Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Editoriale — September 21, 2018 at 13:45

Daniel Drăgulin trimite în derizoriu, la fel ca și predecesorii săi, titlul de cetățean de onoare al municipiului Călărași

by

cetățean de onoare ar trebui să fie un titlu onorific acordat de autoritățile unei localități unei persoane a cărei activitate sau existență este legată în mod deosebit de viața localității sau pentru talentul și serviciile deosebite aduse de aceasta localității.

personalități din domeniul culturii, artei, științei, învățământului sau sănătății, dar și unor sportivi și oameni de afaceri care au valoare, competență, moralitate recunoscute de către comunitatea locală, au avut o contribuție deosebită la dezvoltarea și la creșterea prestigiului localității sau al țării pe plan național și internațional, persoane care, prin acțiunile lor, au contribuit la preîntâmpinarea producerii de evenimente deosebit de grave, în cazuri de calamitate naturală sau situații de urgență sau care au contribuit la salvarea de vieți omenești,etc.

De-a lungul timpului acest titlu a fost dus în derizoriu de numărul și lipsa criteriilor de  valoare recunoscute de comunitate. A devenit apanajul propagandistic al primarului. Hotărăște după bunul plac și apoi cu mijloacele și năravurile propagandiste ale activistului UTC și PCR, mână turma de oi din consiliul municipal să dea formă democratică sub denumirea de hotărâre a consiliului local.

 Un singur exemplu dau:

Marius Căprilă un român din diaspora care a donat mijloace medicale  în valoare de 60.000 de euro Spitalului Județean de  Urgență Călărași, i s-a conferit titlul de cetățean de onoare.

Tot respectul și considerația. Ar trebui să existe sute de asemenea exemple. Și  acești oameni dau conținut comunității. Românii din diaspora care contribuie la binele comunității călărășene trebuie apreciați. Sunt unul  dintre cei care am organizat împreună cu Repatriot evenimente speciale pentru românii din Diaspora.

 În același timp însă există sute de oameni de afaceri din Călărași care au o contribuție mult mai importantă prin aportul care-l aduc la viața comunității prin produsele și serviciile care le oferă, prin locurile de muncă create prin  taxele si impozitele pe care le plătesc și care sunt folosite de o administrație care se comportă arogant și nerecunoscător față de ei.

Numai un exemplu dau: Florin Brișan om de afaceri care care a creat 50 de locuri de muncă, oferă produse și servicii de mulți ani de zile apreciate de comunitate și care contribuie prin firmele sale cu aproape un milion de euro la bugetul  de stat , care  a contribuit la finanțarea clubului de fotbal  și la  calificarea în premieră în prima liga fotbalistică a clubului de fotbal Dunărea Călărași.

Nu ar merita titlul de cetățean de onoare?

Ce vreau să spun? Nu eu stabilesc dacă cei doi sunt valoroși ,merituoși. Vreau să spun că titlul de cetățean de onoare ar trebui conferit având în vedere valoarea recunoscută social,meritul așa cum am arătat la început,că trebuie să aibă la bază criterii clare,solide și transparente,că oamenii trebuie să fie personalități cu un background  recunoscut de comunitate,contribuția la bunul mers al comunității să fie consistentă și excepțională.

Poate cei doi Domni pe care i-am pus într-o ușoară antiteză chiar merită amândoi. După părerea mea Florin Brișan are o contribuție mult mai importantă la dezvoltarea comunității călărășene. Și totuși el este cetățean de onoare al comunei Vîlcelele!!!??? Ce inversiune valorică și de apreciere!

Și încă ceva este o blasfemie să pui valoarea la vot. Și mai ales cine votează? Niște anonimi care profită de pe urma bugetului local.

Dacă am lua să analizăm titlurile conferite până acum, am constata că sunt multe persoane care nu se încadrează nici în criteriile valorice, nici în cele ale contribuției la progresul comunității, nici merituoase. Este o inflație de cetățeni de onoare la primăria Călărași pe care nu-i cunoaște nimeni și care nu au adus nici o contribuție nici măcar la dezvoltarea lor personală darămite la dezvoltarea comunității. Această inflație duce în derizoriu valoarea și meritul.Chiar și pentru cei care merită titlul este o jignire să fie pe aceiași listă cu cei puși politic sau de conjunctură.

Care sunt reperele valorice, care sunt unitățile de măsură asta pentru o dreaptă recunoaștere a meritelor. Valorile și meritele nu se supun la vot.

Meritul și valoarea sunt chestiuni legate de  muncă, talent, învățătură, creație, inovație sunt chestiuni excepționale care nu trebuie atribuite arbitrar și otova…

Sunt factori de progres, educație și civilizație, modele de conduită într-comunitate care le prețuiesc…

O propunere de dezbatere…

Nelu Bălașa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.