Cultură şi Educaţie, Responsabilitate socială — februarie 20, 2016 at 10:38

Decizie istorică, Roşia Montană este propusă pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

by

Patrimoniul din Roşia Montană se bucură  de recunoaşterea oficială din partea statului român a valorii sale excepţionale: localitatea a fost inclusă pe Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO.

 

rosia montana

Anunţul făcut public de pe pagina Ministerului Culturii vine după 6 ani de la solicitarea înaintată de societatea civila:

Ministerul Culturii şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor au comunicat către Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris înscrierea Peisajului cultural minier Roşia Montana în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial” – se spune în anunţ.

“Aceasta nu este doar un imens câştig pentru patrimoniul cultural, ci o mare victorie a societăţii civile, a miilor de oameni din ţară şi din străinatate care au cerut salvarea Roşiei Montane, au ieşit în stradă cerând să nu fie distrusă natura şi cultura în favoarea mineritului cu cianuri”, a declarat Eugen David, preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior.

 

Procedural, Roşia Montană intră pe Lista Indicativă a României, urmând ca pentru susţinerea candidaturii să fie întocmit un amplu dosar care să includă scenariul economic de revitalizare a zonei şi pe cel de conservare a patrimoniului. La întocmirea dosarului vor contribui, de la nivel central şi local, ministere, societatea civilă şi comunitatea locală, care împreună vor defini scenariul cel mai benefic pentru situl istoric şi dezvoltarea sa durabilă.

Decizia finală privind nominalizarea pentru Lista Patrimoniului Mondial aparţine UNESCO şi se va lua la Paris în baza acestui dosar.

rosia-montana

Roşia Montană a fost clasată sit istoric de importanţă naţională, printr-un ordin al ministrului Culturii, în ianuarie 2016.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page