui din cererea de reexaminare.

Prin noua formă a Legii terenurilor agricole, se acordă drept de preempţiune coproprietarilor, arendaşilor şi statului

Prin noua formă a Legii terenurilor agricole, se acordă drept de preempţiune coproprietarilor, arendaşilor şi statului

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a spus, în plen, că este o lege foarte bună şi că a profitat de cererea de reexaminare a preşedintelui pentru a simplifica şi mai mult procesul de vânzare a terenurilor aflate în extravilan.

„Cu alte cuvinte, cetăţeanul care doreşte să vândă nu trebuie să facă decât un singur drum la primărie unde trebuie să meargă cu oferta pe care o are pentru vânzarea terenului respectiv, după care aşteaptă acasă, primăria îi va transmite acasă, pe cale poştală, avizul pentru vânzare sau dacă sunt alte probleme. Sub aspectul vânzătorului, procesul se simplifică şi prin faptul că nu se plăteşte niciun fel de taxă, totul revine în sarcina primăriilor“, a precizat Daniel Constantin.

El a spus că se extinde dreptul de preempţiune şi se dă posibilitatea celor care sunt coproprietari şi celor care sunt arendaşi, dar şi statului să intervină.

„Statul a fost introdus în această lege ca drept de preemţiuni pentru a interveni atunci când situaţia o va cere sau când situaţia va degenera într-un fel sau altul“, a spus Constantin.

El a mai arătat că, odată cu cererea de reexaminare, se clarifică faptul că sunt două instituţii care se ocupă cu piaţa financiară, una fiind ADS, cu rolul de a cumpăra terenuri, şi nu de a vinde, şi va fi şi o Direcţie în Ministerul Agriculturii care se va ocupa cu eliberarea avizului necesar pentru a reglementa piaţa funciară.

„Cei care câştigă cu adevărat sunt cei care vor să desfăşoare activităţi agricole“, a mai spus Constantin.   Camera Deputaţilor este for decizional la acest proiect.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page