Editoriale — martie 13, 2018 at 15:06

De ce oamenii votează lideri politici incompetenți

by

”De ce există atât de mulți lideri incompetenți în lume?” În primul rand această întrebare e greșită, adevărata întrebare este:  “De ce sunt mulți oameni care îi votează și îi urmează pe acești lideri incompetenți?”

Psihologul Robert Hogan  consideră că majoritatea organizațiilor se află acum în mâinile unor incompetenți, iar demonstrația acestui lucru ar fi nemulțumirea generală a oamenilor.

Această nemulțumire se manifestă în puține oportunități de creștere personală, deoarece cifra de afaceri devine tot mai mare. În termeni simpli: la putere sunt întotdeauna aceeași.

Acum, un partid politic este o organizație în cadrul căreia se întâmplă aceleași lucruri care se întâmplă într-o companie. Într-o lume plină tot mai des și cu tot mai multe voturi, ce se întâmplă?

Creierul nu mai poate identifica un lider bun pe care să-l urmeze

Problema este că, creierul nostru nu mai poate identifica un bun lider de încredere din cauza unor erori mentale pe care le comite sistematic.  Experții numesc aceste erori “euristici cognitive” sau automatismele mentale care ne determină să luăm decizii rapide consumând puțină energie mentală.

Lumea este plină de informații și creierul nostru nu este încă capabil să le proceseze pe toate , deci trebuie să găsească o modalitate de a le sintetiza (în detrimentul calității).

Un exemplu este așa-numita “euristică a reprezentativității”, un fenomen care ar trebui să vă ajute să înțelegeți în cine să aveți încredere, deoarece vă permite să plasați oamenii pe care îi întâlniți în “categorii”, pe baza informațiilor pe care le aveți despre ei.  În unele cazuri, acest automatism mental este foarte util și ne salvează viața (ne permite să identificăm rapid un atacator noaptea, de exemplu, și să fugim înainte de a se apropia).

În alte cazuri, totuși, ne face să facem greșeli senzaționale (cum ar fi votarea persoanei greșite).

O bătrână drăguță, de fapt, te-ar putea face să te gândești la bunica ta, așa că poți să crezi imediat că este și o persoană bună, generoasă și de încredere. Dar acest lucru nu este neapărat adevărat.  Nimic nu împiedică bătrîna să fie un politician fără scrupule care poluează și sărăcește teritoriul, care favorizează corupția.

Deci, iată că vă prezint 4 motive pentru care unii oameni aleg întotdeauna politicieni incompetenți.

1. Evaluarea unor calitățile greșite atunci când alegi un lider

Cu toții căutăm un lider puternic și încrezător în care să avem încredere. În acest sens, nu ar fi nimic de obiectat: este o tendință a întregului regn animal.

Problema este că unii confundă puterea și securitatea cu aroganța și narcisismul.

Deși indivizii narcisiști sunt în general percepuți ca fiind aroganți și prea dominanți, ei sunt deosebit de abili încât să radieze o imagine prototip a unui liderului eficient. Ca rezultat, ei au tendința de a deveni lideri în ierarhia grupului. În ciuda percepțiilor pozitive ale oamenilor privind narcisiștii ca lideri, nu se cunoaște dacă și cum narcisismul liderilor este legat de performanța oamenilor pe care îi conduc. Dar, studiind, și folosind o paradigmă de profil ascuns pentru a investiga această problemă și am găsit dovezi de neconcordanță între imaginea pozitivă a narcisiștilor ca lideri și realitatea performanței grupului. Am emis ipoteza și am constatat că, deși liderii narcisici sunt percepuți ca fiind eficienți datorită expunerilor lor de autoritate, narcisismul inhibă de fapt schimbul de informații între membrii grupului și, prin urmare, afectează în mod negativ performanța grupului. Aceste lucruri indică astfel că percepțiile și realitatea pot fi în contradicție și au implicații practice și teoretice importante.

Până acum toate studiile efectuate arată că cei mai incompetenți lideri absoluți sunt tocmai acei extrem de narcisiști și aroganți. Câți lideri încompetenți sunt în lume? Foarte mulți.

Nathan Brooks , psiholog legist la  Universitatea Bond , a  constatat  că aproximativ 20% dintre persoanele care dețin funcții posedă trăsături de personalitate psihopată.

Liderii politici răi, care sunt convinși că au întotdeauna dreptate, rar ascultă sfatul altora și nu învață niciodată din greșelile lor. Iar acestea sunt caracteristicile tipice ale unei persoane narcisiste.

Cei mai buni lideri politici, pe de altă parte, posedă umanitatea și știu foarte bine că nu au întotdeauna dreptate (și pentru asta au nevoie de sugestiile alegătorilor lor).
În plus, aceștia sunt conștienți de faptul că trebuie să învețe continuu să-și îmbunătățească abilitățile de conducere.

2. Puneți eficacitatea la același nivel cu onestitatea

Unii oameni acordă, de obicei, o mulțime de credite rezultatelor, dar ele deseori umbresc modul în care aceste rezultate sunt atinse. Și aici vorbesc despre expresia clasică: “scopul justifică mijloacele”.

Acest raționament, mai ales dacă este aplicat politicii, poate fi cu adevărat periculos, deoarece face ca limitele dintre ceea ce este corect din punct de vedere moral și ceea ce este permis din punct de vedere legal să devină din ce în ce mai subtil.

Conducătorii buni au o etică comună cu alegătorii lor și nu doresc să obțină anumite rezultate dacă acest lucru le cere să se comporte ilegal.

Ne gândim la un politician care refuză să acorde o concesie unui antreprenor îndrăzneț, care ar dori să construiască o fabrică foarte poluantă. Acest politician știe că, cu banii întreprinzătorului, ar putea crea locuri de muncă diferite în orașul său și poate “vinde” acest rezultat pentru a obține mai multe voturi, dar refuză.  Pământul poluant nu este un compromis acceptabil sau cinstit cu cetățenii săi.

Eficacitatea unui politician (care a crescut ocupare a forței de muncă) nu poate fi pusă la același nivel cu onestitatea (care a afectat comunitatea pentru a obține acest rezultat).

Bunii lideri politici , atunci când nu sunt capabili să obține rezultatele dorite, cel puțin înceearcă să minimalizeze pagubele. În plus, ei se străduiesc să-și reprezinte toți alegătorii și nu doar pe cei care îl preferă și votează pentru el.

3. Aleg pe cineva, sperând să împartă puterea cu el

Un alt motiv pentru suntem înconjurați de lideri incompetenți în politică este că, în cele din urmă, avem întotdeauna tendința de a trata mai întâi interesele noastre și numai după pe ale altora.

Jean Lipman-Blumen  îl explică foarte bine  în cartea sa Fascinația conducerii toxice: de ce urmăm conducătorii distructivi și politicienii corupți – și cum să le supraviețuim“. Potrivit autorului, alegătorii creează lideri incompetenți prin sprijinul lor – permițându-le să ajungă la pozițiile înalte ale puterii. Pe scurt, nu ar fi adevărată teza potrivit căreia există un politician rău în sine care reușește să-l “îngenuncheze” pe alegător și să-l convingă să voteze pentru el. De fapt, alegătorul, prin dezinteresul său politic și lăcomia pentru putere, capabil să aleagă un reprezentant la fel de mic.
Problema este că politicianul, odată ales, se comportă incorect așa cum a dorit electorul… și numai să aibă grijă de propriile interese!

Un exemplu? Ne gândim la toți acei politicieni aleși de un grup mic de persoane care au aceeași profesie (cum ar fi medicii, avocații sau șoferii de taxi – se aplică tuturor categoriilor). Acești politicieni, adesea membri ai categoriei, câștigă voturi deoarece se adresează unor oameni cărora le cunosc bine dorințele și temerile, cu care agită mulțimile și empatizează cu ei.

“Dacă ajung la guvernare, voi face o lege specială pentru interesele categoriei noastre! “ Vi se pare cunoscut?

În Parlament avem multe exemple de genul acesta. În orașul în care trăiesc, de fapt, sunt consilieri municipali care au fost aleși numai datorită voturilor categoriei pe care ia declarat că o reprezintă.
Acest lucru este rău, pentru că – repet – un bun lider politic  ar trebui să-i reprezinte pe toți alegătorii săi și nu doar pe cei care l-au votat.

Pe scurt, pentru Jean Lipman-Blumen,  unii alegători caută și sprijină un lider care este în stare să le dea ceea ce vor, mai degrabă decât să dea  ceea ce are nevoie națiunea sau organizația. Alegătorii răi sunt atrași de liderii răi din cauza promisiunii de a împărți puterea instituțională (crearea unor legi ad-hoc).

4. Nu controlăm politicienii ca și cum ar fi angajații noștri (ceea ce și sunt de fapt)

De obicei, îi punem conducătorii noștri pe un piedestal, idealizându-i și luând în considerație că vor face ceea ce este corect să facă.  Acest lucru nu este adevărat!

Toți ar trebui să exercităm în permanență controlul asupra reprezentanților noștri, să fim interesați în permanență de politica și munca lor.

Dacă după 4 ani un politician se întoarce la noi pentru a mai cere un vot, dar, avem nevoie de timp pentru a decide. Înainte de a i-l oferi, trebuie să vedem tot ce a făcut în acești ani, când i-am plătit salariul prin impozitele și taxele noastre, și numai dacă decidem că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit, ar trebui să-l re-confirmăm.

Câți oameni știți care gândesc în acest fel? Din păcate sunt foarte puțini.  Este mult mai probabil că ați întâlnit oameni care dau voturi “din simpatie” sau să-și facă prietenii sau rudele fericite.

Ira Chaleff, în cartea sa “ Adeptul curajos. Colaboratorul care poate spune NU liderului “, și afirmă cu voce tare: “Trebuie să ne ridicăm și să ne impunem liderilor noștri atunci când sunt pe un drum greșit și să-i susținem atunci când fac lucrurile potrivite.”

În cele din urmă, suntem prea ușor de satisfăcut. În loc să căutăm cea mai bună politică posibilă, suntem mulțumiți cu  “cel mai puțin rău”.  Evident, atunci când jocurile sunt făcute – atunci când trebuie doar să votezi – este singura opțiune.

Dar, în decursul celor 3 ani și 364 de zile care separă alegerile de altele, se pot face multe.  Dacă simțiți că nu există politician care să vă reprezinte și rezolve obiectivele,  și să aibă propriile valori … cel mai probabil, liderul politic ești tu. Du-te pe stradă, înscrie-te în diverse cercuri și începeți să vă interesați de politică.  Cei mai renumiți revoluționari s-au născut în acest fel.

Cum să recunoaștem un bun lider politic?

Pe scurt, cum puteți identifica un bun lider?

  • Un bun lider unifică, nu creează diviziuni prin exploatarea strategiei “noi împotriva lor”.
  • Chiar dacă nu atinge rezultatele promise (de exemplu: nu îndepărtează tot gunoiul de pe străzi), dar este încă capabil să limiteze daunele (exemplu: finanțarea unui proiect pe termen lung de educație civică și de mediu care să fie inclus în școli).
  • Un bun lider împărtășește conducerea cu adepții săi, organizând întâlniri regulate în piața publică sau făcând publică și transparentă munca lui (la televizor, în ziare sau pe Internet).
  • Un bun conducător lucrează cu alegătorii săi, îi consultă, îi îngrijește și le dezvoltă abilitățile de conducere, pentru a da naștere succesorului său.

De ce nu se întâmplă asta? Deoarece unii politicieni se tem de această eventualitate: ar însemna pierderea funcției și a puterii dacă ar transmite-o altora.

L.M.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page