Lifestyle, Sănătate — noiembrie 12, 2013 at 21:06

De ce „pun” femeile mai multă grăsime pe burtă decât bărbaţii…

by

grasime pe burta“Secretul” tine de o enzima produsa de organism atunci cand se consuma o dieta bogata in grasimi. Enzima are ca efect depunerea de tesut adipos in regiunea abdominala. Insa secretia enzimei este mai activa la femei decat la barbati, ceea ce explica de ce femeile sunt mai predispuse la ingrasare abdominala decat barbatii, atunci cand consuma cantitati mari de lipide.

Problema este ca grasimea adunata de femei in regiunea abdominala nu se depune doar subcutanat (sub piele), ci si in jurul organelor interne – asa-numita grasime viscerala, care, acumulata in cantitate mare, are un efect negativ asupra sanatatii, fiind asociata cu diabetul de tip 2, bolile cardiace si cancerul.

Studii efectuate pe soareci au aratat ca femelele modificate genetic (carora le lipsea enzima respectiva) nu depuneau tesut adipos pe abdomen, chiar daca erau hranite cu cantitati mari de grasimi. La masculii modificati genetic in acelasi mod s-a observat un efect mult mai slab pronuntat.

Rezultatele sugereaza ca factorii genetici sunt la fel de importanti ca si dieta in acumularea grasimii corporale si ca aceasta enzima, ce initiaza producerea unui hormon care controleaza constituirea tesutului adipos visceral, ar putea fi un element important in terapiile anti-obezitate destinate femeilor.

Alte experimente pe soareci au aratat ca femelele modificate genetic (care nu aveau enzima) ardeau rapid grasimile, producand astfel energie folosita pentru incalzirea corpului.

Cercetatorii au analizat, de asemenea, tesut adipos prelevat de la pacienti supusi interventiilor chirugicale si au constatat ca enzima era prezenta in tesut. Concentratia enzimei era mult mai mare in celulele extrase din grasimea viscerala a femeilor obeze, comparativ cu celulele de acelasi tip extrase de la femei normoponderale.

Analizele efectuate sugereaza ca hormonii estrogeni inhiba activitatea enzimei, ceea ce ar explica de ce dupa menopauza, cand nivelul hormonilor estrogeni scade, femeile tind sa acumuleze grasime in regiunea abdominala.

In procesul de constituire a grasimii viscerale este implicata vitamina A, pe care organismul o poate transforma in diferiti compusi, cu diverse roluri.

Unul dintre acesti compusi stimuleaza arderea grasimii, in vreme ce un altul – acidul retinoic – stimuleaza formarea grasimii viscerale.

Studiul american, publicat in jurnalul Diabetes, arata ca o dieta cu continut mare de grasimi determina degradarea moleculei care duce la arderea grasimii si activeaza, in schimb, enzima si producerea de acid retinoic, care determina formarea grasimii viscerale.

Experimentele pe soareci confirma cele observate si la oameni: organismul feminin si cel masculin proceseaza diferit vitamina A, ceea ce explica diferentele observate in acumularea de grasime viscerala la femei si barbati.

Sursa: Mail Online

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page