Dezvoltare durabilă, Economie — mai 20, 2013 at 21:51

De la 1 Iulie 2013 Venitul Minim Garantat și Alocația pentru Susținerea Familiei vor creşte

by

venit minim garantat 1De la 1 Iulie 2013  venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei vor creşte… Guvernul României a aprobat proiectul de Ordonanță de urgență privind venitul minim garantat și privind alocația pentru susținerea familiei, republicată.

Așa cum s-a stabilit în cadrul acordurilor încheiate cu Fondul Monetar Internațional și celelalte instituții participante la susținerea financiară a României, precum și în baza prevederilor documentelor Uniunii Europene, în România se trece la liberalizarea prețurilor la energie electrică și la gaze naturale.

În acest context se pune problema instituirii unor măsuri de protecție socială acordate clienților (consumatorilor) vulnerabili, măsuri ce ar urma să fie stabilite prin lege și acordate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Conform obligațiilor asumate de România în documentele semnate cu FMI, BM și CE, măsurile de protecție vor lua în considerare creșterile de prețuri la energie electrică și gaze naturale din perioada imediat următoare.

Având în vedere faptul că unul dintre principiile definite de Legea asistenței sociale nr.292/2011 este focalizarea, potrivit căreia măsurile de asistență socială se adresează celor mai vulnerabile categorii de persoane, precum și faptul că această lege definește grupul vulnerabil ca fiind persoane sau familii care sunt în risc de a-şi pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situaţii de boală, dizabilitate, sărăcie, dependenţă de droguri sau de alcool ori a altor situaţii care conduc la vulnerabilitate economică şi socială, se impune ca grup țintă al acestor măsuri de protecție beneficiarii ajutorului social acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat și beneficiarii alocației pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr.277/2010”, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Muncii.

Reglementările cuprinse în proiectul de act normativ privesc următoarele:

– Majorarea nivelului venitului minim garantat cu 8,5% începând cu drepturile aferente lunii iulie 2013 și cu 4,5% începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2014

– Majorarea limitei de venituri până la care se acordă alocația pentru susținerea familiei de la 370 lei/membru de familie la 530 lei/membru de familie, cu menținerea a două intervale de venituri 0 – 200 lei/persoană și 201 lei/persoană – 530 lei/persoană și a cuantumului alocației cu 30%, începând cu drepturile aferente lunii iulie 2013

– Pentru persoanele/familiile cu drepturi de ajutor social stabilite anterior lunii iulie 2013, respectiv lunii decembrie 2013 au fost prevăzute măsuri tranzitorii constând în acordarea și a diferenței de sume dintre noul nivel al venitului minim garantat și nivelul prevăzut anterior.

venit minim garantat

Odată cu aplicarea noilor măsuri se prevede pentru anul 2013 o creștere cu 30% a numărului de beneficiari de ajutor social și cu 45% a numărului de beneficiari de alocație pentru susținerea familiei.

Efortul bugetar suplimentar necesar pentru anul 2013 ca urmare a aplicării noilor măsuri este de 197,3 mil. lei.

În bugetul MMFPSPV sunt deja aprobate 100 mil. lei cu destinația de măsuri de sprijin pentru categoriile vulnerabile din sistemul de energie electrică și gaze naturale. Prin urmare, suma suplimentară necesară pentru plata integrală a drepturilor reglementate prin prezenta ordonanță de urgență este de 97,3 mil. lei”, precizează reprezentanții ministerului.

Vezi  AICI Cuantumurile beneficiilor de asistenţă socială

Beneficiile-de-asistenta-sociala

ORDONANTA DE URGENTA pentru modificarea si completarea Legii nr 416 din 2001 privind venitul minim garantat cu modificarile si completarile ulterioare si a Legii nr 277 din 2010 privind alocatia

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page