Comunicate de presă, Ultimile Știri — octombrie 24, 2014 at 22:15

Dean Thompson, la vernisajul expoziţiei de fotografie din Afganistan: Soldaţii români au stat umăr la umăr cu noi

by

Sunt onorat să particip la vernisajul acestei expoziţii. Ne aflăm aici pentru a cinsti contribuţia României în cei 12 ani de luptă în Afganistan şi a sărbători consolidarea Parteneriatului Strategic Americano-Român. În timpul petrecut în Afganistan, SUA şi România au colaborat pentru a oferi poporului afgan speranţă şi şansa unui viitor mai sigur. Această expoziţie de fotografie ne reaminteşte eforturile susţinute şi sacrificiile făcute pentru construirea unui Afganistan mai paşnic.

dean thompsonFără îndoială, România a demonstrat forţă, abilitate şi curaj extraordinare în cei peste 10 ani de misiune în Afganistan. Aşa cum a spus vicepreşedintele Biden în timpul vizitei sale în România, nicio misiune nu a fost prea periculoasă pentru trupele române. El a spus că România a dovedit „doar curaj şi nici o ezitare”.

Aproape 25.000 de soldaţi români au fost în Afganistan, dovedind angajamentul ferm al României faţă de această misiune. Acest angajament nu a fost lipsit însă de mari sacrificii. Îi cinstim pe cei 23 de soldaţi care şi-au pierdut vieţile şi pe cei 129 răniţi pentru a se obţine îmbunătăţirile vizibile azi în Afganistan.

România a ajutat la anihilarea unei reţele teroriste, la antrenarea forţelor de securitate afgane şi la apărarea de insurgenţa talibană. Salutăm angajamentul statului român de a continua îndrumarea şi sfătuirea post-conflict şi în 2015.

Datorită eforturilor României, numărul de copii afgani, în special fete, care merg acum la şcoală, a crescut cu câteva milioane faţă de începutul războiului. Numărul de cetăţeni şi companii care au surse de electricitate stabile a crescut cu câteva milioane. Iar accesul cetăţenilor afgani la servicii medicale a crescut. Pe scurt, Afganistanul şi întreaga lume sunt mai sigure datorită dumneavoastră.

Dar parteneriatul SUA-România nu se limitează la Afganistan. Sistemul comun de apărare de la Deveselu, contribuţie a ţărilor noastre la apărarea antirachetă a NATO, urmează să devină operaţional anul viitor. România găzduieşte un grup de infanterişti marini americani care se antrenează cu soldaţi din România şi din ţările vecine la baza militară Mihail Kogălniceanu. Această bază este şi punctul principal de escală a trupelor americane ce se întorc din Afganistan. Forţele noastre navale şi speciale se antrenează constant împreună. Vom continua să susţinem obiectivul guvernului român de a adăuga avioane de luptă F-16 la arsenalul dumneavoastră.

România s-a alăturat NATO în urmă cu 10 ani iar acest lucru a întărit nespus de mult Alianţa. Forţele aeriene române veghează flancul estic al NATO şi contribuie la flota de aeronave de avertizare timpurie şi control-observare de ultimă generaţie. Ajutaţi la finanţarea şi întreţinerea impresionantei escadrile de transport aerian strategic de mare capacitate. România contribuie la Forţa de Răspuns a NATO, un contingent gata de acţiune imediată, care deţine o tehnologie avansată şi poate fi dislocat rapid oriunde este nevoie. Şi v-aţi alăturat aliaţilor dumneavoastră pentru a sprijini dezvoltarea capacităţii NATO de asigurare a supravegherii la sol. Fără îndoială, NATO e o alianţă mai puternică având România printre membri.

În concluzie, Statele Unite felicită din nou curajoasele forţe armate ale României pentru contribuţia valoroasă şi plină de onoare din Afganistan. Soldaţii români au stat umăr la umăr cu noi, riscându-şi vieţile împreună cu noi în momente periculoase, care ne-au pus la încercare, iar pentru acest lucru le suntem recunoscători. Mulţumesc Radio România pentru că a organizat această expoziţie şi pentru că ne reaminteşte de activitatea noastră extraordinară din Afganistan.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.