Femei şi Bărbaţi, Plăcerile vieţii — noiembrie 12, 2013 at 20:57

Dependenţa de sex o boală?

by

Dependenta de sex este o tulburare mentala legitima care poate ruina cariere, distruge relatii si provoca probleme de sanatate, spun oamenii de stiinta de la UCLA.

sex-addict

Cu toate ca s-a constat ca un comportament sexual scapat de sub control poate distruge vietile oamenilor, psihiatrii nu au privit dependenta de sex drept o boala reala. Acum, o echipa de specialisti de la Universitatea din California, Los Angeles, au elaborat un set de criterii pe baza carora pot defini hipersexualitatea drept o noua tulburare mentala.

Simptomele includ un model recurent de fantezii sexuale, un comportament ce dureaza minim 6 luni si nu este cauzat de alti factori precum drogurile sau alte medicamente. De asemenea, indivizii care ar putea fi diagnosticati cu aceasta tulburare trebuie sa arate un model de activitate sexuala, ca raspuns la starile de spirit neplacute, precum depresia sau obiceiul de a folosi sexul pentru a scapa de stres.

Rezultatul studiului va influenta decizia specialistilor de a include sau nu hipersexualitatea in urmatoarea editie revizuita a Manualului de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale.

In studiu, specialistii de la UCLA au realizat studii psihologice pe 207 pacienti din mai multe clinici pentru sanatate mintala, care cautau ajutor pentru tratarea comportamentului sexual necontrolat sau pentru tratarea depresiei, a anxietati sau a abuzului de substante.

„Criteriile propuse si testate de noi le vor premite cercetatorilor sa studieze, sa trateze si sa dezvolte strategii de prevenire pentru indivizii care risca sa dezvolte un comportament hipersexual”, a subliniat coordonatorul studiului, Rory Reid. Astfel, s-a constat ca aceste criterii pentru diagnosticarea hipersexualitatii au avut o acuratete de 88%.

Din cei 207 participanti, 17% si-au pierdut cel putin o slujba, 39% au fost nevoiti sa puna punct unor relatii, 28 de procente au contractat o boala cu transmitere sexuala si 78 de procente au alternat hipersexualitatea cu sexul sanatos.

„Studiul nostru a aratat ca un comportament hipersexual este corelat cu perturbarea emotionala, impulsivitate si incapacitatea de a face fata stresului”, a adaugat Reid. De asemenea, el a explicat ca pacientii care sufera de hipersexualitate au declarat ca se masturbeaza excesiv, utilizeaza des materiale pornografice, au relatii sexuale cu prostituate, sunt adeptii aventurilor si a relatiilor intime, de scurta durata cu parteneri anonimi.

Sursa: Daily Mail

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page