Politica, Politica naţională — mai 29, 2014 at 13:34

Cutremur în PNL la câteva ore după ce Antonescu a anunţat o decizie istorică. Preşedintele CJ Cluj, urmărit penal pentru luare de mită. A cerut şpagă 15% din contracte

by

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu (PNL), este urmărit penal de DNA pentru cinci infracţiuni de luare de mită, una de fals în înscrisuri şi complicitate la spălare de bani. Uioreanu este acuzat de DNA că a cerut de la un om de afaceri aproape 700.000 lei. În schimbul banilor, Uioreanu şi alţi complici au trucat licitaţii publice şi au alocat fonduri publice discreţionar. Potrivit DNA, Uioreau a încasat 174 mii lei şpagă. În dosarul lui Uioreanu este cercetat şi omul de afaceri Ioan Bene, cel a cărui companie a primit contracte importante în judeţul Cluj.

uioreanuDNA a anunţat că Horea Uioreanu este urmărit penal pentru luare de mită. DNA susţine că şeful CJ Cluj a luat mită pentru a favoriza compania unui om de afaceri în cadrul licitaţiilor publice şi pentru a solicita cu prioritate bani pentru primariile cu care firma omului de afaceri avea contrate.

DNA a efectuat percheziţii la sediul CJ Cluj şi Horea Uioreanu a fost dus la DNA unde a fost interogat.

Citeşte mai jos acuzaţiile DNA:

►„ În cauză, există indicii concrete privind săvârşirea de către suspectul Uioreanu Horea Dorin, preşedinte al CJ Cluj,  de către inculparul Pogăcean Vasile, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL, precum şi de către alte persoane,  a unor fapte de corupţie, în contextul alocării unor resurse bugetare de la bugetul Consiliului judeţean Cluj pentru plata unor contracte finanţate de instituţia judeţeană, respectiv pentru încheierea de noi contracte sau acte adiţionale la acestea, pentru organizarea de licitaţii trucate, scopul urmărit fiind de a obţine foloase materiale necuvenite.

►Din probele de la dosar rezultă că, în perioada aprilie 2013-mai 2014, suspectul Uioreanu Horea Dorin a pretins de la inculpatul Pogăcean Vasile remiterea, cu titlu de mită, a unei sume totale de 693.224 lei, constând într-un procent de 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate în derulare de către firma Sinai Comimpex SRL aparţinând omului de afaceri, suma fiind pretinsă tocmai pentru ca, în calitatea sa de conducător la instituţiei judeţene să aloce sumele vizate de omul de afaceri.

►După ce a primit, în avans, o primă tranşă în cuantum de 40.000 lei,  Uioreanu Horea Dorin,  în lunile mai şi octombrie 2013, în calitate de preşedinte al Consiliului judeţean Cluj, a propus Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice,  alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor anumite comune (Fizeşul Gherlii, Câţcău, Iclod, Bonţida) pentru  lucrări pe care primăriile respective le aveau în derulare cu SC Sinai Comimpex SRL, în detrimentul altor comune.

►Aşadar, pentru anul 2013, urmare a demersurilor efectuate asupra preşedintelui CJ Cluj, prin mecanismul de alocare bugetară reglementat prin OUG 28/2013, SC Sinai Comimpex a beneficiat de suma totală de 3.174.000 lei.

►Pentru anul 2014, potrivit celor convenite între preşedintele CJ Cluj Uioreanu Horea Dorin şi omul de afaceri Pogăcean Vasile, pentru lucrări realizate de SC Sinai în comunele Bonţida şi Fizeşul Gherlii au mai fost alocate, în mod preferenţial, fonduri de la bugetul Consiliului Judeţean Cluj în cuantum total de  1.447.497  lei.”

Aferent tuturor acestor alocări bugetare, în perioada aprilie 2013-mai 2014, omul de afaceri Pogăcean Vasile a remis cu titlu de mită lui Uioreanu Horea Dorin suma totală de 174.500 lei.

Celor două persoane, Pogăcean Vasile şi Uioreanu Horea Dorin, li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală de suspect şi acuzaţiile conform prevederilor art. 307 Cod de procedură penală iar, ulterior, cea de inculpat în cazul primului menţionat,  în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”

Sursa: gandul.info

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page