Cultură şi Educaţie, Educaţie — mai 23, 2013 at 11:00

De ce renunţă copiii români la şcoală

by

abandon scolarConform unor cifre prezentate in urma cu doua luni de ministrul Educatiei, Remus Pricopie, in Romania exista aproape 100.000 de copii si adolescenti care nu sunt inscrisi la scoala, insa UNICEF sustine ca numarul lor ar fi mult mai mare.

Mii de copii dintre cei care ar trebui sa urmeze invatamantul obligatoriu de 10 clase renunta din mers la scoala, astfel ca nu stiu sa scrie, sa citeasca sau sa socoteasca.

In aceste conditii, nici nu este de mirare ca un raport al Comisiei Europene pe Educatie arata ca fiecare al 17-lea roman este analfabet.

Cele mai multe cazuri de abandon scolar provin din randurile elevilor din mediul rural, acolo unde parintii au mai multa nevoie de copii la camp, sunt mai preocupati de ceea ce vor pune pe masa sau considera ca odraslele trebuie mai degraba sa munceasca decat sa invete carte.

In Romania, rata abandonului scolar a fost de 17,4% in anul anterior, in scadere fata de 2010, cand aceasta a fost cu un procent mai mare.

Cu toate acestea, ne aflam mult peste media de 12,8% inregistrata la nivel european, dar sub Spania – care are o rata a abandonului scoalar 24,9%, sub Malta – cu 22,6% sau Portugalia, care inregistra o rata 20,8%.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page