Lifestyle, Sănătate — octombrie 10, 2013 at 12:56

Cum sa te protejezi de o pandemie

by

pandemieViata traita in comunitati, spatiile inchise in care circulatia persoanelor este sporita, precum si transportul cu mijloace in comun favorizeaza transmiterea virusurilor si a bolilor infectioase.

Modurile principale de transmitere a virusurilor sunt: prin aer (de exemplu prin tuse si stranut), prin contact cu cineva infectat (de exemplu cand sarutam, mangaiem sau strangem de mana o persoana care detine un astfel de virus contagios), prin contact cu obiecte contaminate de catre o persoana bolnava, etc. De aceea, pentru a limita riscul de contaminare, respectul pentru igiena este o regula fundamentala.

Iata cateva reguli de baza ale igienei:
– spalarea mainilor;
– suflarea adecvata a nasului;
– curatarea periodica a obiectelor si suprafetelor cu care luam contact in mod frecvent;
– tratarea deseurilor;
– limitarea, pe cat posibil, a contactului fizic cu alte persoane;
– purtarea mastilor sanitare in situatii extreme
Respectarea acestor reguli este foarte importanta intr-o pandemie, dar si in cazurile de gripa sezoniera.

Cand este necesar sa va spalati pe maini?

Spalarea mainilor ocupa un rol important in igiena personala, mai ales in caz de pandemie, deoarece prin maini se raspandesc majoritatea bolilor infectioase. Puteti sa va spalati pe maini cu apa si sapun sau sa le dezinfectati cu alcool sanitar cat mai des posibil, in special in urmatoarele momente cheie:

– inainte si dupa prepararea hranei;
– inainte sa mancati;
– inainte sa va hraniti copiii;
– dupa ce va suflati nasul sau dupa ce tusiti, stranutati, scuipati;
– de fiecare data cand ajungeti acasa de pe drum;
– dupa folosirea transportului public;
– dupa ce ati vizitat un bolnav, mai ales daca ati avut contact cu echipamentul utilizat in spitale;
– inainte de a va pune sau scoate lentilele de contact.

In afara de aceste cazuri, spalatul mainilor este obligatoriu si atunci cand folositi toaleta, dupa ce schimbati scutece, ajutati un copil sau un batran sa foloseasca toaleta, dupa ce atingeti animalele sau deseurilor lor, dupa manipularea gunoiului si ori de cate ori va simtiti mainile murdare.

Cum sa va spalati pe maini?

Spalarea mainilor nu se face niciodata doar cu apa, deoarece apa nu este suficienta pentru a ucide germenii virusurilor. La modul ideal, spalarea mainilor presupune combinarea sapunului cu apa, frecarea degetelor si a podului palmei, clatirea si uscarea mainilor. Este recomandat sa va spalati mainile cu apa calda, sa folositi sapun lichid si sa va frecati mainile bine pana se produce  spuma. Nu uitati sa frecati si partea din spate a mainilor, zona dintre degete, de sub unghii si de la incheieturi. Uscati-va mainile cu un prosop curat de unica folosinta. La final inchideti robinetul folosindu-va de un prosop sau cu un servetel de hartie, fara a-l mai atinge direct. Iata alte cateva solutii pentru o igiena corecta a mainilor:

– folositi sapun lichid (sapunul solid nu este la fel de eficient ca si cel lichid, deoarece pastreaza virusii) sau o solutie de spalare fara clatire (aceste solutii hidro-alcoolice sunt vandute in farmacii sau supermarket-uri si sunt foarte eficiente);
– pastrati-va unghiile curate si scurte si folositi periuta de unghii regulat, deoarece este o zona favorabila strangerii si dezvoltariii virusurilor;
– pastrati-va pielea sanatoasa; pielea deteriorata de pe maini poate fi un mediu propice dezvoltarii virusurilor; indicat este sa utilizati o crema hidratanta, pentru a mentine pielea sanatoasa;
– curatati-va mainile chiar daca nu sunteti acasa; daca nu aveti la dispozitie sapun, puteti folosi solutii hidro-alcoolice sau servetele de unica folosinta; pentru uscare, daca este cazul, utilizati prosoape de unica folosinta, astfel incat sa nu intrati in contact cu virusii lasati de alte persoane pe un prosop de carpa;
– la locul de munca, nu uitati sa va spalati pe maini inainte de masa, in timpul pauzelor si la sfarsitul programului de lucru.

Este mai bine sa va spalati pe maini sau sa purtati manusi?

Cei care lucreaza in domeniul sanatatii stiu cum sa foloseasca manusile pentru a se proteja de virusuri si pentru a nu favoriza raspandirea lor. Fara un instructaj cu privire la utilizarea manusilor riscati sa raspanditi virusurile pe obiectele din jurul vostru, deci mai bine nu le folositi. Indicat este sa va spalati pe maini cu regularitate (inainte si dupa ce ati fost in contact cu diversi bolnavi, dupa manipularea obiectelor cu potential de contaminare, etc).

Suflatul nasului, stranutul, tusea si scuipatul pot favoriza raspandirea bolilor. Iata ce puteti face pentru a impiedica contaminarea persoanelor din jur:

– acoperiti-va gura cu o batista de unica folosinta atunci cand tusiti;
– acoperiti-va nasul si gura cu o batista de unica folosinta atunci cand suflati nasul;
– scuipati intr-o batista;
– spalati-va mainile dupa ce tusiti, stranutati sau scuipati intr-o batista.

Dupa utilizarea acestor batiste de unica folosinta, ele trebuie aruncate intr-un cos de gunoi, cu sac dublu si cu capac.

Curatarea obiectelor

Toate obiectele si suprafetele din jurul nostru pot fi atinse de bacterii. Curatarea lor este necesara pentru a lupta impotriva raspandirii lor si contaminarii persoanelor care intra in contact cu ele. Daca cineva este bolnav la domiciliu, atunci obiectele folosite de catre pacient trebuie sa parcurga o curatare riguroasa si regulata (cel putin o data pe zi): hainele pacientului trebuie splate la mana sau in masina de spalat, insa nu impreuna cu hainele altei persoane, la o temperatura mai mare de 60°C; vesela folosita de pacient trebuiue si ea curatata in apa calda si cu sapun special; fiecare membru al familiei trebuie sa aiba propriile prosoape si periute de dinti; suprafetele de contact (clanta usii, mobilier, vas WC, receptorul telefonului, etc.) trebuie sa fie spalate cu apa calda si sapun sau detergenti de uz casnic.

Tratarea deseurilor si gunoaielor

Toate deseurile de la un pacient cu gripa (masti, batiste, prosoape de hartie, etc) sunt contagioase si trebuie sa fie eliminate cu cea mai mare grija. Aceste deseuri trebuie sa fie plasate intr-o punga de plastic si apoi intr-un cos, de preferat cu capac; sacul trebuie sa fie sigilat, fara a prinde aer. Este recomandat sa se dubleze sacul pentru un plus de siguranta in cazul in care s-ar rupe in timpul colectarii gunoiului. Dupa ce ati aruncat sacul spalarea mainilor este esentiala.

Evitarea contactului fizic

In cazul in care sesizati in preajma dumneavoastra o persoana care prezinta simptomele unei boli, se recomanda: evitarea oricarui contact direct cu acea persoana (fara sarutari, fara atingerea mainii sau a fetei acestuia); se va mentine, ori de cate ori este posibil, o distanta minima de protectie fata de persoana bolnava (cel putin 1 metru) sau, daca este posibil, ii veti sugera persoanei sa poarte o masca sanitara; este indicat ca persoana bolnava sa-si suspende activitatile de grup, cum ar fi practicarea unui sport.

Purtarea mastilor

Exista doua tipuri de masti impotriva contaminarii cu gripa:
– Masca chirurgicala: trebuie purtata de orice persoana cu gripa, fiind destinata prevenirii unei posibile contaminari. Orice persoana cu gripa trebuie sa evite contactul apropiat cu alte persoane si sa ramana izolata. Daca acest lucru nu este posibil, persoana cu gripa ar trebui sa poarte o masca chirurgicala in locurile publice (magazine, transport, etc.) sau sa evite sa lucreze in prezenta altora.
– Masca de protectie FFP2 este destinata profesionistilor din domeniul sanitar, al caror rol intr-o pandemie este capital si ar trebui sa mentina un contact constant cu oamenii bolnavi. Acesta masca este de unica folosinta si are menirea de a proteja purtatorul, astfel incat sa nu inhaleze agentii infectiosi transmisi pe calea aerului.

Sursa: informatiiprofesionale.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page