Evenimente — mai 31, 2013 at 21:13

DE ZIUA TA, COPILE!

by

Ştiu că vă plac poveştile…

Acum am să vă spun o poveste adevărată… Am să vă spun cum s-a născut ziua voastră: Vă invit să urcaţi în „Trenuleţul Copilăriei” şi să pornim într-o călătorie din care veţi rămâne cu amintiri frumoase.

Wikipedia_Children's_DaySunteţi gata pentru a porni la drum?

Întorcându-ne puţin în timp, facem un mic popas.

Începem cu anul 1925, când, 54 de reprezentanţi din diferite ţări, trecuţi demult de vârsta copilăriei, dar cu sufletul alături de copii, şi-au dat întâlnire la Geneva, la „Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor”. Toţi au semnat „Declaraţia pentru Protecţia Copilului”. După această importantă întâlnire, ca semn de iubire şi de sărbătoare pentru voi, conduceri ale mai multor ţări, au numit această zi – „Ziua Internaţională a Copilului”. …

Să ştiţi că în Turcia, Ziua Copilului” s-a sărbătorit pentru prima dată ceva mai devreme, adică la data de 23 aprilie 1920.

Dar nu ne oprim aici…. Vă place călătoria?… Mergem mai departe?

Următoarea staţie va fi anul 1954, când o organizaţie care lupta pentru drepturile voastre, ale copiilor, numită „Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF), a emis o scrisorică, numită recomandare.

Aceasta prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la aşa-numita „Ziua copilului” ( în Limba engleză, ea numindu-se „Universal Children’s Day”).

Continuându-ne călătoria, ajugem în anul 2005, la noi în ţară, când, la 1 ianuarie, s-a constituit Autoritatea Naţională  pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC).

Şi, până la următoarea staţie, vă mai spun că data zilei voastre – Ziua Copilului -, variază foarte mult de la o ţară la alta.

De la China şi SUA, data de 1 iunie, a fost preluată de nu număr de 30 de state, printre care şi ţara noastră. …

Iute, „Trenuleţul Copilăriei”, ne va purta prim mai multe ţări, pentru a afla datele când voi, copiii sunteţi sărbătoriţi.

Vă rog să vă apropiaţi de fereastră pentru a vedea mai bine.

În Argentina, „Ziua Copilului” se sărbătoreşte a doua duminică din luna august; în Australia, în prima duminică din luna iulie. În Brazilia, 12 octombrie. Bulgaria, Polonia şi Republica Moldova, sărbătoresc „Ziua Copilului” ca şi noi, pe 1 iunie.

De la copiii cubanezi, aflăm că sunt sărbătoriţi în a treia duminică din luna iulie; de la copiii indieni, la 14 noiembrie.

Micuţii mexicani au ca dată 30 aprilie, cei din Ungaria, ultima duminică a lunii mai, iar copiii Ţării Soarelui Răsare, 5 mai. …

Povestea e mai lungă, dar sunteţi nerăbdători să ne întoarcem, pentru că vreţi să vedeţi ce vi s-a pregătit de ziua noastră în toată ţara.

Nu-i aşa?

Priviţi!

Cât aţi spune “hocus-pocus”, trenuleţul nostru ne-a adus in gara Gradinita Casuta povestilor din Calarasi, unde la Atelierul creatiei, copiii  au lucrat tablouri, felicitari, masti, ochelari si coifuri pentru a se impodobi de ziua lor.

Repede, repede, ei s-au pregatit si i-au primit cu drag pe prietenii lor mai mari, care au venit sa ii bucure cu dansuri, glume, cantece, organizandu-se si karaoke.

Astazi, trenuletul i-a purtat de la o grupa la alta, participand la diferitele ateliere deschise : de creatie, de pictura, de modelaj in lut, teatru de papusi, muzica.

Fiecare dintre copii a participat la jocurile interactive, la parada mastilor, la concursurile cu tombola organizate.

S-au distrat si au fost rasplatiti cu tort, prajituri, bomboane…ca la o MARE ANIVERSARE!!!!

Sambata, vor participa cu totii la manifestarile organizate special pentru EI.

Trenuletul ii va lasa in gara “platoul Consiliul judetean” si gara “ZOO”,  unde vor desena pe asfalt, vor participa la jocurile, concursurile ce se vor desfasura pe fiecare “peron”.

Se vor distra cu personajele din povestile iubite si isi vor face noi prieteni.

Voi credeţi că numai prin locurile prin care am trecut sunteţi sărbătoriţi?
Nuuuuuuuu.

În fiecare oraş, orăşel, sătuc sunt copii.

Şi acolo unde sunt copii este prilej de bucurie.

Dar ce zic eu?

Pe întreaga planetă există copii, există Viaţă, deci, E SĂRBĂTOARE.

Şi în toate limbile Pământului, de ZIUA COPILULUI, se aude urarea:
LA MULŢI ANI, DE ZIUA TA, COPILE!

Şi ca în orice final de poveste, spun şi eu: “Şi-am încălecat pe-o şa… Şi la anu’ tot aşa…!”

MARIANA IONESCU

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page