Editoriale, Interviuri — decembrie 22, 2019 at 16:51

Denisa Ciulinaru: Dragostea față de oameni și de țară reprezintă motorul tuturor acțiunilor importante din viața mea

by

Denisa Carmen Ciulinaru este lector univ. dr. la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară – Filiala Călărași, femeie de afaceri, om politic, personalitate plurivalentă. A ales să se exprime într-un mod inedit. În interacțiunea cu studenții, le-a cerut să-i adreseze, în scris, întrebări din care a sintetizat principalele idei.

“Majoritatea generațiilor de studenți ai USAMV – Filiala Călărași sunt foarte bune, dar periodic, o dată la câțiva ani, apare o generație de excepție, iar în momentul de față, în cadrul facultății noastre, există o astfel de generație. Ei sunt atât de ofertanți încât am hotărât să nu ne rezumăm doar la activitatea didactică clasică, ci să mergem mult mai departe cu proiecte și activități practice care ne provoacă și ne aduc satisfacții extraordinare fiecăruia dintre noi. Zilele trecute, atunci când am primit invitația de a apărea în revista TREND, fiind chiar la facultate, mi-a venit ideea de a realiza un interviu pe baza întrebărilor studenților mei și iată rezultatul acestei noi provocări:”

Student: Dacă ar fi să vă faceți caracterizarea într-un singur cuvânt, care ar fi acela?
Denisa Ciulinaru: Mi-e foarte greu să concentrez totul într-un singur cuvânt, dar o să mă descriu în două cuvinte care mă definesc aproape deplin: pasiune și rațiune.

Student: Care este locul preferat din această lume pentru a vă petrece vacanța sau chiar pentru a locui?
Denisa Ciulinaru: Având în vedere faptul că nu îmi place frigul, aș alege o locație exotică, undeva prin America de Sud doar pentru vacanță, în rest, mă regăsesc în totalitate aici unde îmi sunt rădăcinile.

Student: Ce v-a determinat să alegeți cariera de profesor?
Denisa Ciulinaru: La început, la fel ca orice tânăr, nu eram foarte hotărâtă privind viitorul meu profesional, dar un concurs de împrejurări a făcut să ajung într-o profesie pentru care, în timp, am dezvoltat o pasiune și pe care o practic cu plăcere și dăruire. Deci pot spune că nu eu am ales această carieră, ci ea m-a ales pe mine și bine a făcut!

Student: Ce așteptați de la studenții dumneavoastră?
Denisa Ciulinaru: În activitatea mea cu studenții am întotdeauna grijă să le implementez dorința de a se descoperi, de a experimenta și de a performa, provocându-i permanent la discuții foarte aplicate și arătându-le toate opțiunile ce le sunt la îndemână pentru a-și putea croi viitorul profesional. Totodată, mi-aș dori ca în sufletul fiecăruia dintre ei să rămână treaz spiritul patriotic. Am așteptări mari de la studenții noștri pentru că experiența generațiilor anterioare a dovedit că putem furniza pieței muncii oameni bine pregătiți și performanți.

Student: Care este motivația care vă stimulează în atât de multe domenii în care activați?
Denisa Ciulinaru: Cea mai puternică motivație sunt copiii, părinții și persoanele foarte apropiate care îmi dau întotdeauna puterea și energia pentru tot ceea ce fac. Apoi, eu mai am un crez, și anume că fiecare dintre noi trebuie să lăsăm o urmă pe oriunde trecem, să ne conturăm drumul vieții în așa fel încât faptele noastre să însemne ceva atât pentru noi, cât și pentru cei din jurul nostru.

Student: Dacă ați putea da timpul înapoi, ați alege aceeași carieră sau v-ați orienta către altceva?
Denisa Ciulinaru: Au fost momente dificile la începuturile carierei mele, în care m-am gândit că poate ar fi fost mai bine să mă reorientez, însă acum sunt convinsă că am făcut cea mai potrivită alegere și consider că aceasta este profesia care mă reprezintă și este ceea ce eu vreau să ofer comunității noastre.

Student: Descrieți primele trei valori după care vă ghidați în viață.
Denisa Ciulinaru: Loialitatea în orice context, fie că e față de oameni, principii sau organizații, este una dintre cele mai importante valori de care sunt strâns legate toate celelalte aspecte. De asemenea, integritatea este cea care te ajută să rămâi vertical în orice context și să nu devii vulnerabil în fața unor presiuni de orice fel. Dragostea față de oameni și de țară reprezintă motorul tuturor acțiunilor importante din viața mea.

Student: Sunteți o personalitate bine conturată, individualizată. Ce importanță acordați muncii în echipă?
Denisa Ciulinaru: O persoană nu poate deține toată informația, nu poate fi tot timpul la fel de inspirată și tocmai de aceea, pentru a ajunge la cele mai bune rezultate, este nevoie de mai multe minți și mai multe mâini. Este ceea de eu aplic și încurajez întotdeauna pornind de la ideea că munca în echipă îi face pe oamenii obișnuiți capabili să obțină rezultate neobișnuite.

Student: Faptul că ați făcut politică, v-a adus satisfacții în plan profesional?
Denisa Ciulinaru: Să tratăm separat cele două aspecte sau dacă le facem să fie complementare, să primeze întotdeauna capacitatea profesională. După cum observăm, încă se întâmplă multe anomalii atunci când politica își pune amprenta aici, lăsând în urmă criterii legate de competență și pregătire. Pentru mine satisfacțiile profesionale au fost generate doar prin muncă și niciodată prin prisma funcțiilor politice avute.

Student: Cum va arăta agricultura românească peste 5 ani?
Denisa Ciulinaru: Agricultura mondială suferă mari transformări, în primul rând din cauza schimbărilor climatice, dar și a constrângerilor legislative ce vizează protecția factorilor de mediu. Astfel și agricultura românească este supusă în egală măsură rigorilor directivelor europene și cea mai mare provocare a următorilor ani va fi gestionarea cât mai eficientă și rațională a schimbărilor ce se vor produce. Cu siguranță în următorii 5 ani agricultura românească se va dezvolta în continuare și va găsi resurse pentru a depăși toate constrângerile si provocările ce vor veni, întrucât nevoia de hrană a populației este în continuă creștere, iar România este un mare producător recunoscut la nivel european și chiar mondial.

Student: Descrieți, vă rugăm, traiectoria viitoare a afacerilor dumneavoastră.
Denisa Ciulinaru: Atunci când dezvolți o afacere, teoretic scopul principal trebuie să fie profitul. Evident că și pentru mine profitul afacerilor mele este cel mai important, dar satisfacția deplină este atunci când împlinirea materială este secondată de împlinirea profesională. Atunci când merg pe câmp și văd o cultură promițătoare, fericirea resimțită nu izvorăște din potențialul profit pe care mi-l va aduce acea cultură, ci din satisfacția unei munci bine făcute, reușita unei întregi echipe care depune un efort substanțial. Ca să răspund punctual, da, devoltarea afacerii este un proces continuu pentru a reuși să răspundem provocărilor fiecărui nou an agricol.

Student: Știm că faceți politică. Cum vedeți traiectoria dumneavoastră în acest domeniu?
Denisa Ciulinaru: Am fost și sunt implicată politic. Sunt un om al comunității. Îmi pasă de orașul meu și de aceea voi avea mereu un cuvânt de spus…

Student: Ce calități trebuie să aibă un om politic?
Denisa Ciulinaru: Un om politic nu trebuie să fie așa cum îl vedem fiecare dintre noi, în mod subiectiv, ci trebuie să fie așa cum îl vede societatea, în ansamblul ei. Astăzi, după experiența celor 30 de ani de democrație, societatea românească vrea să fie condusă de oameni politici integri și competenți. Societatea și democrația românească au ajuns la un grad de maturitate care nu mai poate permite clasei politice să fie iresponsabilă și incapabilă să răspundă nevoilor generale.

Student: Ce credeți că ar trebui făcut pentru a atrage tinerii în politică?
Denisa Ciulinaru: Tinerii trebuie să înțeleagă faptul că implicarea lor în viața politică și socială nu este o opțiune, ci o necessitate, iar noi, cei care avem o oarecare experiență, pentru a-i provoca să se implice din ce în ce mai mult, să promovăm oameni de valoare în cele mai înalte funcții, astfel încât tinerii să se raporteze la aceștia. Totodată avem obligația să le dăm șansa de a demonstra că pregătirea lor poate avea ecou în succesul profesional printr-o corectă ierarhizare a valorilor în societatea românească. Pe scurt, este necesar să creăm o țară normală în realitate, nu doar în sloganuri de campanie electorală.

Denisa Ciulinaru este o călărășeancă ambițioasă, care merge pe principiul că femeile se descurcă la fel de bine în afaceri ca și bărbații. Ca atare, ea face parte din mai multe organizații care susțin femeile în viața socio-culturală și politică a comunității.

Denisa Ciulinaru a moştenit caracterul şi vâna tatălui său. Dacă ar fi să spunem un aspect important din viața sa , acesta este facultatea, pentru că iniţial acolo, a pus bazele a tot ceea ce ştie şi face astăzi.

Îşi împarte cariera profesională între facultate și afacerea proprie, se implică într-o serie de proiecte. Se adaptează constant la medii de lucru diferite, atât din postura de antreprenor, cât şi din cea de profesor.
Este o antreprenoare ambițioasă, îi place să evolueze, este perseverentă, are încredere în sine, îi place să-și asume riscuri, îi place să administreze afaceri, îi place să își exprime ideile în fața celorlalți, îi place să-i asculte pe ceilalți, este un lider înnăscut, dar și bine format profesional, e o persoană plină de entuziasm, îi place să-i ajute pe ceilalți.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page