Dezvoltare personală, Lifestyle — iunie 1, 2013 at 10:38

Cum te prezinti conteaza la fel de mult ca si ceea ce poti face

by

cum te prezintiExista aceasta idee populara care spune ca, daca esti un profesionist competent, vei avea succes in cariera.

Din experienta mea de psiholog in cariera, este o idee foarte imprecisa.

Pentru ca, desi competenta ta profesionala cu siguranta conteaza foarte mult, nu este nici de departe singurul factor care face diferenta. Intr-o lume ideala, orice manager, client sau coleg ar putea vedea rapid, obiectiv si clar competentele tale si ar fi perfect constient de ceea ce poti.

Insa nu traim in aceasta lume ideala. Traim intr-o lume in care oamenii au interactiuni diverse si complexe la locul de munca, in care exista proceduri si birocratie, in care purtam masti cu obstinatie si in care mai toata lumea e prea ocupata ca sa-i cunoasca pe altii in profunzime.

Intr-un astfel de mediu, calitatile tale deseori nu devin evidente de la sine. De pilda, nu de putine ori mi s-a intamplat sa stau de vorba cu o persoana care era foarte buna in ceea ce face, dar managerul sau direct habar n-avea de asta, desi ii era manager de cativa ani.

Managerul era foarte ocupat, superviza o echipa mare, discutiile lor erau rare si de suprafata, astfel incat nu isi dadea seama de cat de important era rolul acestui angajat in echipa. Asadar, cand aparea posibilitatea unei promovari, o alta persoana din departament o primea, mai slab pregatita, pentru ca managerul sau era macar constient de ce poate aceasta persoana. In mintea sa, acea persoana era cea mai buna alegere.

De aceea, pentru a avea succes in cariera, nu este suficient sa fii capabil. Conteaza mult si ca acest mesaj privind capacitatea ta sa ajunga la altii, iar aici joaca un rol important felul cum te prezinti. Din perspectiva mea, un rol la fel de important precum competenta ta profesionala.

Spus altfel, este important sa interactionezi cu persoanele relevante din cariera ta intr-un mod care transmite convingator si rapid calitatile tale. Sau, felul cum te prezinti.

Cand vorbesc despre felul cum te prezinti, ma refer la 3 lucruri:

• Haine: felul cum te imbraci si mesajul pe care il transmite;
• Ingrijire personala: cum ai grija de aspectul tau dincolo de haine;
• Promovare personala: capacitatea de a transmite verbal si comportamental calitatile tale.

Cele mai realizate persoane pe plan profesional pe care le cunosc (multe din Romania dar si multe din afara) au aceasta combinatie magica de capacitate profesionala si abilitati de prezentare personala.

Unele din ele nu sunt neaparat foarte bune in ceea ce fac, doar bune. Insa ambalajul scoate asta in evidenta foarte clar, motiv pentru care au mai multe oportunitati in cariera decat colegii a caror prezentare lasa de dorit.

Faptul ca stiu sa se prezinte ii ajuta pe acesti oameni sa isi construiasca o imagine pozitiva in fata sefului, clientilor, colegilor s.a.m.d. Iar la final de zi, acestia iau deciziile pe baza de imagine subiectiva, pentru ca la aceasta au acces direct, nu la realitatea obiectiva.

Asadar, vrei nu vrei, daca o cariera de succes este importanta pentru tine, ai nevoie sa te prezinti bine.

MARIANA IONESCU

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page