Editoriale, Interviuri — aprilie 9, 2014 at 21:46

Dănuţ Grigoruţă: Oamenii au nevoie de adevăr

by

Oamenii din sistem încep să vorbească!… dar, principalul nostru obiectiv nu este să creem o stare de conflict, ci o stare de spirit care să poată să rezolve lucrurile şi să ducă la îmbunătăţirea activităţii… Scopul nostru aici, nu este nici să căutăm vinovaţi, nici să arătăm cu degetul, important este să arătăm nişte realităţi care trebuiesc îmbunătăţite.

danut grigorutaDănuţ Grigoruţă, este un bărbat în vârstă de 34 de ani, aş putea spune un produs de succes al sistemului de servicii sociale şi protecţia copilului. A fost un copil al sistemului şi s-a întors în sistem, pentru a da înapoi o parte din ceea ce i-a fost oferit… Din anul 2004 lucrează ca Educator specializat Principal în cadrul Complexului de Servicii Sociale pentru Copil şi Familie SERA. Ca şi educaţie: în anul 2000 a absolvit liceul Grup Şcolar Industrial Auto Călăraşi, în anul 2003 a absolvit Colegiul Universitar Ovidius Constanţa cu specializarea institutor limba engleză, după care a urmat Facultatea de Sociologie-Psihologie Spiru Haret Bucureşti, pe care a absolvit-o în 2008 cu specializarea sociologie psihologie.

Acum, o să vă redăm în continuare discuţia purtată cu Dănuţ Grigoruţă, despre problemele delicate, lucruri revoltătoare şi adevărate din sistem.

Oamenii au nevoie de adevăr

Dănuţ Grigoruţă: Noi nu blamăm un sistem sau nişte oameni, facem cunoscute nişte aspecte care nu ne convin şi care fac rău copiilor… care pot fi remediate . Oamenii au nevoie de adevăr. Acum câţiva ani, am trimis o scrisoare la un alt ziar, în care le-am spus să ia legătura cu mine pentru că ceva se întâmplă, am apelat în ideea că cineva nu trebuie să mintă la nesfârşit, că trebuie să facem ceva, dar… au văzut că sunt de la SERA, că sunt lider de sindicat şi nici măcar nu m-au sunat…nu s-a dorit implicarea şi acum, chiar am rămas surprins când mi-aţi răspuns, când v-am întrebat dacă vă asumaţi riscurile şi din nou aţi răspuns afirmativ.

Liliana Manea: Dănuţ Grigoruţă, educator specializat în cadrul Complexului de Servicii Sociale pentru Copil si Familie SERA, lider de sindicat, un produs de succes al sistemului, un om cu responsabilitate care îşi asumă cu curaj apărarea drepturilor copiilor din instituţia unde lucrează.

În ultimii 5-6 ani nu am mai dat oameni buni societăţii… din 100 de persoane care ies  de pe porţile instituţiei, 1-2 maxim ies oameni în prezent… înainte dădeam 50-60 de oameni buni societăţii de afară… munceau, îşi făceau familii… acum, nu!…  dăm numai borfaşi, numai hoţi, oameni care nu sunt buni…

Nu am nici un interes să denigrez o instituţie care m-a produs, pentru care lucrez şi unde am copiii în grijă pecare trebuie să îi facem oameni. În ultimii 5-6 ani nu am mai dat oameni buni societăţii… din 100 de persoane care ies  de pe porţile instituţiei, 1-2 maxim ies oameni în prezent… înainte dădeam 50-60 de oameni buni societăţii de afară… munceau, îşi făceau familii… acum, nu!… dăm numai borfaşi, numai hoţi, oameni care nu sunt buni…

Ajungi să accepţi tacit anumite lucruri... lucruri de care rămâi şocat.

Dănuţ Grigoruţă: Majoritatea oamenilor care lucrează în sistem sunt bine intenţionaţi şi dedicaţi, mulţi chiar care se află în conducere…dar, există şi anumiţi oameni în puncte cheie care nu vor să se implice… şi atunci, ajungi să accepţi tacit anumite lucruri gen… puştoaice de 12-14 ani fug în oraş cu maşina, se duc la şcoală liniştite şi tu, ca educator,  crezi că sunt la şcoală şi afli că nu sunt la şcoală… tu, aduci la cunoştinţă instituţiei, dar instituţia ori nu vrea…ori nu poate să facă ceva … acestea sunt genul de probleme care cresc, care au crescut de şase ani de zile şi… uite acum rezultatele!… avem fete care fug, fete care nu se „înţeleg la preţ” şi spun că este viol, nu mai vor să dea declaraţii la poliţie şi încă multe alte lucruri de care rămâi şocat.

Există rapoarte de tură, referate pe care le facem la fiecare tură în care sunt prezentate unele aspecte negative… dar, care nu sunt luate în considerare de persoane cheie

Dănuţ Grigoruţă: Dacă vorbeşti de aceste lucruri, spun de noi că nu suntem capabili să-i stăpânim… dar, o părere generală îţi poţi face din rapoartele scrise, din referatele făcute… pleacă de aici plângerile, dar nu se rezolvă… Există rapoarte de tură, referate pe care le facem la fiecare tură în care sunt prezentate unele aspecte negative… dar, care nu sunt luate în considerare de persoane cheie… nu spunem care sunt persoanele, dar dacă cineva este interesat să aplice legea şi ca sistemul de protecţie să funcţioneze atunci este sarcina lor… noi nu avem intenţia să căutăm vinovaţi.

Eu lupt pentru oameni, nu contra lor… şi nici împotriva instituţiei… eu lupt pentru oameni, cu oameni… Noi, cei din interior, ar trebui să ne sprijinim reciproc şi să reuşim să răzbatem prin toată nebunia. Educatorii de la căsuţe, educatorii care aleargă la şcoală după copiii şi ei nu sunt acolo, educatorul care obligat să îl preia în căsuţă şi să stea lângă el… pentru dacă nu stă lângă el, copilul a fugit…

Liliana Manea: Probabil că în sistem ar trebui găsită soluţia ca acel copil care deja a furat, sau a făcut un alt lucru rău să nu mai fie împreună cu ceilalţi care sunt cuminţi. Este urât ceea ce spun dar, copii care au probleme psihice şi de comportament grave, nu ar fi mai bine să fie internaţi într-o şcoală specială?

Dănuţ Grigoruţă: Se cere reintegrarea lor în societate şi culmea, mai nou, din cauza ordinului nr.21 nu prea ai ce le face, nu există pedepse de nici un fel pentru ei. Problema nu este că aceşti copiii au foarte multe drepturi, ci faptul că ei nu le înţeleg cum ar trebui. Am fost şi eu în sistem atâţia ani, de la 3 ani, dar era altceva… când directorul mergea pe hol, noi îi arătam respect… azi, copiii nu mai simt respectul… Dacă te duci la un copil şi îi spui: nu ai voie să faci asta… dar, într-un mod ferm, te ascultă… dacă eşti delăsător şi slab nu te ascultă. Trebuie să iei măsuri dacă un copil nu te ascultă: în primul rând să faci un referat şi să îl depui sus, la registratură… după, în urma unui aşa zis „consiliu al copiilor” se dă o pedeapsă, pe care el trebuie să o respecte… hai că unul, doi o respectă, dar mai sunt şi cei care nu respectă deloc… în acel moment, îţi scade autoritatea în faţa celorlalţi copii, pentru că unul respectă autoritatea iar celălalt nu…

Nu îi convine mizeria şi o bagă sub preş…

Dănuţ Grigoruţă: Cu siguranţă nimănui nu îi convine mizeria şi o bagă sub preş… dealtfel probabil de asta a şi început campania asta pozitivă, bănuiesc cu alte ziare…care să spună ce bine e, că sunt numai lucruri frumoase… nu spune nimeni că nu sunt îngrijiţi copiii sau nu sunt lucruri bune, dar sunt şi multe hibe pe care dacă nu le remediezi, ai ca rezultat şi mai multe hibe. De exemplu cum este hiba asta care de şase ani a pornit… şi pentru că nimeni nu a vrut, nu pentru că nu a vrut… ci pur şi simplu i-a fost frică să se implice de teama unora sau altora… şi ne-am trezit că la momentul acesta felete sunt însărcinate, au câte 2-3 sarcini întrerupte, sau cum săptămâna trecută fata care a fost violată…între ghilimele… a venit cu tatuajul unui prieten pe mână, unul pe umăr, tatuaje scumpe dealtfel care nu le faci cu 2-3 lei…să-mi fie cu iertare, însemnate precum vitele…  Multe, multe belele… aceste lucruri sunt produsul a câţiva ani de neimplicare a unor persoane din sistem…

Totodată pentru un articol viitor am să vă dau exemple de copiii din sistem care au reuşit în viaţă, pentru că scopul nostru este ca aceşti să se realizeze, să aibă familii… avem şi lucruri frumoase… nu îmi plac lucrurile urâte şi am văzut destule şi le văd în continuare şi credeţi-mă că nu îmi fac plăcere…

Liliana Manea:Îţi asumi ceea ce spui?

De ce să nu îmi asum ceea ce spun? Repet, eu sunt un produs al sistemului şi trebuie să recunosc şi binele care era înainte şi binele care încă se poate face… acum sper ca prin venirea d-nei Doiniţa Nicolae să se schimbe ceva, să se schimbe în bine, să se schimbe în beneficiul şi în drepturile copiilor… în modul de a privi acest sistem şi a da valori în societate. Este timpul! Să mă ierte Dumnezeu dar în ultimul timp, au terminat facultatea câţiva, dar au terminat pentru că aş au fost preluaţi de la cei dinainte… acum, poate că au mai terminat vreo 2 facultatea, dar insuficient.

Liliana Manea: Sincer câţi dintre asistenţii sociali sau educatori, tacit sau în mod expres or să fie de acord cu noi?

Sincer,  în sistemul de asistenţă socială se mănâncă o pâine albă, bună rău de tot pentru unii… nu există nici un interes să se spună că inclusiv alimentele sunt de proastă calitate, copiii nu beneficiază de tot ceea ce ar trebui cu toate că pe hârtii există.

Danuţ Grigoruţă: Din ce-am vorbit cu ei după ce le-am prezentat articolul d-voastră, toţi au fost consternaţi şi într-adevăr au aprobat articolul, dar… întrebarea lor era: De unde ştie?…  asta e o chestie pe care nu am înţeles-o niciodată, de ce să te intereseze de unde ştie, în loc să te întrebi dacă este adevărat sau nu… dacă cineva a avut curaj să spună unor lucruri pe nume, chiar dacă nu eşti alături de el, aprobă-l în sinea ta, dar nu te întreba de unde ştie, cum a făcut să afle…dacă e corect laudă-l, dacă nu e corect apostrofează-l.

Apropo, de şcolile speciale… au fost cazuri când au venit la noi cei care nu aveau ce căuta în acest centru pentru că erau cu probleme şi i-a stricat şi pe ceilalţi… Ştiţi cum văd eu problema în momentul acesta? Copiii sunt ai noştri, noi ne chinuim cu ei, direcţia va trebui să managerieze tot ce înseamnă parte de educaţie, iar Consiliul judeţean tot ceea ce înseamnă proiecte.

Sincer,  în direcţie se mănâncă o pâine albă, bună rău de tot pentru unii… nu există nici un interes să se spună că inclusiv alimentele sunt de proastă caliatate, copiii nu beneficiază de tot ceea ce ar trebui cu toate că pe hârtii există. Buba cea mare, puroiul este aici la noi…

Noi, ne chinuim cu greul şi mai mult cei de la handicap sever, unde sunt nişte femei extraordinare care muncesc foarte mult şi se chinuie cu beneficiarii, adică copiii, lucru pe care alţii nu l-ar face… nu li se dă spor de muncă mai mare… Ar trebui menţionaţi si cei care lucrează cu copiii de  la Perişoru… şi asistenţii maternali profesionişti… şi cei de la căminul de bătrâni Ciocăneşti … toţi cei care au sporuri foarte mici în raport cu răspunderile şi sarcinile de serviciu.

Vorbesc prin prisma copilului din sistem care am fost, al omului care lucrează în sistem,  a celui care a trecut prin toate fazele… şi ştie „cu ce se mănâncă” sistemul, dacă îmi permiteţi să mă exprim aşa…

Tot ce vorbesc, vorbesc prin prisma copilului din sistem care am fost, al omului care lucrează în sistem,  a celui care a trecut prin toate fazele… şi ştie „cu ce se mănâncă” sistemul, dacă îmi permiteţi să mă exprim aşa…şi la care niciodată nu poate veni cineva care este de 1 an sau de câţiva ani în sistem să îmi spună că nu ştiu ce spun… eu ştiu!… ştiu şi când aveam 3 ani şi cineva îmi dădea să mănânc şi mă întâlnesc cu ea pe stradă şi este mândră când mă vede cu 2 copii şi realizat… ştiu şi să-i mulţumesc femeii de serviciu că la vremea respectivă a ştiut să aibă grijă de mine… ştiu şi să-i mulţumesc şi educatorului care acum are o vârstă înaintată că a avut grijă de mine şi m-a educat… atunci nu erau atât de multe hârtii ca acum şi educatorii aveau timp să aibă grijă de noi, era altă seriozitate, altă chemare spre copii, altă mentalitate.

Liliana Manea: Ştiu, acelaşi lucru mi l-a spus o doamnă de la Sf. Maria…nu ai ce să cauţi în meseria asta dacă nu iubeşti copiii!…

Toate lucrurile rele şi urâte se răsfrâng asupra copiilor

Danuţ Grigoruţă: Din păcate în ziua de azi au rămas, sunt puţini cei care au înt-adevar această mentalitate… din păcate, toate lucrurile rele şi urâte se răsfrâng asupra copiilor şi este în detrimentul beneficiarilor finali, ai copiilor în cazul de faţă. Noi trebuie să ne raportăm mereu la copiii… ei există şi noi existăm… Vă dau un exemplu: aveam 7 ani şi eram într-un centru la Făurei şi o doamnă care probabil avea supărările ei de acasă, a spus către noi cuvinte urâte…dar, o altă doamnă a tras-o de mână şi i-a spus: taci din gură, că dacă nu erau aştia noi eram acasă şi poate nu aveam ce mânca… Asta mi-a rămas în cap de la 7 ani… şi acum, la fel spun tuturor, nu le faceţi viaţa grea copiilor că nu e bine, faptul că ei există este suficient pentru noi ca să fim buni.

Liliana Manea:Dar, am auzit că acolo în centru ar fi anumite doamne care le vorbesc urât copiilor, sau anumitor copii. Este adevărat?

Danuţ Grigoruţă: Vorbesc urât… dar, mai sunt şi situaţii când e vorba despre copii care sunt bolnavi şi atunci se impune să fii puţin mai ferm, să ai o atitudine mai rece…dar nu estesuficient pentru a justifica că îl dai la dracu sau îl înjuri să îl jigneşti…

Liliana Manea: Eu nu spun că în educaţie nu trebuie să existe şi măsuri coercitive, nu se poate educaţie fără coerciţie… înţeleg şi ştiu ce înseamnă să educi un adolescent, un copil aflat la pubertate… dar, copila aia care spunem că „nu s-a înţeles la preţ”, din păcatea început să perceapă că viaţa reală este asta unde ea negociază preţul… şi asta, pentru că nimeni  nu i-a arătat că există şi o altfel de viaţă…

Danuţ Grigoruţă:Da, pentru că până la momentul când ea a ajuns să facă asta a avut numai exemple negative în jurul ei, care nu au fost combătute şi demontate niciodată… ăsta este adevărul…din păcate.

Sunt oameni în sistem care, deşi lucrează în condiţii grele, continuă să-şi facă meseria cu dăruire şi cu dragoste. Împreună, sper ca vom putea să colaborăm şi să îmbunătăţim condiţiile de trai ale copiilor din sistemul de asistenţă socială precum şi al angajaţilor care lucreaza pe salarii mizere ….

Va urma

Liliana Manea

CITEŞTE ŞI:

[button link=”https://www.argumentpress.ro/calarasi-atentie-pedofili-sub-acoperire-umbla-nestingheriti-printre-copiii-nostri/” bg_color=”#d620d6″]Călăraşi, Atenţie!!! Pedofili „sub acoperire” umblă nestingheriţi printre copiii noştri…[/button]

[button link=”https://www.argumentpress.ro/pozitiile-oficialilor-in-cazul-sera-realitati-pe-care-toata-lumea-le-cunoaste-dar-pe-care-nimeni-nu-le-recunoaste/” bg_color=”#d91cd9″ window=”yes”]Poziţiile oficialilor în cazul SERA: Realităţi pe care toată lumea le cunoaşte, dar pe care nimeni nu le recunoaşte…[/button]

[button link=”https://www.argumentpress.ro/sute-de-copii-din-judetul-calarasi-sunt-batuti-neglijati-exploatati-prin-munca-sau-pentru-comiterea-de-infractiuni-abuzati-fizic-emotional-ori-sexual/” bg_color=”#d624d6″ window=”yes”]Sute de copii din judeţul Călăraşi sunt bătuți, neglijaţi, exploataţi prin muncă sau pentru comiterea de infracțiuni, abuzaţi fizic, emoţional ori sexual.[/button]

[button link=”https://www.argumentpress.ro/dreptul-la-replica-pentru-niste-ziaristi-prosti-si-nedocumentati-s-n-punct-de-vedere-al-d-g-s-p-c-calarasi-privitor-la-articolul-publicat-de-dl-nelu-balasa-numarul-din-data-de-15-04-2/” bg_color=”#d428d4″ window=”yes”]Dreptul la replică pentru nişte ziarişti proşti şi nedocumentaţi (s.n): PUNCT DE VEDERE al D.G.A.S.P.C. Călărași privitor la articolul publicat de Dl. Nelu Bălașa în numărul din data de 15.04.2014 al ziarului “Argument”[/button]

1 Comment

    Leave a Comment

    You must be logged in to post a comment.

    You cannot copy content of this page