Lifestyle, Sănătate — octombrie 31, 2016 at 09:44

 De ce este important să avem o nutriție corectă și să practicăm sport pentru sănătatea noastra mentală?

by

14826193_770752186396499_366826562_n

Inainte de a intra in amanunte doresc sa specific faptul ca pentru un corp sanatos, armonios si o sanatate mentala adecvata trebuie sa urmam cativa pasi, acesti pasi constau in: alimentatie, sport, disciplina, constanta si nu in ultimul rand sacrificiu. Este indicat ca acest stil de viata sa fie urmat  inainte ca problemele de sanatate sa intervina, pe principiu “mai bine previn decat sa tratez”.

Sunt foarte multe mituri cand vine vorba de un stil de viata sanatos, ca de exemplu: “este costisitor”, “necesita mult timp”, “nu te poti apuca la 40 de ani daca toata viata ta ai fost sedentar” etc.

Cateva argumente pentru a darama aceste mituri sunt.

Nu este costisitor sa ai un stil de viata sanatos, trebuie doar sa inveti sa citesti etichetele produselor, sa stii de ce aditivi (E-uri)si produse sa te feresti. De asemenea sa renunti la mancatul excesiv in oras, acesta la randul lui fiind foarte costisitor si nu ai siguranta in alimentele care au fost folosite. Nu necesita mult timp, cu 90 de minute pe zi, reusesti sa te antrenezi, sa iti prepari mancarea si sa faci cumparaturile si da, te poti apuca la orice varsta! Daca nu suferi deja de ceva afectiune care te impiedica sa faci efort, atunci poti incepe programul la sala de sport.

Cum te ajuta acest stil de viata sanatos sa iti imbunatatesti starea mentala? Destul de simplu in prima faza, daca incepi sa practici sport regulat si sa ai o alimentatie sanatoasa, incepi sa ai un aspect fizic  mai placut ochiului. Daca aspectul tau fizic este unul placut, acesta la randul lui va genera incredere si largirea zonei de comfort, ceea ce iti va afecta psihicul in mod direct!

Ce se intampla atunci cand practicam sport la nivelul creierului? Pe langa accelerarea secretiei a multiplilor hormoni (endorfinele, serotonine, hormonul de crestere etc.), ne va ajuta la imbunatatirea memoriei si a puterii de concetrare prin accelerarea sangelui in hipocampus (zona a creierului care este responsabila cu memoria), accelerarea sangelui ajuta la producerea in cantitati mai mari de noi celule.

Din punct de vedere social, vei incepe sa socializezi si sa iti faci noi cunostinte in mediul in care ai ales sa practici sport (asta daca nu iei decizia sa faci singur acasa, ceea ce nu este tocmai recomandat si nici rezultatele nu vor fi tocmai bune) astfel poate iti vei face noi prieteni si cunostinte.

Deci in concluzie, o viata sanatoasa si activa te va ajuta atat pe plan fizic, psihic cat si social.

14877797_770751013063283_364887802_n

Tanase Tudor : fost sportiv de performanta, antrenor personal, tehnician nutritionist si proprietar TePlant

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page