Dezvoltare durabilă, IMM şi Afaceri — ianuarie 20, 2017 at 13:08

De la 1 februarie vor fi eliminate taxele pentru înmatricularea unei societăţi

by

Legea prin care sunt eliminate peste 100 de taxe şi tarife prevede facilităţi importante şi pentru persoanele juridice, în special în relaţia acestora cu Registrul Comerţului. Astfel, din februarie, antreprenorii îşi vor putea înfiinţa societăţi gratuit, taxele percepute în prezent pentru înmatricularea unei societăţi urmând să fie eliminate.

afaceriÎn acelaşi timp, o astfel de măsură va viza şi entităţile fără personalitate juridică, adică cele înfiinţate ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale ori familiale, titularii acestora urmând să fie la rândul lor scutiţi de plata taxelor aferente constituirii entităţii.

În plus, documentul analizat include şi eliminarea taxelor percepute pentru înscrierea de menţiuni în Registrul Comerţului, cu scopul “de a încuraja antreprenoriatul şi de a îndepărta impedimentele în dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv în România“.

În altă ordine de idei, există şi alte taxe ce vizează persoanele juridice şi care vor fi curând eliminate. Concret, acestea sunt:

  • înregistrarea cererilor privind furnizarea unor date din Registrul național de evidență a persoanelor, precum și din Registrul național de evidență a permiselor de conducere și certificatelor de înmatriculare;
  • aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor juridice și în cazul reprezentării titularului actului de către un avocat;

Nu în ultimul rând, legea menţionată stabileşte eliminarea taxelor radio-tv, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme, cheltuielile de bază ale radioului şi televiziunii naţionale urmând a fi susţinute de la bugetul de stat: “De asemenea, cele două insituţii se vor putea finanţa în continuare din celelalte categorii de venituri proprii care le rămân la dispoziţie (publicitate, donaţii, sponsorizări etc.)”, era explicat în expunerea de motive ce a însoţit Legea nr. 1/2017 în forma sa de proiect.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page