Dezvoltare durabilă, Economie — februarie 18, 2014 at 19:07

De ce sa ne temem de SMS-urile pe care ni le va trimite FISCUL

by

Fiscul isi amplifica eforturile de colectare a taxelor si impozitelor datorate de cetateni la bugetul de stat. Astfel, ANAF va incepe sa trimita datornicilor SMS-uri pe telefonul mobil si isi va actualiza serviciile prin aplicatii pentru smartphone-uri astfel incat contribuabilii sa poata accesa in mod facil informatiile cu privire la plata taxelor la stat, anunta Realitatea.net.

anaf

Desigur, este vorba despre contribuabilii care şi-au precizat numărul de telefon în formularele depuse la ANAF. Tot pentru a creşte nivelul încasărilor, ANAF va continua să simplifice declaraţiile fiscale, anunţând „reproiectarea formularelor de declaraţii fiscale în vederea facilitării completării acestora de către contribuabili”, dar şi „crearea condiţiilor tehnice şi procedurale pentru plata obligaţiilor fiscale prin toate instrumentele bancare”.

Pe de altă parte, din primăvara anului trecut, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a lansat serviciul pentru contribuabili „Acces date prin SMS”. Concret, oricine poate trimite un SMS la numărul 1300 care să conţină codul de identificare fiscală al unei firme. El va primi un răspuns, tot prin SMS, cu mai multe date despre firma respectivă.Datele primite se referă la înregistrarea sau neînregistrarea pentru plata TVA, starea de inactivitate fiscală, dacă aplică sistemul de TVA la încasare sau nu.
Serviciul “Acces date prin SMS” este disponibil deocamdată în retelele de telefonie mobilă Orange şi Vodafone.Costul unui SMS este perceput de operatorul de telefonie mobilă. Serviciul “Acces date prin SMS” a fost dezvoltat de către ANAF cu sprijinul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Aceste masuri, noteaza sursa, reprezinta doar unele dintre planurile pe care Agentia Nationala de Administrare Fiscala le are in vedere in aceasta perioada si pana in 2017.
Printre obiectivele majore ANAF se numara cresterea pana la 92% a proportiei contribuabililor care isi declara singuri toate veniturile obtinute si prin care gradul de conformare voluntara la plata va ajunge la 85%.

Chiar daca sistemul de trimitere a SMS-urilor catre contribuabili nu este inca aplicabil si se afla la stadiul de proiect, se doreste ca in viitor mesajele text sa fie utilizate in locul trimiterii unui aviz prin posta.
Acest lucru se va realiza pentru cei care si-au completat numarul de telefon in formularele depuse la ANAF.
O alta masura pe care ANAF o are in vedere pentru perioada urmatoare este simplificarea declaratiilor fiscale, prin “reproiectarea formularelor de declaratii fiscale in vederea facilitarii completarii acestora de catre contribuabili”, dar si prin “crearea conditiilor tehnice si procedurale pentru plata obligatiilor fiscale prin toate instrumentele bancare”, precizeaza sursa.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page