Politica — decembrie 17, 2016 at 23:53

Curtea Constituțională spaniolă suspenda referendumul pentru independența catalană

by

cataloniaCurtea Constituțională spaniolă a suspendat acum doua zile rezoluția adoptată de parlamentul regional din Catalonia, referitoare la organizarea unui referendum asupra independenței acestei provincii, în septembrie 2017.

Înalta Curte răspunde astfel cererii guvernului lui Mariano Rajoy pentru a paraliza orice pas al autorităților catalane împotriva unității statului spaniol. Astfel, Președintelui Parlamentului regional, Carme Forcadell se poate trezi chiar în fata unor implicații penale în cazul în care ignoră acest mandat.

Aceeași Curte Constituțională semnalase și mai devreme, în 2014, referindu-se la Catalonia ca, în temeiul actualei constituții “o regiune nu poate apela în mod unilateral la un referendum cu privire la autodeterminare, deoarece Constituția se întemeiază pe unitatea indisolubilă a națiunii spaniole”.

Cabinetul Rajoy, care și-a început cel de-al doilea mandat luna trecută, este în favoarea dialogului cu Catalonia privind o mai mare auto-guvernare, dar respinge categoric organizarea unui referendum legat de ruperea acestei provincii de Spania.

Ciprian Dorel POP

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page