Evenimente, Ultimile Știri — iunie 30, 2013 at 07:45

Daniel Drăgulin și Ivan Patzaichin au făcut echipă de Ziua Internatională a Dunării, la Călărași

by

IMG_8501La 29 iunie 1994, la Sofia (Bulgaria) s-a semnat  Convenția privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea. In fiecare an, pe 29 iunie, la propunerea țărilor dunarene și sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protectia Fluviului Dunărea (ICPDR), este sărbătorită Ziua Internatională a Dunării.

Scopul acestei sărbători este de a implica cetățenii țărilor dunărene în multiple activități independente sau comune, desfășurate pe plan local, național și regional. Ziua Dunării atrage atenția asupra importanței, pentru sănătatea oamenilor și a mediului, a cooperării internaționale în misiunea de păstrare a apelor curate, și de asigurare a unei mai bune protecții. Ziua Dunării consolidează relațiile dintre oameni, subliniind că, in ciuda varietății culturale și a istoriei, de multe ori zbuciumate și însângerate, avem o responsabilitate și dorința comună de a ne proteja resursele prețioase.

IMG_8522

Sărbătoarea de anul acesta de la Călărași a beneficiat de auspicii privilegiate și de o atenție specială din partea primăriei a Primarului Daniel Drăgulin și Viceprimarilor Virgil Dumbravă și Marius Dulce ca și oportunitatea finanțării printr-un proiect finanțat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Autoritate de Management pentru Programul Operational de Pescuit 2007-2013,in cadrul Masurii  2.1.2 – Conservarea, valorificarea si promovarea patrimoniului cultural si natural, prin sustinerea activitatilor economice alternative, pentru cresterea atractivitatii zonei  și colaborării cu Asociaţia “Ivan Patzaichin – Mila 23”. Au participat oaspeți din Ungaria și Bulgaria.

IMG_8526

Asociaţia “Ivan Patzaichin – Mila 23” și Primăria Municipiului Călărași au organizat  o întâlnire cu Ivan Patzaichin, în cadrul campaniei Descoperă Rowmania, organizată la Călărași, cu ocazia Zilei Dunării – Ziua Peștelui Dunărean, sâmbătă 29 iunie, în Parcul Central – zona Debarcader.

Descoperă Rowmania – România naturală văzută din barcă reprezintă o serie de evenimente (mini festivaluri pe apă) organizate în orașele străbătute de râuri sau cu deschidere la lacuri, și este o campanie națională de promovare a patrimoniului local, și urmărește descoperirea României naturale, prin promovarea mișcării în aer liber.

În cadrul proiectului Descoperă Rowmania canotca este o „invenţie” a Asociaţiei „Ivan Patzaichin – Mila 23” şi foloseşte drept vehicul de competiţie şi a fost pusă la dispoziţia echipelor participante special pentru acest scop. Construită din dorința de a promova mesteșugul românesc, canotca este denumita aşa după lotca de la care preia materialul, şi după canoe de la care preia liniile dinamice. Este un produs integral “made in Romania”, cu un design unicat, făcută din lemn, preluând meşteşugul marangozilor din Delta Dunării.

Obiectivul este ca oamenii să se reapropie de natură și să se reconecteze la aceasta, având ca instrument canotca, ca activitate – vâslitul, ca main drive – competiția și ca inspirație – mișcarea Rowmania și inițiatorul acesteia, Ivan Patzaichin.

Evenimentul constă în demonstrații de vâslit și un concurs de vâslit viteză în canotci de 10+1 locuri.

La concurs au  luat startul echipe formate din reprezentanți ai instituțiilor din Călărași și ale localităților invitate, ai companiilor private locale, liceeni, amatori ai sportului cu vâsle, echipa Rowmania condusă de Ivan Patzaichin, publicul larg etc. Fiecare echipaj a fost format din 11 concurenți, indiferent de vârstă, constituţie sportivă şi experienţă.

La concursul  de vâslit Daniel Drăgulin a făcut echipă cu  Ivan Patzaichin, deputatul Daniel Florea, Virgil Dumbravă ,Marius Dulce și  angajați din primărie.

ziua peste

Sărbătoarea  a început cu concursul de pescuit, apoi a urmat concursul de vâsle.

Pe aleile parcului s-au desfăşurat activităţi de prezentare a unor instituţii şi ONG-uri care şi-au prezentat  proiectele implementate la Călăraşi, o  expoziție de fotografii cu peisaje danubiene și o expoziție cu produse şi echipamente destinate pescuitului.

IMG_8540

Sărbătoarea Dunării a găzduit și un concurs de preparare pește la care au participat bucătari de la restaurant din Călărași. A câștigat restaurantul  “Casa din Vis”.

Atmosfera a fost întreținută pe toată durata manifestării de un program artistic pe o scenă special amenajată.

Nelu Bălașa

[wzslider autoplay=”true” transition=”‘slide'”]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page