Dezvoltare durabilă, Tehnologii — octombrie 27, 2017 at 00:59

Cum se pot internaționaliza afacerile românești în Emiratele Arabe Unite, în cel mai mare oraș smart city din lume?

by

Investvine-2015-Dubai-Smart-City

UAE – Emiratele Arabe Unite – sunt o țară cu o abordare deosebită a afacerilor și comerțului internațional.

Inovarea, competitivitatea și performanța sunt cuvintele cheie pentru afacerile de success în Dubai”, declară Andreea Paul, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Relații Economice Internaționale – ASE, fondatoarea și președintele think-tank-ului INACO.

“Legislația din UAE permite crearea de noi firme de către cetățenii străini în condiții stricte: pentru ca să deții o afacere este obligatoriu să ai un partener local care trebuie să dețină minimum 51% din companie. Apoi, în funcție de structura de firmă aleasă (SRL, SA, etc) trebuie depus și capitalul care reprezintă o sumă semnificativă, la nivelul zecilor de mii de dolari. Pentru a putea deține firma în proportie de 100%, un investitor străin poate să își stabilească afacerea în așa numitele Free Zones – zonele economice de liber schimb – unde investitorul nu plătește taxe, primește teren în concesiune pe 49 de ani și diferite alte facilități în funcție de zona de liber schimb aleasă. Dacă investitorul nu are suficient capital de invesții, administrația zonei economice de liber schimb poate construi clădirea iar investitorul plătește chiria negociată pe o anumită perioadă de timp”, declară Alexandrina Maria Păuceanu, profesor în antreprenoriat, management și dezvoltare sustenabilă la Higher Colleges of Technology, în EAU, și membră a think-tank-ului INACO – Inițiativa pentru Competitivitate.

Profesoara româncă din EAU dă ca exemplu Jebel Ali Free Zone, fondată în 1985, unde “un investitor poate construi clădirea, o poate ipoteca la bancă sau o poate vinde dacă dorește. Investitorul deține clădirea 100%, dar nu și terenul concesionat. Costurile de stabilire a unei companii în Jebel Ali Free Zone se ridică la aproximativ 36.000 lei (echivalentul a 35.000 dirhami). Zona economică liberă este contruită în jurul portului Jebel Ali, ceea de facilitează distribuția si logistica necesară afacerilor. Portul este o placă turnantă între Africa, Asia și Orientul Mijlociu în care sunt promovate afacerile în producție, logistică și distribuție.”

Guvernul din Emirate pune foarte mare accent pe competitivitate și inovare – gândește creșterea din această perspectivă. “Se dorește ca Dubaiul să devină cel mai mare smart city din lume până în 2021. Acum câteva zile, în guvernul EAU a fost creat ministerul pentru inteligență artificială. Din aceste noi abordări derivă și foarte multe oportunități de afaceri pentru cei interesați. Ministerele organizează diferite competiții cu premii pentru a atrage proiecte cât mai inovatoare.

Inovarea, competitivitatea și performanța sunt cuvintele cheie pentru afacerile de success în Dubai”, declară Andreea Paul, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Relații Economice Internaționale – ASE, fondatoarea și președintele think-tank-ului INACO.

În funcție de domeniul de activitate al firmei care dorește să intre pe piața din EAU, se pot face diverse recomandări. Exportul produselor ar fi o variantă de început sigură pentru un investitor care dorește să testeze piața. Din punctul de vedere al costurilor, exportul pe piața din Emirate rămâne una dintre cele mai viabile soluții de pe piața internațională. În domeniul serviciilor și parteneriatelor, se merge foarte mult pe recomandarea profesională din partea persoanelor în care cumpărătorul local le cunoaște și în care are încredere. Provocarea cea mai mare rămâne găsirea unui importator local care să promoveze brandul produsului importat așa cum ar dori cel care vrea să intre pe piață.

“Pentru ghidarea celor doritori să facă business în Emirate, există o instituție care poate folosi drept exemplu și altor țări – Federal Competitiveness and Statisics Authority. Această Autoritate Federală pentru Competitivitate și Statistică este o instituție care înlesnește investitorilor intrarea în UAE, funcționând ca o interfață foarte ușor de accesat, care operează ca un Minister al Economiei, al Finanțelor, al Investițiilor, al Turismului etc. plus Institutul de Statistică. Toate la un loc, acționând simplificat, informativ și conectiv ca o poartă de intrare prietenoasă a oricărei companii interesate în desfășurarea de acțiuni economice în țară. Merită văzut cum această instituție își exercită funcțiunile pe site-ul www.fcsa.gov.ae/en-us“, semnalează Andreea Paul.

Rezultatele financiare ale majorității afacerilor făcute de cetățenii străini în Emiratele Arabe sunt îndeajuns de apetisante pentru ca oamenii de business români interesați să încerce să facă eforturi pentru internaționalizarea afacerii lor folosind ca interfață oportunitățile oferite de această țară.

curierulnational.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page