Lifestyle, Sănătate — aprilie 29, 2013 at 18:13

Cum să ne destresăm…

by

Cum sa ne destresam Ne confruntăm pretutindeni cu micile sau marile stresuri ale vieţii zilnice: acasă, la serviciu ori în relaţiile noastre personale. Cu timpul, trupul nostru ajunge să protesteze şi astfel ne apar: dureri de cap, urticarie, ticuri nervoase, tulburări digestive. Vă oferim câteva tehnici de respiraţie simple şi rapide care vă vor ajuta să trăiţi mai relaxat.

Numai 5 minute pentru a învinge tracul
Înaintea unui interviu, a unei întâlniri romantice, a unei conferinţe sau a unui discurs ţinut în faţa unui public numeros, puteţi folosi cu succes următorul procedeu.

Cum sa ne destresam 1Tehnica: Postura vizitiului adormit 

Exerciţiul: În poziţie şezând, aplecat în faţă, cu coatele sprijinite pe coapse, lăsaţi-vă mâinile să atârne între genunchi. În această postură, cu ochii închişi, trebuie să vă concentraţi intens la nivelul gâtului, exact în zona în care se produce deglutiţia. Inspiraţi apoi profund şi expiraţi cât mai complet, înghiţind în momentul în care nu mai există aer în plămâni. Repetaţi acest exerciţiu de mai multe ori.

Destul de repede, ne vom simţi gâtul – care este zona cea mai afectată de trac – decontractându-se încetul cu încetul. Odată ce am reuşit să ne destindem cât mai bine gâtul, tot corpul va începe să se relaxeze. Ne vom simţi mult mai capabili să ne confruntăm cu interlocutorul (examinator, patron etc.) care numai în aparenţă este responsabil pentru tracul nostru.

60 de secunde pentru a ne regenera
Este foarte bine să practicăm acest exerciţiu după o reuniune-maraton sau după o zi care a fost pentru noi extenuantă.

Tehnica: Palming 

Exerciţiul: Frecaţi-vă rapid şi energic mâinile una de cealaltă, astfel încât să simţiţi o stare pregnantă de căldură. Apoi acoperiţi-vă imediat ochii, care trebuie să fie închişi, cu plamele făcute căuş, fără a-i atinge. Mâinile se sprijină atunci cu partea inferioară de pomeţii obrajilor, iar degetele ating fruntea. Respirăm apoi uşor şi ne lăsăm în voia efectului sedativ al căldurii şi semiîntunericului care este creat la nivelul globilor oculari.

Datorită stresului, sângele tinde să se concentreze la nivelul inimii şi al creierului, amplificând cu atât mai mult stresul şi diminuând temperatura la nivelul pielii. Generând o sursă de căldură la periferia pielii, tehnica de palming are astfel un efect profund reechilibrant şi detensionant.

Cum sa ne destresam 24 minute pentru a vă elibera de angoase

Vă sugerăm să realizaţi următoarea tehnică de respiraţie, înainte de a merge la dentist sau la un control medical de care vă este foarte frică.

Tehnica: Respiraţia abdominală 

Exerciţiul: Constă în destinderea cât mai amplă a muşchilor abdominali, a căror contracţie amplifică cel mai adesea senzaţia de panică. Aşezaţi-vă de exemplu, un dicţionar pe abdomen (pentru a simţi cât mai bine ritmul respirator) şi apoi plasaţi o mână pe frunte. Progresiv, fără a forţa absolut deloc, acceleraţi ritmul respiraţiei. Toracele trebuie să rămână imobil, mişcându-se doar diafragma. faceţi o pauză şi după aceea repetaţi exerciţiul de 5 ori.

Datorită faptului că muşchii abdominali sunt acum relaxaţi, respiraţia devine astfel mai amplă şi mai profundă. Ca urmare, creşte concentraţia oxigenului în sânge şi scade nivelul dioxidului de carbon, care întreţine senzaţia de saţietate.

60 de secunde pentru a scăpa de nervozitate
Vă vom prezenta acum o altă tehnică de respiraţie care vă va permite să vă calmaţi în situaţii generatoare de panică, de mânie sau de surescitare nervoasă, care sunt create, de exemplu, de momentul în care vă blocaţi într-un ascensor, sau pe o şosea cu un trafic aglomerat.

Tehnica: Suflul conştientizat 

Exerciţiul: După o inspiraţie amplă şi profundă, expiraţi la fel de profund, emiţând cu voce tare un strigăt de genul “Huuu!”. Acţionând astfel, aerul care stagna în plămâni este expulzat brusc. Apoi inspiraţi şi expiraţi din nou, dar foarte încet, până când eliminaţi în felul acesta tot aerul din plămâni. Repetaţi acest exerciţiu simplu de câte ori aveţi nevoie.

Această tehnică de respiraţie care destinde diafragma, calmează totodată respiraţia şi permite eliminarea foarte rapidă a excesului de energie nocivă şi a nervozităţii.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page