Anunţuri, Ultimile Știri — februarie 20, 2014 at 07:56

Declaraţia preşedintelui PNL Călăraşi, Răducu Filipescu, în legătură cu criza USL

by

fili
Partidul Naţional Liberal s-a decis să pună piciorul în prag la nivel guvernamental.
După câştigarea alegerilor parlamentare de către USL, am avut o înţelegere clară cu PSD, am decis împreuna gestionarea într-un anumit fel a guvernării. Dar, in timp, din portofoliile ministerelor noastre PSD a luat permanent bucăţi întregi. La Ministerul Economiei au luat Energia, de la Ministerul Finanţelor a fost luat bugetul, la Ministerul Mediului atribuţiunile s-au împărţit în două, etc. Mai nou, Transelectrica şi Transgaz, care erau la Ministerul de Finanţe, au fost trecute in subordinea Secretariatului General al Guvernului. Încet-încet, miniştrii PNL au ajuns nişte oameni care sunt la putere dar nu au de fapt nicio putere. La asta se adaugă faptul că lucrurile au început să se şi suprapună, miniştrii noştri luau o decizie, după care aceasta era schimbată de la nivel superior.

Aceste lucruri ne-au făcut pe noi, cei din PNL să afirmăm: dacă suntem în Guvernul României şi asupra noastră cad atât relele cat si bunele, dar în ultima vreme PSD fiind mai vocal încearcă să ia numai bunele, lăsând PNL să contorizeze relele, a venit momentul să punem piciorul în prag, sa schimbam o parte din garnitura noastră de miniştri. În spiritul unei bune guvernări dinspre partea liberală, am găsit de cuviinţă să promovăm un nume care a dovedit profesionalism şi seriozitate. Acest nume este Klaus Iohannis, pe care PNL îl doreşte în poziţia de vicepremier. Din acest moment au început insa problemele! Iohannis nu se putea duce Ministru al Finanţelor. La Ministerul Finanţelor ori eşti finanţist, profesionist în domeniu, ori nu ai ce căuta acolo. Iohannis are o personalitate pur nemţească. Un om foarte serios care a spus: Eu mă duc la Ministerul de Interne unde pot face performanţă, poziţie din care pot exercita si funcţia de vicepremier. Această chestiune a fost pusa pe tapet, s-a discutat.

Am făcut aceasta paranteză cu Iohannis şi evoluţia unor probleme din sfera gestionării portofoliilor guvernamentale pentru a defini contextul general ce a contribuit la accentuarea crizei politice. Acum vreau să revin la tema care face obiectul acestei conferinţe de presă: deciziile luate ieri în cadrul Biroului Politic Naţional al PNL.

Prima temă a fost aceea de a-l împuternici în mod clar pe Preşedintele Partidului Naţional Liberal, domnul Crin Antonescu să poarte negocierile cu PSD, şi de a lămuri unele discuţii apărute în presă ca s-ar dori înlocuirea acestuia din funcţia de preşedinte al PNL. S-a văzut foarte clar ca întreaga conducere a partidului îl sprijină categoric. Într-adevăr a fost o voce, undeva, prin partid care şi-a manifestat vocal o nemulţumire, dar domnul Ilieşiu- despre el vorbim acum- are nemulţumiri personale legate de faptul că dorea o poziţie cert eligibila pe lista candidaţilor la europarlamentare. Este o persoană venită de la ţărănişti, despre care domnul Crin Antonescu a crezut că a procedat în mod benefic când l-a invitat în PNL. Domnul Antonescu, care şi-a asumat ieri aducerea lui Ilieşiu în partid, a crezut despre acesta că va fi o persoană care va înţelege lucrul în echipă, mai ales că practic nu a avut vreo contribuţie la faptul că a devenit senator. O imagine de anti-comunist şi munca colegilor de partid l-au promovat în Senatul României. Dumnealui văzându-se în Senat, imediat a vrut şi europarlamentar. Partidul i-a propus locul 10 pe liste. Un loc semi-eligibil, dar care cu muncă şi implicare maximă, poate deveni un loc eligibil în viitor.

 

Dumnealui în continuare a fost nemulţumit, dorind şi mai sus. În acest partid noi nu gestionăm un azil. Luăm un bolnav, îl facem bine, apoi îl trimitem să patineze, în timp ce el ne da indicaţii şi vrea mereu lucruri noi. Am zis stop. Până aici! Atunci omul s-a supărat, a ieşit în faţa presei şi a zis că nu mai e bun Crin Antonescu, că e bun domnul Tăriceanu.

Vreau să menţionez clar că domnul Tăriceanu nu a fost amestecat în niciun fel în această chestiune. Domnul Tăriceanu nu a zis că vrea să fie din nou Preşedintele PNL, şi din această poziţie să candideze la preşedinţie, şi nici toate cele afirmate în mod fals despre poziţia dumnealui.

Deci, ca să revenim, la primul punct s-a discutat autoritatea Preşedintelui PNL, domnul Crin Antonescu fiind dispus să-şi depună mandatul, dacă partidul ar fi dorit un alt lider. Acest lucru nu s-a întâmplat sub nicio formă. Prima persoană care a fost întrebată despre acest lucru a fost domnul Călin- Popescu Tăriceanu. Acesta a răspuns clar că nu doreşte acest lucru. În acest fel s-a pus punct tuturor speculaţiilor legate de o aşa zisă necesitate de înlocuire din funcţie a lui Crin Antonescu.
Subiectul numărul doi a fost constituit de mandatul de negociere pe care domnul Crin Antonescu îl primeşte de la partid. Ce discutăm cu PSD şi restul membrilor uniunii, pentru a detensiona situaţia, pentru a pune capăt crizei politice şi a găsi o cale prin care USL să meargă înainte. Bineînţeles fără că PNL să mai aibă de suferit de pe urma acestei decizii. Foarte clar au fost discutate trei variante.
Prima varianta, a domnului Tăriceanu- aceea ca Iohannis să meargă vicepremier din poziţia de Ministru de Finanţe. Deşi aşa cum v-am prezentat anterior, domnul Iohannis a declinat poziţia la Ministerul de Finanţe, argumentaţia domnului Tăriceanu s-a bazat pe faptul că in actuala formula guvernamentala Ministrul de Finanţe ocupa si postul de Vicepremier. Atenţie, deci nu contează numele aici, Chiţoiu, Georgescu sau alt nume, ci Ministrul de Finanţe este Vicepremier. Varianta domnului Tăriceanu a întrunit un singur vot – cel al iniţiatorului.
Varianta doi a fost cea în care este nevoie sa se meargă în Parlament pentru modificarea structurii Guvernului. Pentru ca Ministrul de Interne să poată ocupa şi postul de Vicepremier este nevoie de modificarea structurii Guvernului, modificare aprobată în Parlamentul României. In acest mod domnul Iohannis ca Ministru de Interne ar fi si Vicepremier. Dar, la modificarea de structură pe care noi am propus-o a venit imediat PSD-ul ca dacă tot modificăm structura Guvernului, hai să mai băgăm un Vicepremier în plus! De ce au făcut asta? Că să dilueze poziţia lui Iohannis şi respectiv a PNL. Adică Iohannis e şi el pe acolo Vicepremier. Patru Vicepremieri – diluarea poziţiei, asta s-a dorit cu adevărat. Cu acest lucru PNL nu a fost de acord, noi nu dorim modificarea numărului de Vicepremieri. Dorim doar un transfer al postului de Vicepremier de la Ministerul Finanţelor către Ministerul de Interne.
Varianta a treia a fost una care are la baza varianta doi, dar în plus prevede desfiinţarea USD-ului, care s-a format în totală contradicţie cu prevederile cuprinse în Protocolul USL. Acolo se prevede clar că nu ai voie să faci alte alianţe electorale atata timp cat eşti în USL. În plus am cerut clar adoptarea unor măsuri de natură liberală: neimpozitarea profitului reinvestit şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. La aceste măsuri se adaugă şi respingerea cât mai urgentă a legii amnistiei şi graţierii. Acesta a fost mandatul dat de PNL domnului Antonescu duminică seară.
PNL a oferit un mandat de negociere fermă domnului Crin Antonescu, mandat care nu dorim sub nicio formă să duca la ruperea USL-ul, dar nici nu vrem ca un partid istoric cum este PNL să devină un fel de figurant în guvernul Ponta. Nu se poate aşa ceva.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page