Cultură şi Educaţie, Educaţie — ianuarie 21, 2014 at 17:13

“Dacă minți, atunci vei fi călcat de mașină” (În manualul de religie clasa 1)

by

Fragment dintr-un manual de religie: Dacă minți, atunci vei fi călcat de mașina. Învățătura: “Bine faci, bine găsești. Rău faci, rău găsești”.

fragment-dintr-manual-religie

Această lecție se găsește într-un manual de Religie pentru copiii de clasa I, care încă se află pe băncile școlare, deși Ministerul Educației l-a scos de pe lista manualelor aprobate. Reprezentanții Ministerului Educației au declarat că “în cazul în care se întâmplă situații de genul acesta, responsabilă este conducerea școlii pentru utilizarea unui manual care nu se află pe lista manualelor aprobate de Minister, respectarea acestei liste fiind obligatorie”.

Manualul de Religie de la Editura Sf. Mina, clasa I, le exemplifică elevilor ce pățești dacă minți sau dacă faci rău.

Coperta Religie, Sf. Mina, cls. I

Coperta Religie, Sf. Mina, cls. I

“Dintre manualele incriminate până acum, unul singur a fost scos de pe lista manualelor aprobate de către Minister în anul scolar 2012-2013, dar el se află în continuare în uz, un exemplu fiind chiar școala din București la care învață fata mea”, a susținut Toma Pătrașcu. “Faptul că Ministerul Educației a scos acest manual de pe lista celor aprobate nu a rezolvat problema. Au scos doar un manual din multe altele incriminate și, în practică, el e folosit fără probleme în școli“, a declarat vicepreședintele ASUR, Toma Pătrașcu.

“Cu toate că am sesizat această situație conducerii școlii, răspunsul primit în urma consultării a fost: ne pare rău, Ministerul nu are fonduri  să cumpere alte manuale, așa că iî folosim în continuare pe acesta. Este un manual pentru clasa I“, a afirmat Toma Patrascu.

Reprezentanții Ministerului Educației Naționale (MEN) au declarat  că “în învățământul obligatoriu trebuie să se predea numai după manualele aflate în catalogul manualelor școlare aprobate de către MEN”. “În cazul în care se întâmplă situaîii de genul acesta, responsabilă este conducerea școlii pentru utilizarea unui manual care nu se află pe lista manualelor aprobate de Minister, respectarea acestei liste fiind obligatorie“, au precizat reprezentantii Ministerului.

În ceea ce privește analizarea cazului de față, aceasta se poate realiza de către Inspectoratul Școlar, în urma unei sesizări. “Dacă există această sesizare și se constată o abatere, sancțiunile sunt stabilite de către Inspectorat și de către Consiliul de Administrație, unde cazul respectiv trebuie analizat“, susține MEN.

Contrapagina Manual de Religie- Mina, cls I

Contrapagina Manual de Religie- Mina, cls I

Vicepresedintele Asociației Secular-Umaniste din Romania a afirmat că în afara acestui manual care oficial a fost scos de pe lista manualelor aprobate de MEN, “toate celelalte la care Asociația a făcut referire în comunicatele publicate anii trecuți sunt în continuare aprobate de către Minister. Se pot vedea în catalogul manualelor aprobate școlare valabile pentru acest an școlar și ele nu au fost incriminate doar de asociația noastră, ci încă din 2007 prin raportul Ligii Pro Europa”.

Potrivit lui Pătrașcu, încă se predă la clase, la Religie, după manuale care au exerciții în care copiii trebuie să răspundă unor întrebări precum:
“Ce porunca încalcă un creștin care:
a) poartă la gât alte semne decât sfânta cruce?
(…)
c) face glume despre Dumnezeu, Biserică și cele sfinte?
d) în zilele de sărbătoare sau duminica – Ziua Domnului – se distrează sau merg în alte locuri, în afară de biserică, negăndindu-se deloc la Dumnezeu?”

Vezi mai jos imagini din fișele de lucru din care copiii învață Religie la Clasa Pregatitoare, potrivit ASUR: “Aproape nu există pagina în care să nu existe copil în poziție de supunere”, a precizat Pătrașcu.

preotul-sfinteste-masina

importanta-semnului-sfintei-cruci

preotul-viata-mea

rugaciune-clasa

Sursa: inforor.com

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page