Evenimente — aprilie 22, 2018 at 13:09

De Ziua Internaţională a Astronomiei: O fotografie cat o mie de cuvinte

by

În data de 21 aprilie 2018, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad, a organizat o activitate de promovare a astronomiei: Ziua Internaţională a Astronomiei (Astronomy Day).

Într-o fotografie care a devenit virală pe rețele de socializare, îl puteți vedea pe Dl.  Ciprian Vintdevara, muzeograf si astronom al Planetariului si Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad cum ajută un copil să privească printr-o lunetă solară.

Aș mentiona că celebrul astronom roman Ciprian Vintdevara a descoperit in anul 2015 o Nova Roșie Luminoasă, de fapt un nou corp ceresc nou, primul descoperit în istoria astronomiei românești.

Ziua Astronomiei se aniversează în fiecare an, într-o zi de sâmbătă din luna aprilie sau mai, când Luna este în preajma fazei de Primul Pătrar.

Mișcarea a început în California (SUA) în anul 1973, când astronomul amator Douge Berger (președintele clubului local Astronomical Association of Northern California), a decis că decât să invite oamenii să participe la o seară de observații astronomice într-un loc îndepartat de oraș, mai bine ar fi ca clubul de astronomie să organizeze observaţii astronomice în mijlocul orașului, și să arate obiectele cerești publicului trecător, care altfel nu ar avea ocazia să privească printr-un telescop.

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariu/Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad
Web site: www.astrobarlad.wordpress.com

Facebook: www.facebook.com/astrobarlad

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page