Familie, Lifestyle — aprilie 22, 2014 at 16:29

De ce suntem mai romantici primavăra?

by

Venirea primaverii trezeste la viata natura. Copacii infloresc, apar florile si animalele isi reiau ritualurile de curtare, pregatindu-se sa faca pui. Dar si oamenii devin mai binedipusi si mai interesati de dragoste.

romanticiObservam ca primavara oamenii par sa fie mai interesati de relatiile intime si tind sa flirteze mai mult, dar cum sunt ei de fapt influentati de schimbarile anotimpurilor? Oare caldura si zilele mai lungi ii fac sa fie mai excitati?

Faptul ca anotimpurile au un efect vizibil asupra dispozitiei nu este ceva nou. In Statele Unite, 6% din populatie sufera de tulburare afectiva sezoniera grava si 14% de o forma mai usoara, numita ,,depresie de iarna”.

Primavara chiar este anotimpul iubirii. Un studiu publicat in anul 1990 in The Journal of Reproductive Rhythms arata ca lumina soarelui si caldura au un rol esential in cresterea fertilitatii. Chiar daca la oameni aceasta legatura este mai putin evidenta ca la alte specii, rata natalitatii urmareste totusi cursul firesc al naturii.

Perioada perfecta pentru a concepe un copil este atunci cand temperatura este in jur de 20 de grade si soarele straluceste zilnic timp de 12 ore. Aceste conditii stimuleaza la femei ovulatia si la barbati productia de sperma.

Tot primavara, chiar si adolescentii au o dispozitie mai romantica, fara legatura cu dorinta de reproducere. Un studiu realizat in 2002 a demonstrat ca tinerii sunt mai interesati sa-si caute un partener primavara si iarna, in perioada sarbatorilor.

Si atractia barbatilor fata de anumite parti ale corpului feminin este influentata de anotimpuri. O cercetare realizata in anul 2008 pe 114 barbati polonezi a demonstrat ca iarna acestia sunt mai atrasi de corpul femeilor si de sanii lor si mai putin de figurile lor, pentru ca iarna femeile nu-si expun la fel de mult corpul.

Desigur, si aspectul psihologic este important. Oamenii asociaza inconstient caldura si lunile de vara cu sexualitatea, cu distractia, cu socializarea si comportamentul lor se schimba, devin mai prietenosi.

Sursa: Pacific Standard

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page