De prin lume adunate — septembrie 26, 2013 at 21:23

De ce naste mirosul amintiri atat de puternice?

by

mirosul si amintirileAtunci cand mirosul de clor adie prin aer se intampla sa ne amintim de o vacanta petrecuta pe marginea unei piscine. La fel se intampla si cu mirosul de brad sau de cozonaci calzi care aminteste mereu de Craciunul din copilarie. De ce se intampla acest fenomen sau de ce mirosrul starneste amintiri? Pentru ca nasurile noastre au un mod anume de a adulmeca nostalgia.

Dupa ce mirosul intra in nas, acesta calatoreste prin intermediul nervilor cranieni spre bulbul olfactiv care ajuta creierul sa proceseze mirosul. Bulbul olfactiv este parte din sistemul limbic, adica a centrului emotional al creierului. Ca membru al sistemului limbic, bulbul olfactiv poate accesa cu usurinta amigdala care joaca un rol important in amintirea emotionala.

Simtul olfactiv are un impact puternic asupra amigdalei care proceseaza emotiile. “Amintirile pe care le evoca sunt bune si sunt mult mai puternice”, a explicat Howard Eichenbaum de la Universitatea din Boston. Tocmai aceasta legatura stransa dintre simtul olfactiv si amigdala este unul din principalele motive pentru care mirosul da nastere nostalgiei.

Dr. Ron DeVere, specialist in studierea tulburarilor de gust si miros, sustine ca atunci cand oamenii incearca sa isi aminteasca ceva in mod constient tind sa se concentreze pe detalii nu pe sentimente. “Cand simti un miros, s-ar putea nici sa nu il identific, dar totusi il asociezi cu unele amintiri”, a explicat acesta. De asemenea, exista o legatura si intre sistemul olfactiv si hipocamp, aceasta fiind critica pentru dezvoltarea amintirilor. Chiar daca sistemul olfactiv interactioneaza cu emotiile si centrii memoriei de la nivelul creierului, el nu este conectat si cu alte regiuni.

“Mirosul ne trezeste amintiri. El intra in partile emotionale si ale memoriei, de la nivelul creierului, la fel cum cuvintele ajung in partile de gandire”, a declarat dr. Ken Heilman, profesor de neurologie de la Universitatea din Florida.

Cu toate acestea, specialistii spun ca noi am evoluat bazandu-ne pe vaz, nu pe auz, motiv pentru care amintirile starnite de simtul olfactiv nu sunt la fel de obiective ca cele bazate pe sistemul vizual.

Sursa: NBC News

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page